Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Německo má nové případy opičích neštovic, lékaři čekají šíření. Nemoc je i v Izraeli

Autor: ČTK - 
21. května 2022
21:02

Ve Švýcarsku byl potvrzen první případ opičích neštovic. Německo pak hlásí nejméně dva nové případy v Berlíně, uvedla dnes agentura Reuters. Svůj první případ ohlásil také Izrael, kde kvůli tomu svolalo ministerstvo zdravotnictví mimořádné jednání. Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, obvykle však s mírnějšími projevy.

První případ ve Švýcarsku je z kantonu Bern, kde se podle sdělení místních úřadů nakazil člověk blízkým fyzickým kontaktem v zahraničí. Nakažená osoba vyhledala lékaře, protože měla horečku, vyrážku a necítila se dobře. Nemocný je doma v izolaci.

Německo v pátek informovalo o prvním výskytu, a to v Mnichově. Dnes má další dva případy. Podle zdravotnického úřadu města Berlín je pravděpodobné, že v příštích dnech se objeví další. Pacienti jsou podle něj zatím ve stabilizovaném stavu.

V Izraeli je nemocný třicetiletý muž, který se nedávno vrátil ze západní Evropy. Má mírné příznaky, ale je v nemocnici a v izolaci. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo všechny, u koho se po návratu ze zahraničí objeví horečka nebo vyrážka, aby vyhledali lékaře.

Aktuálně se první případ opičích neštovic objevil začátkem května v Británii. Od té doby se už rozšířil do řady evropských zemí, včetně Portugalska, Španělska, Švédska, Itálie, Belgie, Nizozemska a Francie. Nakažené hlásí také Austrálie, Kanada a Spojené státy.

V České republice se zatím žádný případ opičích neštovic nepotvrdil, Státní zdravotnický ústav (SZÚ) ale před šířením nákazy varoval. Dodal nicméně, že pravděpodobnost přenosu viru je bez sexuálního styku nízká.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval. Mezi symptomy onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a pak se šíří po zbytku těla.

Virus se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přenáší blízkým kontaktem s tkání a tělesnými tekutinami nakaženého a také kapénkami. Přenos může nastat rovněž přes kontaminované materiály, například přes ložní prádlo.

Video  Neštovice u dětí: Jaké jsou příznaky, léčba a největší komplikace?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 22. května 2022 10:53 )

je to svrab a neštovice, ale i bradavice.

Zobrazit celou diskusi