Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odborníci na telefonu už ve středu: Pomohou s dluhy, příspěvkem na bydlení i se zaměstnáním!

  • Autor: Radka Růžičková - 
    11. 4. 2023
    05:00

    S tím, jak rostou ceny, klesá nálada ve společnosti. Řada lidí má pocit, že na nich nikomu nezáleží. Jenže se mýlí! Na rostoucí inflaci stát reaguje nejen zvyšováním důchodů, ale i různých dávek. Nejenže na ně dosáhne více lidí než před rokem, ale získají i více peněz.

  • 1.Volejte ve středu 12. 4. od 10 do 12 hodin

    Stát nabízí lidem v těžkých životních situacích pomocnou ruku. A s rostoucími cenami často roste i výše dávek a zjednodušují se pravidla pro jejich čerpání. Kdo chce ale peníze ze státní kasy získat, musí se sám snažit. Peníze nikdo sám nenabídne a pomoc dostane jen ten, kdo si o ni požádá.

    První »P«: Podpora státu

    Státní kasa je připravená pomoci řadě lidí, kteří se kvůli vysoké inflaci, cenám energií nebo ztrátě práce ocitli v nouzi. Možná nabídne peníze i vám! Využijte jedinečné šance zeptat se na možnosti, které stát nabízí! Už zítra, 12. dubna, se můžete na vše, co potřebujete vědět, ptát odbornic z generálního ředitelství Úřadu práce ČR. Jak bojovat s dluhy, poradí odbornice z Poradny při finanční tísni, o. p. s., a na vše okolo datových schránek se můžete ptát ředitele Digitální a informační agentury.

  • 2.Komu můžete volat?

    • Téma: Příspěvek na bydlení

    Odborník: Ing. Jitka Škvorová z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

    Tel.: 225 977 721

    • Téma: Rodičovský příspěvek

    Odborník: Bc. Ludmila Navrátilová z Úřadu práce ČR

    Tel.: 225 977 722

    • Téma: Nezaměstnanost

    Odborník: Mgr. Eva Svěrčinová z Úřadu práce ČR

    Tel.: 225 977 723

    • Téma: Příspěvek na péči

    Odborník: Mgr. Otmara Nanque z Úřadu práce ČR

    Tel.: 225 977 724

    • Téma: Finanční problémy

    Odborník: JUDr. Alena Doubková z Poradny při finanční tísni, o. p. s.

    Tel.: 225 977 725

    • Téma: Datové schránky

    Odborník: Mgr. Ing. Ondřej Menoušek z Digitální a informační agentury

    Tel.: 225 977 726

     

  • 3.Šance navíc

    Pro ty z vás, kteří nemohou být na telefonu, připravila redakce Blesku další možnost. Svůj dotaz můžete prostřednictvím chatu napsat odborníkům i na Blesk.cz! Vybrané otázky položíme za vás a jejich odpovědi zveřejníme.

  • 4.Příspěvek na bydlení: Získat se dají tisíce!

    Čím dál tím více domácností má problém placením nákladů na bydlení. Nejohroženějším pomáhá stát prostřednictvím příspěvku na bydlení. Stále ho ale nečerpají všichni, kdo mají nárok. Při žádosti nezáleží na tom, jestli jde o nájemní, či družstevní byt, nebo vlastní byt či dům.

    Není potřeba tam ani mít trvalé bydliště, důležité je, že tam skutečně bydlíte. A je možné žádat i v případě, že trvale bydlíte na chatě nebo chalupě, kterou vlastníte. Pro jednu domácnost je možné podat jen jednu žádost a čerpat jen jeden příspěvek.

    Příjmy se sčítají

    Při žádosti o příspěvek rozhodují především příjmy domácnosti. Nárok máte, pokud za bydlení platíte více než 30 % svého čistého příjmu. Sčítají se ale čisté příjmy všech osob v domácnosti a do příjmu se zahrnuje třeba i důchod nebo výživné na děti.

    Náklady musíte vyčíslit

    V žádosti jen nutné vyčíslit náklady na bydlení. V nájemním bytě je největší položkou nájem, u družstevního nebo vlastního bydlení se místo něj započítávají tzv. srovnatelné náklady (náklady spojené s údržbou a provozem domu nebo bytu).

    Započítávají se i částky, zaplacené za elektřinu a plyn, dodávky a ohřev vody, odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení a úklid společných prostor domu, čištění jímek, svoz komunálního odpadu, případně náklady za pevná paliva.

  • 5.Rodičovský příspěvek: 300 000 korun

    Rodičovský příspěvek vyplácí stát všem, bez ohledu na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Celkem je možné na jedno dítě získat 300 000 korun (u dvojčat je to 450 000 Kč) a postupně je pobírat až do čtyř let věku dítěte. 

    Nejčastěji navazuje na »mateřskou« (peněžitou pomoc v mateřství). Kdo na ni nedosáhl (např. studentky či nezaměstnané), může příspěvek čerpat hned po narození dítěte. Výše je ale omezená na 13 000 Kč měsíčně (u dvojčat 19 500 Kč).

    • Výši měsíčního příspěvku i rychlost čerpání je možné volit. Maximální částka se ale odvíjí od výše »mateřské«. Zjednodušeně řečeno nemůžete měsíčně brát vyšší rodičovský příspěvek, než jste měli »mateřskou«. 
    • Nejrychleji je možné vybrat rodičovský příspěvek za sedm měsíců a maximálně brát na jedno dítě 49 440 Kč (u vícerčat to je 74 160 Kč). 
    • Peníze je možné čerpat pomalu, ale nanejvýš 48 měsíců. Měsíčně je to pak 6250 Kč na jedno dítě, (u vícerčat 9375 Kč). 
    • Při pobírání rodičovského příspěvku jde pracovat a dítě dávat do jeslí nebo školky. Děti mladší než dva roky ale můžou být v jeslích (nebo jiném zařízení) jen 92 hodin měsíčně, jinak hrozí ztráta příspěvku.

    Další dítě, další peníze

    Narození nového dítěte během čerpání rodičovského příspěvku rodinu o peníze nepřipraví. Nevyčerpané peníze na předchozí dítě stát vyplatí,pokud rodič splní zákonné podmínky. Stačí si po narození nového potomka o zbývající částku požádat. Na nové dítě se pak čerpá i nový rodičovský příspěvek.

    Video  Rodičovský příspěvek na rok 2023  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 6.Podpora v nezaměstnanosti má strop

    Pstřednictvím podpory v nezaměstnanosti. Kromě žádosti o podporu je ale nutné požádat i o zprostředkování zaměstnání. 

    • Na podporu v nezaměstnanosti nemá nárok každý, kdo přišel o práci. Získají ji jen lidé, kteří za poslední dva roky odpracovali minimálně 12 měsíců a během nich platili důchodové pojištění.
    • Ten, kdo dostal při výpovědi ze zaměstnání odstupné, dostane podporu až po jeho vyčerpání.
    • Vyšší výdělek znamená i vyšší podporu. Její výše ale není neomezená. Horní strop se každý rok mění a vychází z průměrné mzdy v národním hospodářství. Aktuálně je maximum 22 798 Kč.

    Rozhoduje výdělek i věk

    Délka doby, po kterou budete podporu pobírat, závisí na věku: 

    • do 50 let – 5 měsíců 
    • nad 50 do 55 let – 8 měsíců 
    • nad 55 let věku – 11 měsíců.

    Výše podpory se odvíjí od vašeho průměrného čistého výdělku za poslední kalendářní čtvrtletí:

    • první dva měsíce – 65 % 
    • další dva měsíce – 50 % 
    • zbývající dobu – 45 %

    Pokud jste dali výpověď sami nebo odešli dohodou, budete dostávat jen 45 % po celou dobu, kdy máte na podporu nárok.

  • 7.Datové schránky už mají miliony Čechů

    Rozpaky budí datové schránky, které stát povinně zřídil dvěma milionům OSVČ (osobám samostatně výdělečně činným), spolkům, nadacím a dalším. Datovky ale mají i výhody. 

    Datová schránka je zjednodušeně řečeno e-mailová schránka, která slouží pro kontakt s úřady. Na rozdíl od běžného e-mailu je ale »ověřená«, a stát si tak může být jistý, že komunikuje přímo s vámi. 

    Komunikace s úřady prostřednictvím datovky je zdarma, a pokud ji máte, stát s vámi musí komunikovat jen jejím prostřednictvím.

    Odeslání zpráv jinam než úřadům (bankám, pojišťovnám, dodavatelům energií, firmám apod.) je zpoplatněno. Vyjde ale levněji než klasický dopis (jedna poštovní datová zpráva stojí 10 Kč).

    Přečtené zprávy se po 90 dnech automaticky smažou. K uchování zpráv je možné si platit tzv. datový trezor, uložit si je k sobě do počítače nebo na disk. Zdarma je i úložiště v Portálu občana.

  • 8.Jak se zbavit dluhů

    Neschopnost splácet dluhy dokáže obrátit život vzhůru nohama. Řešením může být oddlužení (osobní bankrot). Ten ale není vhodný pro každého dlužníka. Bezplatnou pomoc při nezvládání splácení úvěrů a půjček poskytují některé neziskové organizace. Pokud dlužníci začnou svou situaci řešit včas, je možné se s jejich pomocí s věřiteli dohodnout tak, aby vůbec nedošlo k podání žaloby a exekuci. 

    Oddlužení je jedním ze způsobů řešení neschopnosti splácet řádně své závazky. Splácení probíhá pod dohledem insolvenčního soudu a jím jmenovaného správce.

    Návrh na oddlužení je k soudu nutné podat prostřednictvím odborníka (advokát, notář, insolvenční správce, neziskové a veřejně prospěšné organizace, které mají akreditaci ministerstva spravedlnosti). »Neziskovky« návrhy většinou zpracovávají zdarma.

  • 9.Usnadněte si život příspěvkem na péči

    Velké změny čekají příspěvek na péči. Novela zákona ho navrhuje zvýšit vždy, když se zvýší důchody. Nejbližší plánovanou změnou je ale zvýšení příspěvku pro I. stupeň závislosti u lidí starších 18 let. Místo částky 880 Kč by mohli brát 2000 Kč. Novelu ale ještě musí schválit vláda a parlament. 

    • Příspěvek na péči je vyplácen lidem, kteří jsou kvůli svému zdravotnímu stavu závislí na pomoci jiné osoby. Podmínkou ale je, že nepříznivý zdravotní stav trvá minimálně rok, nebo se během něj nepředpokládá zlepšení.
    • Žádá si přímo člověk, který pomoc potřebuje. Pokud to sám nezvládne, požádá o něj na základě plné moci jeho zástupce, např. manžel(ka), syn atd.
    • Sociální pracovník vykonává sociální šetření v přirozeném prostředí žadatele. Při něm zjišťuje, jak je schopen fungovat, v jakých podmínkách žije...
    • Zdravotní stav a stupeň závislosti posuzuje posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení na základě lékařských zpráv a záznamu ze sociálního šetření.
    • Vyplácené peníze slouží k uhrazení nezbytných služeb. Je možné si platit nejen profesionála (např. asistenta sociální péče, pečovatelskou služby) ale i pomoc blízkých, přátel nebo sousedů.

    Výše příspěvku na péči

    Video  Ministr Nekula v Blesku o drahotě: Obchodníci testovali práh bolesti zákazníků. Blýská se na lepší časy  - Rostislav Fridrich, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 11. dubna 2023 09:50 )

Drahé vstupy, energie, emisní povolenky to prostě jen tak nezamáznete nějakou drahotou, nebo škrty v důchodech atd.. Bylo by dobré nakoupit energie jako dřív, nebo Maďarsko přímo od Rusů a vykašlat se na kdejakou lichvu ze západu. A hlavně hospodařit a udržet rozpočet vyrovnaný. Při navyšování důchodů navyšovat sazbu pojištění, aby nevzniklo záporné saldo, s čehož bude mít každý zaměstnavatel ohromnou radost. Důchod vs čistá mzda rok 1988 = 61%, současnost = 50%
12-2022 - 2 367 185 starobní důchodci, 2 844 180 důchodci celkem,
12 - 2012 - 2 341 220 starobní důchodci, 2 866 056 důchodci celkem,
12-2002 - 1 907 830 starobní důchodci, 2 577 798 důchodci celkem,
Pokud nedokážete vytvořit podmínky pro zaměstnavatele takové, aby obstáli v konkurenci na trhu, je veškeré vaše kličkování marné. 🧣☘🍒
A nebo dál pomáhejte ukrajině, pomáhejte ČEZU, nakupujte zbraně, provokujte se základnou, aby nám amíci finančně nestrádali, ale plaťte si to za svoje.
Pokud si neumíte vážit práce našich lidí, bude lepší když odstoupíte.
lhaní a kličkování nikam nevede

Jirik-ta ( 11. dubna 2023 09:49 )

ale soudruzi, no ták a kdo pomůže státu, ukrajině, ČEZU a co ten benefit pro pracujícího důchodce mezi námi zloději

Zobrazit celou diskusi