Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podcast: Velikonoce na Ukrajině. Jak svátky slaví naši noví sousedé?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. dubna 2023
15:14
Autor: pdc, bp, jim - 
16. dubna 2022
05:00

Na Ukrajině stále probíhají tvrdé boje s ruskými vojsky, přesto mnozí obránci budou slavit Velikonoce také nyní. Podle ukrajinského novináře Olekse Livinského jsou svátky zmrtvýchvstání Ježíše Krista pro Ukrajince důležitější než Vánoce nebo jiné festivity. Během nich jdou lidé do kostela, pečou chléb zvaný paska a hlavně se schází celé rodiny. Dle redaktora si budou uprchlíci v Česku volat se svými příbuznými i letos. Navzdory válce.

V Česku vrcholí velikonoční svátky, k nimž patří tradiční pomlázka, malovaná vejce nebo beránek, mazanec či jidáše. Ukrajinci budou letos slavit Velikonoce, jimž říkají pascha, o týden později. Může za to juliánský kalendář, kterým se řídí pravoslavná církev. V Česku naopak počítáme dny dle gregoránského kalendáře. Podle redaktora webu proukrainu Olekse Livinovského drží velikonoční zvyky lidé na západě i na východě Ukrajiny, v malých vesnicích až velkých městech.

„Když jsem byl student, tak Vánoce byli důležité, ale na Velikonoce jsme se museli vždycky sjíždět domů k rodičům. Když v Česku pracovali dělníci z Ukrajiny, tak vždy jezdívali domů právě na Velikonoce,“ zdůrazňoval publicista v pořadu Blesk Podcast důležitost křesťanských svátků. K ukrajinským Velikonocům patří tradiční kukuřičný chléb paska, který i s dalšími pokrmy nesou v neděli brzy ráno Ukrajinci v košíčcích do kostela. Ranní tmu okolí kostela a jeho interiéru prosvětluje záře stovek zapálených svíček. Před zahájením mše lidé pokládají na zem své košíčky a kněz je svěcenou vodou v kyblíku posvěcuje. Během Velikonoc a dokonce i několik týdnů po nich se lidé zdraví frázemi „Chrystos voskres“ (pozdrav) a odpovídají si „Voistynu voskres“. 

Polívání v tramvaji

V Česku by se nemělo na Velký pátek pracovat, a to stejné platí také na Ukrajině, avšak místo pátku se pravidlo vztahuje pro neděli. „Čtvrtku se říká bílý čtvrtek a mělo by se během něj uklízet a prát. Na Velikonoční pátek se drží půst a v sobotu se peče chléb nebo klobásy,“ jmenuje zvyky spjaté s jednotlivými dny.

V pondělí se nechodí s pomlázkou, ale muži polévají ženy voudou nebo pošplíchají voňavkou: „Občas je to trošku brutální, protože ve Lvově kupříkladu polijí ženu i v tramvaji. Je to trošku trapný a obzvlášť, když je zima. Na Zakarpatí, odkud pocházím, chodí muži s voňavkami a polévají dcery, manželky, maminky i babičky,“ říká Oleksa Livinovský. 

Velikonoce na frontě

Ukrajinské Velikonoce jsou zejména o rodinné pospolitosti. Dle Oleksy tomu bude i tento rok, i když řada žen uprchla z Ukrajiny a muži zůstali bojovat. „Už máme po pandemii koronaviru, kdy by lidé schopní se spolu spojovat online, a budou to lidé dělat i nyní. Naštěstí mobilní síť na Ukrajině docela dobře pracuje. Válka, neválka, Velikonoce budou. Vojáci jsou věřící a jsou situace, kdy se na frontě ateisté začnou modlit. Válka trvá defakto osm let a vojáci byli schopní oslavit Velikonoce pokaždé,“ odhadoval novinář v dubnu 2022.

Kdy se na Ukrajině koná „minipomlázka“, jakou zábavnou soutěž hrají děti s uvařenými vajíčky a kde mají ty nejhezčí malované kraslice z celé Ukrajiny, prozradil novinář Oleksa Livinovský v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Velikonoce na Ukrajině. Jak svátky slaví naši noví sousedé? - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa