Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Jak přežít během války? Zničit si dům a utéct, radí expert

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
2. února 2022
05:00

Celá Evropa s hrůzou sleduje dění na hranicích Ruska a Ukrajiny, kam prezident Vladimir Putin přesunul sto tisíc vojáků. Experti nabízí mnoho variant, jak by k ruskému útoku mohlo dojít. Co by ukrajinští civilisté v tom nejhorším případě měli dělat a jak se na válku nachystat, prozradil v Blesk Podcast expert na přežití Amar Ibrahim.

Přes dvacet let školí Čech s perskými kořeny, Amar Ibrahim, jak se mají lidé chovat, když se rázem ocitnou mimo svoji komfortní zónu. V podcastu majitel firmy Outdoor Survival prozradil, že už minimálně jeden člověk přežil díky kurzům, které s týmem odborníků pořádá. Zásadní rada je ale jednoduchá: "Nikdy se nevzdat," říká Amar. Pokud by se on sám ocitl na území, kde začala válka, a neměl by k zemi silné vlastenecké cítění, s rodinou by utekl. Co radí udělat s bytem nebo domem a co si vzít s sebou?

Podle Amara Ibrahima je ale důležité vědět, kde se bojuje a dobře vyhodnotit situaci: „Vždycky bych se snažil dostat od té válečné vřavy pryč a nezůstávat tam," radí. V případě odchodu by měli lidé sáhnout k drastickému, ale logickému kroku, k němuž byli nuceni se uchýlit již naši předci: „Nic nezamykali, rozmlátili si svoje okno, převrátili skříně a spižírnu, dneska by spíš převrátili ledničku. Když pak šla kolem rabovací garda, viděla, že v domě někdo byl a přesune se k zabezpečenému místu," odhaluje jednoduchý trik. Co si obyvatelé nemohli odnést a mělo pro ně hodnotu, zakopali.

Evakuační zavazadlo a vařič

Pokud by se však lidé rozhodli zůstat doma, neměl by jim chybět plynový vařič, protože se mohou domácnosti snadno ocitnout bez elektřiny a plynu. S teplou vodou lze už uvařit rýži, kuskus nebo již předpřipravená jídla. Od nákupu velkých zásob Amar odrazuje, protože lidé je často nestihnou včas spotřebovat a zkazí se jim: „Já si v obchodě nekoupím jedno mlíko, ale celé plato. Když mi dojde, jdu si koupit další plato. A hlavně si kupujte, co vám chutná a jíte," dává další cenné rady expert. Na zakopávání zásob nebo vytváření tajných skladů se divá skepticky. „Nikdy nevíte, jestli se nebudete muset přesouvat," dodává.

Expert na přežití doporučuje mít připravené i evakuační zavazadlo, v němž by měla být záchranářská krabička, tzv. KPZ, s píšťalkou, křesadlem, kompasem, dezinfekčními tabletami a spoustou dalších předmětů. Dále lékárnička, plynový vařič s nádobou, ochrana dýchacích cest kvůli požáru, flashka s důležitými dokumenty, deka a pončo pláštěnka, z níž se může postavit přístěnek. Nutných věcí pro přežití je ale podle Amara daleko více a nemělo by ani chybět něco, co má člověk rád. Kupříkladu káva, čokoláda nebo jiná dobrota.

Jaké extrémní situace jsou pro Evropu momentálně nejvíc pravděpodobné a proč by měli lidé dávat přednost setrvání v rodině místo s kamarády, prozradil expert na přežití Amar Ibrahim:

Video  Blesk Podcast: Jak přežít během války? Zničit si dům a utéct, radí expert  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mim33 ( 2. února 2022 10:25 )

Média z covidové hysterie přesedlala na proválečnou propagandu. Bohužel je podstatná část obyvatelstva natolik vypatlaná, že to nejen žere v médiích, ale také si to volí.

Zobrazit celou diskusi