Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pastoral Brothers v Podcastu: Bůh je na Ukrajině. Patriarcha Kirill káže proti Bibli, říkají faráři

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
24. dubna 2022
05:00

Na sociálních sítích sbírají dva mladí faráři Českobratrské církve evangelické Jakub Helebrant a Karel Müller tisíce shlédnutí a přečtení. Zábavným způsobem totiž pod značkou Pastoral Brothers informují o víře nebo třeba o vztazích a sexu. V posledních týdnech ale i oni čelili otázkám na válku a co dělá Bůh během konfliktu. „Je na Ukrajině,“ odpovídají. V Blesk Podcast prozradili, jak válku vnímají a jak na ni reagovali lidé v jejich blízkosti.

Stejně jako statisíce lidí v Česku, tak i populární českobratrští faráři Jakub a Karel od začátku války na Ukrajině všemožně přispívali napadené zemi. Krom toho se stali i oporou pro věřící ve svém okolí. A právě víra je něco, co lidé ve vypjatých okamžicích nacházejí nebo jim pomáhá překonat beznadějné chvíle. Platí to i v této chvíli pro Čechy? „Co jsem vypozoroval, tak během koronaviru měli lidé v kostele krizi víry. Naopak lidé, kteří neměli s kostelem nikdy nic společného, tak se začali ptát po Bohu. Je pravděpodobné, že válka bude mít podobný efekt,“ říká libeňský farář Jakub Helebrant.

Nejčastěji se ale Pastoral Brothers u lidí ve svém okolí setkávají se strachem. Někteří z nich se jich ptali, jak je možné, že Bůh může dopouštět zabíjení, mučení, znásilňování a další nelidské chování. A faráři s nimi souhlasí, že je chování ruských vojáků také rozčiluje, ale božímu soudu neujdou. „Štve mě to, že se tyto věci dějí. Ne štve, zuřím z toho. Věřím, že zlo bude jednou potrestané. V tom cítím roli Boha velmi silně, jako toho soudce nad zlým,“ říká Karel Müller a Jakub Helebrant ho doplňuje: „Když už se lidé ptají, kde je Bůh, tak jim odpovídám, že na Ukrajině a znova tam umírá. Doufám, že tam znova vstane z mrtvých. Lidé také hodně řeší pocit viny. Že si to berou sami za vinu. Cítí bezmoc a co s tím mohou dělat,“ vysvětluje Jakub s tím, že někteří věřící se divili, jakto že jejich předci dopustili zvěrstva druhé světové války a nyní se dějí opět na Ukrajině a my je necháváme dopouštět. A vzápětí vysvětluje, že díky humanitární pomoci nejsme tentokrát nečinní.

Odpustit nepříteli

Nejtěžší moudro z Bible - miluj bližního svého a že je odpouštět božské, se nyní stává nejen pro faráře velmi těžké. Přesto upozorňují na to, že válku nerozpoutalo Rusko. „Myslím si, že vinný za válku na Ukrajině je Putin a jeho armáda. Rozhodně ne já a obyčejný člověk. Jsme sice bezmocní, ale nikoliv úplně. Tím, že jsme poslali peníze, někoho jsme ubytovali, poslali jsme materiální bezmoc, cokoliv. To není bezmoc. Tím proti válce také bojujeme,“ prozrazuje Jakub a Karel ho doplňuje, že v této snaze bychom měli vytrvat. Zároveň zdůrazňuje, že uprchlíci z Ukrajiny zde nechtějí být, nejradši by byli doma ve svém bytě, u televize s celou svou rodinou.

Církev v tomto boji také sehrává výraznou roli. Papež František vyzývá k míru a jasně vyjádřil svůj postoj, když se odmítl sejít s moskevským patriarchou pravoslavné církve Kirillem, který ofenzívu Rusů podporuje a šíří prokremelskou propagandu. „Kirill je figurka. Jde na něm vidět, že káže něco proti vlastnímu náboženství. Proti Bibli samotné, což se dělo vždycky,“ odsuzuje ho Jakub Helebrant.

Proč jsou evangeličtí faráři pro některé ženy přitažliví, co si myslí o eutanazii a jak vypadá peklo a ráj, prozradili Pastoral Brothers v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast a Pastoral Brothers: Bůh je na Ukrajině, říkají faráři  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa