Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tiché bomby, miny i kazetová munice: Rusové v Charkově testují další smrtící zbraně

Autor: Markéta Mikešová - 
14. dubna 2022
05:00

Rusové svou ofenzivu začali zaměřovat převážně na východ Ukrajiny, tamní města čelí stále intenzivnějším útokům. Jedna z nejhorších situací panuje v Charkově, kde okupanti stále častěji používají zbraně zakázané Ženevskou úmluvou. Často je tu i testují, jak podotkla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Jde zejména o tiché bomby na padácích, kazetovou munici a protipěchotní miny.

Tiché bomby jsou novinkou, Rusové je v prvním měsíci války nepoužívali. Zprávy o jejich nasazení se objevily až 8. dubna v Charkově, informovala o tom ukrajinská agentura Ukrinform či charkovský starosta Igor Terechov.

„Charkov je bombardován novým typem bomb. Ruští agresoři je shazují pomocí padáků. Vyzývám vás, ať se v žádném případě k takovým padákům nepřibližujete a okamžitě je hlásíte záchranářům,“ uvedl Terechov s tím, že lidé by měli noci trávit kvůli svému bezpečí v krytech. Padákové bomby ve městě zničily minimálně sedm domů.

„Dnes v noci v jednu ráno jsme slyšeli zvláštní zvuky, něco zapískalo a pak to všechno spadlo,“ popsal v pondělí podle agentury Reuters místní muž jménem Sergej pád takového padáku.

Tyto bomby navíc mohou obsahovat kazetovou munici v raketových hlavicích typu 9M55K. Tu Rusové používali už během konfliktu v roce 2014 či v Sýrii, vystřelují je salvovým raketometem 9K58 Smerč či modernějším 9K515 Tornado-S. Aby se kazetová munice pořádně roztříštila na další menší submunice, je třeba použít právě padák. Každá submunice pak má vlastní termonavádění, kdy hledá teplo vyzařované obrněnými vozidly. Ale v praxi zasahuje i civilní auta.

Termonavádění ovšem není přítomné vždy, obvykle se munice prostě roztříští náhodně po okolí a zasáhne vše, co jí stojí v cestě. Zasažená oblast může být relativně dost velká a submunice může obsahovat různé materiály – kromě střepin také bílý fosfor. Vždy nastane jeden výbuch, který je následovaný sérií dalších.

Kazetová munice je zakázaná, Rusové ji stejně používají hojně. Kromě Charkova zprávy o jejím použití pocházejí například z Dněpropetrovské oblasti, kde zabila nejméně čtyři osoby. Také byla zaznamenána minulý týden ve městě Kramatorsk v Doněcké oblasti.

Zákeřné miny s časovačem

Charkov pak hlásí také nové typy min s oddálenou detonací. Denisovová je nazvala „mimořádně nebezpečnými“, protože Rusové je mohou rozmístit po konkrétním území a miny vybouchnou až za několik hodin. A to přesto, že nedojde ke kolizi s žádným objektem. Stačí, aby na ně člověk sáhnul a explodují, protože mají velmi citlivé senzory. Podle ombusmanky byly tyto miny nalezeny i na dvorcích civilních domů a v ulicích.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

21:12
Dnes

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

20:02
Dnes

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. „Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná,“ řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. „Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu,“ řekla Navalná. V současnosti je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

Zobrazit celý online

Podle serveru The Kyiv Independent jde o protipěchotní miny PTM-1S, které lze rozsypávat například z vrtulníků nebo vystřelovat z raketometů. Mají zelený obal a nezahrabávají se, na rozdíl od konvenčních min. Jejich použití je rovněž zakázáno Ženevskou úmluvou.

Charkovské úřady se nyní snaží miny odklidit a obyvatele varují, ať se k postižené oblasti nepřibližují. Odklízení začalo v pondělí.

Putin si pomáhá zbraněmi z Íránu a Iráku

Taktika Rusů se obecně změnila. Server The Guardian informoval, že okupanti začali používat zbraně dodávané z Íránu, které blízkovýchodní země pašuje z Iráku. Novinářům to potvrdili zástupci iráckých milic. Podle nich jde o protitankové střely, granátomety RPG či brazilské a íránské raketové systémy.

V Iráku se totiž nachází velké množství zbraní od doby, kdy Američané trénovali tamní jednotky za účelem svržení režimu Saddáma Husajna. Poté střely, raketomety a další padly do rukou místních milic, které byly kvůli bojům proti Islámskému státu dokonce dočasně oficiálně začleněny do iráckých ozbrojených sil.

Zastřešující milicí je Hašd Šaabí, jejíž zástupce uvedl, že 1. dubna rozmontoval odpalovací systém Astros II a jeho díly a poslal do Íránu, odkud pak byl lodí přepraven do ruské Astrachanské oblasti.

Granátomety RPG byly přepraveny už 26. března. Samotná milice to příliš neřeší, prostředků má dost. „Je nám jedno, kam se ty zbraně dostanou, protože je nyní nepotřebujeme. Cokoli, co je protiamerické, nám udělá radost,“ sdělil zástupce z Hašd Šaabí.

Turecký geopolitický analytik Yörük Işık pro server uvedl, že Rusové nyní potřebují hlavně rakety a tohle je skutečně možný způsob, jak je získat, byť jejich transport je velmi složitý. Výhoda lodí ale je, že to nezaznamenají satelity, protože zbraně jsou uloženy v běžných námořních kontejnerech.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa