Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sfoukl svíčky a za týden ho zabili Rusové! Malý Saša (†4) zemřel krátce po narozeninách

Autor: štt - 
10. května 2022
10:40

Malý Saša Zdanovyč byl na palubě záchranné lodi, která se potopila, když se snažila odvézt ukrajinské civilisty do bezpečí před blížící se ruskou armádou. Jeho matka Anna Yachnová strávila 26 dní v nejistotě, zda je její Saša naživu. Jako vzpomínka na zemřelého syna jí zůstalo pouze video, na kterém dítě sfoukává narozeninový dort se čtyřmi svíčkami pár dní před smrtí.

Saša zrovna pobýval u své babičky Zoji, když Putin 24. února zahájil krvavou invazi. Zojin domov, nacházející se zhruba 50 kilometrů od Kyjeva, byl během několika málo dní odříznut, napsal deník The Sun.

Ještě s babičkou stihl chlapec oslavit své čtvrté narozeniny a zavolat své matce, které řekl: „Mami, neboj se. Až přestanou střílet, přijedu za tebou.“ Vesnice byla ze tří stran obklíčena ruskými vojsky a jediná cesta do bezpečí vedla přes Dněperskou přehradu.

Poté, co se Anna nemohla dovolat své matce, ihned se vydala k východnímu břehu přehrady, kde měl přistát záchranný člun se Sašou. Na místě se však dozvěděla, že ze dvou lodí se na druhou stranu dostala jen jedna. Zdrcená matka prosila záchranáře, aby obrovskou vodní plochu prohledali pomocí dronu, ale ty ji odmítli s tím, že by byl sestřelen.

11. března byl člun objeven vyplavený na západním břehu u Tolokunu, asi tři kilometry po proudu od místa, odkud vyrazili. Na místě bylo i Zojino mrtvé tělo. Prezident Zelenskij oznámil, že člun byl nejspíše sestřelen.

Matka však neztrácela naději a stále věřila, že Saša, který měl jediný záchrannou vestu, se stihl zachránit. „Den za dnem jsem čekala na zprávu o jeho nalezení. Od rána do večera jsem jen četla zprávy,“ popsala dlouhé týdny čekání. Po 26 dnech od nehody bylo nalezeno chlapcovo tělíčko.

Matka poprvé od zdrcujícího incidentu promluvila na kamery: „Všechna ta smrt, všechen ten teror, který se na Ukrajině stal, nemůže být zapomenut. Přeji si, aby svět nezapomněl na Sašu a na to, kdo mu to udělal. Bylo to Rusko. Byl to Putin.“ Dále si přeje, aby ruský prezident stanul před soudem pro válečné zločiny v Haagu.

22:57
Dnes

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
Dnes

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
Dnes

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa