Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová ruská taktika na Ukrajině: Shazují „tiché“ bomby na padácích

Autor: vr - 
12. dubna 2022
11:02

Dobýt druhé největší město Ukrajiny by pro Rusy byl obzvlášť velký úspěch. Jenže Charkov se nedá. Možná i proto si pro něj agresor vymyslel zvláštní specialitu – bomby shazované na padácích, které nejsou slyšet.

„Nepřítel bombarduje Charkov už měsíc a půl. Poslední dva dny, spolu s minami, granáty, raketami Grad, trpí Charkov bombardováním nového typu. Ruský agresor shazuje bomby na padácích. Žádám obyvatele, aby se k nim v žádném případě nepřibližovali a okamžitě informovali záchranáře,“ uvedla tisková služba radnice s varováním, že by lidé měli zejména noci trávit v krytech.

Podle očitých svědků už 8. dubna měly tyhle bomby mít na svědomí zničení sedmi domů, o den později se pak zřítila pětipatrová budova.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského. Je podezřelý z nezákonného nákupu státních pozemků, píše Ukrinform.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Kazetová munice?

Odborník na bezpečnost amerického časopisu Foreigh Policy Jack Detsch na twitteru uvedl, že by dokonce na padácích mohly být shazovány zakázané kazetové pumy, tedy zjednodušeně bomby obsahující v sobě další menší bomby. Překvapený ze zprávy je ale třeba i český odborník na bezpečnost Andor Šándor. „Bomby na padácích nikdy neměly primárně za cíl ničit živou sílu či majetek. Ony mají sloužit k osvětlení terénu obzvlášť v noci nebo kouřem oslepit protivníka, abyste mohli změnit pozice,“ řekl Blesku.

Video  Budou Putin a spol. pykat za zvěrstva na Ukrajině? Expert promluvil o tribunálu i trestech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa