Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Miliarda na bydlení pro uprchlíky: Bartoš spustil program na pořízení a opravy bytů

Autor: ČTK - 
14. dubna 2022
14:31

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dnes dotační program pro obce a kraje na pořízení a opravy bydlení pro uprchlíky. Vyčlenilo zatím téměř miliardu korun. O peníze mohou kraje, obce a jejich organizace žádat od 20. dubna. Na byt na osobu mohou získat až 120.000 korun, na místo v obecní či krajské ubytovně pak až 40.000 korun. Na tiskové konferenci to řekl šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti). Podle něj se proplatí i zpětně náklady po 24. dubnu po začátku ruské invaze. Peníze je možné čerpat do konce listopadu.

„Dnes spouštíme program pomoci. Zveřejňujeme podmínky. Příjem žádostí začne po Velikonocích... Chceme podpořit pořízení či rekonstrukce obecních a krajských objektů, aby mohly fungovat pro ubytování. Opravené byty zůstanou krajům a obcím v jejich vlastnictví pro jejich občany,“ uvedl Bartoš.

Česko udělilo válečným uprchlíkům téměř 289.000 víz k ochraně. Zhruba dvě pětiny příchozích jsou děti, téměř čtyři pětiny dospělých tvoří ženy. Premiér Petr Fiala (ODS) tento týden řekl, že v halách, tělocvičnách či podobném humanitárním ubytování je 900 běženců, všichni ostatní našli místo v ubytovacích zařízeních, domácnostech či bytech. Toto bydlení ale může být dočasné.

12:12
Dnes

„Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů.“

11:15
Dnes
!

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde provádělo Rusko vojenské operace. Protože se podezřelí pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat, nemohli kriminalisté zahájit jejich trestní stíhání. Na webu policie to uvedl ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

Policie v souvislosti s výbuchem pátrala po mužích, kteří jsou podezřelí také z otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018. Média tyto muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Údajně se objednali na prohlídku muničního areálu. V té době se ve skladu patrně nacházely zbraně obchodníka, který dodával munici na Ukrajinu. Kromě smrti dvou lidí způsobily výbuchy podle policie škodu přesahující miliardu korun.

Video Exploze muničního skladu ve Vrběticích. Jak do toho bylo zapojené Rusko? - Videohub
Video se připravuje ...
Video Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin, kteří spáchali teroristický útok ve Vrběticích? - Czech News Center
Video se připravuje ...
10:48
Dnes

Velké evropské banky, které nadále působí v Rusku, zaplatily v loňském roce do ruského rozpočtu na daních zhruba 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč). To představuje čtyřnásobek ve srovnání s obdobím před ruskou invazí na Ukrajinu, a to navzdory slibům bank, že budou své aktivity v Rusku minimalizovat, informuje list Financial Times (FT).

Sedm evropských bank s největšími aktivy v Rusku vydělalo v loňském roce v Rusku dohromady přes tři miliardy eur (zhruba 75,5 miliardy Kč). Jde o Raiffeisen Bank International (RBI), UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intensa Sanpaolo a OTP. Jejich zisky se tak více než ztrojnásobily proti roku 2021. Zčásti je vytvářela finanční aktiva, která banky nemohou z Ruska stáhnout.

V důsledku nárůstu ziskovosti tak tyto banky loni podle analýzy FT zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur, zatímco v roce 2021 to bylo pouze 200 milionů eur. Téměř polovina z loňských daní připadá na rakouskou společnost Raiffeisen Bank International, která má v Rusku ze západních bank největší zastoupení.

Zobrazit celý online

Bartoš řekl, že podle požadavků krajů by bylo potřeba asi 50.000 ubytovacích míst. Zmínil, že by tak bylo potřeba asi pět miliard korun. Celá suma se nemusí vyčerpat. „Uvědomme si ale, že rekonstrukce může být velmi jednoduchá, spočívá ve výměně oken, vymalování či výměně lůžek,“ podotkl ministr.

Peníze z dotací mohou pokrýt 85 procent nákladů, zbývajících 15 procent mají zajistit žadatelé. Pětina sumy může být na vybavení. Ministerstvo je v případě potřeby připraveno poskytnout dotace i na pořízení mobilních či montovaných domů.

Část výdajů by Česko mohlo získat z EU. O evropské podpoře by podle členů vlády mohlo být jasné do konce května.

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa