Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Medicína ztratila na prestiži, proto ji studuje více žen, míní Pafko. Lékařka: Nemyslel to tak

Autor: ver - 
6. prosince 2023
05:00

Podle chirurga Pavla Pafky ztratil obor medicíny na prestiži, a proto ji studuje více žen. „V šestém ročníku na první lékařské fakultě je jenom jedna třetina mužů a dvě třetiny žen. Už to není prestižní,“ řekl v pátečním pořadu Události, komentáře na České televizi. Proti tomu se ohradil přímo ve vysílání bývalý ministr zdravotnictví Martin Bojar nebo členka vedení sekce mladých lékařů Marie Lopourová.

„Já bych označila toto spojení vět pana profesora za úplně nešťastné. Věřím tomu, že to nemyslel jako příčinnou souvislost,“ řekla Lopourová pro iRozhlas. „Feminizace není problém. Problém je, že organizace práce není přizpůsobena tomu, že 72 procent absolventů jsou ženy. Systém je zastaralý, máme 30 let od revoluce a od té doby se mu nikdo nevěnoval. Stále přizpůsobujeme zdravotníky systému, a ne naopak,“ dodala Lopourová. 

Emeritní přednosta 3. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko v pátek vyvolal na sociálních sítích silné reakce výrokem, který pronesl během debaty České televize ke krizi ve zdravotnictví. 

„Chtěl bych upozornit na jednu věc, o které jsme nemluvili. Medicína ztratila určitou prestižnost ve společnosti. V šestém ročníku na 1. lékařské fakultě, která je největší, je jenom jedna třetina mužů a dvě třetiny žen. Když jsem se ptal v Hradci a v Brně, tak neměli to spočítané, ale říkali, že je tam dvakrát víc holek než kluků. Už to není prestižní. Za nás, když jsme byli mladí, znamenalo dostat se na medicínu něco,“ řekl Pafko. 

Okamžité reakce se Pafko dočkal od svého kolegy v debatním panelu, bývalého ministra zdravotnictví Martina Bojara. „Dovolte, abych se svým jménem omluvil osmdesáti procentům žen, bez kterých by se české zdravotnictví nepohnulo ani vpřed ani vzad,“ uvedl Bojar. „A upřímně mě mrzí, že zde sedí tři bílí, staří, nebo stárnoucí muži,“ dodal Bojar a narazil tím na výběr hostů do vysílání veřejnoprávní televize. 

Podle Lopourové si studium na lékařských fakultách zachovává svou prestiž i v současnosti. „Prestiž studium pořád má, studenti jsou hrdí na to, že se dostali na medicínu, ať už holky nebo kluci. Řekla bych, že to ale ovlivňuje spíš pracnost školy než ekonomické důvody,“ uvedla Lopourová, která nesouhlasí s tím, že by existovala příčinná souvislost mezi nízkým finančním ohodnocením lékařů a nestudováním mužů na lékařských fakultách. „To, že lékaři mají takto nízké platy, na střední škole ještě nevíte, není to tak známé téma,“ dodala. 

Video  Ministr Válek v Blesku o slíbených miliardách pro lékaře: Hrozí blamáž?! Zapnout zvuk  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

apoho ( 6. prosince 2023 23:19 )

Nonono! To se ale říkat nesmí, protože dostanete od místního cenzora emailem varování, jak jsem ho dostal i já dnes. Prostě novodobi Koniášové za mrzký peníz svého chlebodarce jsou ochotní vás ukřižovat v zájmu korektnosti!

padrino ( 6. prosince 2023 17:46 )

Trend jsou černoši,gayové a lesbičky.Stačí vidět reklamy. 😨

krapotkin ( 6. prosince 2023 17:29 )

Hippokratova přísaha praví, že lékař má chodit do domů nemocných a léčit. Pamatuji doby, kdy obvoďáci obcházeli své nemohoucí pacienty (dneska sedí na zadku v ordinaci), pak toto nahradila pohotovost (dneska sedí v ordinaci) a když musíte volat RZ, tak se kolikrát ani nedočkáte. Zato na sbírání opilců jsou kádři, to přijedou okamžitě. Asi za to mají zvláštní prémie. Jste ještě přísnější - co se týká školného, ale ne nadarmo si berou ve světě státní půjčky, aby mohli studovat - a pak jsou také patřičně ohodnoceni - stát si přece musí zajistit zaplacení půjčky. U nás studují zadarmo, pokud nepočítáme každodenní mejdany na kolejích.

Romanoo ( 6. prosince 2023 16:01 )

Souhlasím s panem Pafkem , dnes jsou ženy upřednostňovány všude a když se jmenuje primář je vedení nuceno volit ženu a na odbornost se nebere zřetel . Proti feminizaci nic nemám , ale prvořadá je pro mě odbornost a kvalita a ne pohlaví . Ženy jako lékařky bývají často nepříjemné , netrpělivé a arogantní a muži jako lékaři jsou mnohem lepší a to říkám zodpovědně . Svět se zbláznil , ve vedoucích funkcích už většinou převažují ženy , protože to je trend .

zuzakirsch ( 6. prosince 2023 15:14 )

Holky z Česka jsou víc na peníze, tak se hrnou na školy, kde z toho sype. Podobné je to i ve sportu. Tenis je že všech sportů pro ženy nejlukrativnější, tak naše holky září.

Zobrazit celou diskusi