Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kvůli válce utíkají z domova i Rusové. Za hranicemi se budou mít líp, ukázal průzkum

Autor: amb - 
21. května 2022
17:38

Emigrovat se po zahájení války na Ukrajině rozhodlo také mnoho Rusů. Podle odhadů demografky Julie Florinské už Rusko opustilo asi 150 000 lidí včetně těch, kteří byli v době války v zahraničí a rozhodli se nevrátit. Al Džazíra uvedla číslo až 200 000. „Dříve, před obdobím covidu, odcházelo z Ruska 100–120 tisíc lidí ročně, nyní je docela možné, že čísla dosáhnou 250 tisíc nebo 300 tisíc,“ uvedla Florinská.

Do Gruzie odešlo už v prvním týdnu války 25 tisíc lidí. Izrael si vybralo asi 15 tisíc Rusů. Až 50 tisíc lidí mohlo přijít do Arménie, mezi nimi tam našla domov také Nana Grinsteinová s rodinou.

„Svět, který jsme léta budovali a který se zdál neotřesitelný, důležitý a relevantní, se mi před očima rozpadl, jako by byl vyrobený z lepenky,“ řekla Al-Džazíře. Odešla, protože sám Putin lidi jako ona označoval za zrádce, když o „operaci“ na Ukrajině mluvili jako o válce.

Čísla ruských uprchlíků ale mohou být mnohem vyšší a demografka Julia neočekává, že by se letos objevily oficiální statistiky. Rusko je však třetí zemí světa v počtu emigrantů.

Ještě před válkou žilo mimo vlast 11 milionů Rusů. Více lidí emigruje pouze z Indie či Mexika. Nejde ale o fenomén poslední doby, velké množství lidí opustilo Rusko už během sovětské éry. Od konce 80. let se do zahraničí přestěhovaly 3 miliony Rusů.

Během sovětských let byla migrace složitá, režim byl většinou uzavřený. Rusové měli po 2. světové válce možnost jet do Německa, a když se Rusko sešlo s USA, tak mohli odjet do Izraele. Emigrace se zastavila v 80. letech, začátkem afghánské krize, a masivně se opět obnovila za Gorbačova v roce 1987.

„Nejprve bylo okno otevřené etnickým migrantům, Židům, Němcům, Řekům, Maďarům, Arménům. Zpočátku byl odtok malý, ale pak se začal prudce zvyšovat,“ řekl Meduze demograf Michajl Denisenko. V 90. letech emigrace pokračovala, 95 % lidí šlo do Německa, Izraele nebo USA.

Expert: Po zvolení Putina uteklo až 5 milionů Rusů

Na přelomu milénia pak odcházelo mnoho kvalifikovaných lidí, jako jsou lékaři či vědci, což zhoršuje ruskou ekonomiku. Další skupinou emigrantů byli bohatí nebo příbuzní těch, kteří Rusko opustili už dříve.

Od roku 2000, kdy byl Putin poprvé zvolen prezidentem, do roku 2020 emigrovalo čtyři až pět milionů Rusů. Vyplývá to z výzkumu, který v říjnu zveřejnil časopis Takie Dela. Statistika však některé skupiny nedokáže kvůli nedostatečným údajům zahrnout. 

Po 24. únoru odešlo během měsíce velké množství Rusů na to, aby to mohlo předběhnout statistiky z 90. let. Oficiálně jde o „nucenou“ emigraci kvůli válce, která kvůli ruské ekonomice přejde v emigraci ekonomickou. „Byli také nuceni uprchnout, protože se báli, že se země uzavře, že vyhlásí mobilizaci a podobně,“ řekl Denisenko.

„Některá část, a poměrně velká část tohoto toku, se nevrátí z politických důvodů. Protože nejsou připraveni žít v nesvobodné společnosti. Navíc se obávají přímého trestního stíhání,“ dodala Florinská. 

Demografové se domnívají, že by mohlo jít o další velkou vlnu emigrace z Ruska. Do dalších týdnů ale Denisenko neočekává stejné množství ruských uprchlíků.

Když válka začala, animátor Leonid Šmelkov (39) byl na dovolené na Srí Lance. Rozhodl se zůstat a vyzval k tomu i 12 přátel, začali pracovat na dálku navzdory špatnému připojení. Srí Lanka to vítá kvůli tomu, že má příjem z cestovního ruchu. Podle Šmelkova vede Rusko válku proti Ukrajině i proti svým lidem.

Co čeká Rusy v zahraničí?

Proč se ostatní lidé do Ruska vrací nebo ho naopak neopustí? Důvodem jsou komplikované podmínky pro Rusy v hostitelských zemích, kromě toho v Rusku nelétají letadla a nejsou vydávaná víza.

Ruští studenti už většinou nedostanou stipendium, stipendijní fondy se přerozdělují mezi uprchlíky z Ukrajiny. Ruské uprchlíky tak v zahraničí nečeká nic dobrého, spíš budou muset přežít těžké časy.

A když budou uprchlí ruští lékaři pracovat jako prodavači, půjde o ztrátu lidského kapitálu. „V této emigraci se dramaticky změní podíl lidí s vyšším vzděláním. Už to bylo poměrně velké, 40-50%, podle mých odhadů, ale bude to 80-90%,“ uvedla Florinská. Vzdělané lidi bude v Rusku těžké nahradit, protože do země teď málo lidí přichází a některá místa možná bude potřeba zrušit.

Přestože někteří emigranti se chtějí vrátit, u uprchlých Rusů se podle demografů Denisenka a Florinské zvýšila míra štěstí. Ruští Židé, kteří v 90. letech uprchli do Izraele, žijí déle.

„Jsme ošetřovány, dostáváme velký příspěvek, můžeme jít do Metropolitní opery v New Yorku, ale naši přátelé a kolegové, kteří zůstali v Leningradu, jsou o to všechno ochuzeni. Někteří z nich už zemřeli, když jsme tady, ačkoli jsou to naši vrstevníci,“ uvedly ženy, které odešly do USA. Rusové v zahraničí navíc pracují na dobrých pozicích.

Lidé z této vlny emigrace by se podle demografů vrátit mohli, kdyby se v Rusku rozvíjelo podnikání nebo výzkum. Tomu ale nejspíš nebude, a tak zpátky přijedou ti, kteří v zahraničí nebudou mít více možností. Okruh lidí, kteří plánují návrat do Ruska, se ale zmenšuje spolu s politickou a ekonomickou svobodou.

Video  Rakušan: S romskými uprchlíky je velký problém! Budou třeba razítka a provizorní stany  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa