Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Útok na ČT stojí od milionu, říká hacker. Dovezou si olympionici čínského špeha domů?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
12. února 2022
05:00

Česká televize od zahajovacího ceremoniálu letošních zimních olympijských her v Pekingu čelí kybernetickým útokům. Podle městského hackera a inovátora Tomáše Studeníka lze takové útoky koupit na darknetu od milionu korun. Jak jim může Česká televize zabránit, a jak se mohou členové olympijských výprav zbavit možného čínského sledovacího softwaru v mobilech, prozradil v Blesk Podcast.

Mnozí čeští diváci byli ochuzení o zážitky ze zimní olympiády v Pekingu kvůli útokům hackerů na iVysílání ČT. Naposledy k němu došlo během pátečního hokejového utkání Čechů a Švýcarů. „Česká televize je od počátku Her v Pekingu terčem silných kybernetických útoků, které mají za cíl přetížit webové stránky, a znemožnit tak nejen sledování přenosů, ale i výpadky HbbTV a mobilních aplikací,“ napsala televize na svůj web.

Podle hackera a inovátora Tomáše Studeníka lze hackerský útok koupit na tzv. darknetu, tedy na temném místě internetu, kde se obchoduje s drogami, zbraněmi a podobně. „Podle toho, co jsem četl, by to mělo stát asi jeden bitcoin a výš. Což je přibližně jeden milion korun,“ vyčísluje, kolik by případný zájemce zaplatil za kybernetický útok.

Miliony za obranu?

Konkrétní ofenziva, jíž čelily servery ČT, se říká distributed denial-of-service (DDoS). „Jsou to algoritmy, umělá inteligence, která se snaží napadat a zejména zahlcovat systém. Posílá miliony dotazů, až zahltí a přetíží server. Já jako uživatel se na stránky pak nedostanu,“ vysvětlil princip útoků na ČT.

Obrana proti tomu není podle Studeníka úplně jednoduchá a napadení mají více možností. Základem je prevence. Česká televize by podle něj měla mít aktualizované softwary všech zařízení připojených k síti. Dále by měli mít všechny firmy a instituce nachystaný plán, co kdo bude dělat během kybernetických útoků. „Měli by mít i záložní servery, které v případě potřeby převezmou provoz ze zahlceného serveru. Ale chápu, že Česká televize nemusí mít prostředky na nákup dalších serverů, které stojí desítky milionů korun,“ dodává Tomáš Studeník s tím, že podobných útoků může na veřejnoprávní televizi přibývat, pokud nebude dostatečně investovat do týmu, který by měl na starosti rozvoj ochrany a rozšíření serverů.

Šmírování na olympiádě

Odborníci na kybernetickou bezpečnost před letošní zimní olympiádou v Pekingu varovali, že si z ní olympionici mohou ve svých zařízeních přivézt čínský sledovací software. Nizozemský olympijský výbor nebral hrozby na lehkou váhu a členům reprezentace rozdali nové notebooky a mobilní telefony. Dokonce jim zakázali vozit vlastní zařízení. „Čínský internet je uzavřený, takže je to zcela výjimečný případ,“ řekl mluvčí výboru Geert Slot.

Hostem pořadu Blesk Podcast byl městský hacker a inovátor Tomáš Studeník. Hostem pořadu Blesk Podcast byl městský hacker a inovátor Tomáš Studeník. | Blesk:Jakub Poláček

Tomáš Studeník aktuálně připravuje technologický inkubátor pro start-upy věnující se rozvoji zdravotní péče. Více zjistíte zde: https://www.caelestinus.tech/

Další rada IT expertů tvrdila, že by měli účastníci své mobily po olympiádě zničit a vyhodit. Tento postup je však podle Tomáše Studeníka nesmyslný: „Často odborníci varují více, než je třeba. Z praktického hlediska si neumím představit zahodit nový telefon, spíše ho sportovci darují dětem. A další věc je, že pokud se chovají standardně, nestahují nezabezpečené aplikace, kde jsou často nějaká upozornění, když si pročítají, s čím souhlasí, tak si myslím, že se není čeho bát,“ uklidňuje nejen české olympioniky organizátor populárních FuckUp Nights.

Smazat a resetovat

Pokud se kdokoliv chystá na delší dobu do Číny a ví, že bude připojený k jejich internetu svým zařízením, tak Tomáš Studeník doporučuje si v Číně půjčit místní telefon s místním číslem, který už je nastavený. Vlastníci iPhonů pak mají oproti jiným zařízením výhodu, že jsou na případná rizika prolomení jejich bezpečnosti a soukromí upozorňovaní.

„Podle mě je to trochu zbytečná panika, která možná do jisté míry považuje sportovce za nesvéprávné uživatele mobilních zařízení. Člověk by se měl chovat opatrně v jakémkoliv kontextu, ne jenom na cestách do Číny,“ uklidňuje emoce hacker. Přesto dává jednoduchou radu, jak se zbavit možného neviditelného sledovacího programu: „Jestli budou mít sportovci pocit, že musí svůj telefon detoxikovat, tak ho stačí celý smazat a resetovat v továrním nastavení. Ale já bych to nedělal. Koho bude v Číně zajímat, co dělám každý den?“ říká v nadsázce hacker.

Proč porušování lidských práv dává Číně náskok v technologiích a s jakými bizarními nápady na prosperující firmy se Tomáš Studeník setkal, prozradil v Blesk Podcast: 

Video  Blesk Podcast: Hackerský útok stojí od milionu, říká hacker Studeník  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krtek. ( 12. února 2022 10:38 )

každý slušný poskytovatel má pro tyto účely firewall , pokud přijde ddos, tak začne adresy z kterých přichází blokovat.,

krapotkin ( 12. února 2022 10:28 )

Co se rozčilujete ? Přestaňte konečně platit výpalné pro ČT, kterou vede komunista.

Tara-Tara ( 12. února 2022 08:17 )

nechápu ten blbý experiment, přerušit hokej, který byl momentálně nejvíc sledovaný a dát biatlon...to jako dát biatlonový závod po hokeji nešlo ? Skladba přenosů je dost děsná, dávají se tam sporty, které našince nezajímají

Zobrazit celou diskusi