Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Podcast: Jako školačku ji nutili extrémně hubnout. Exmodelka chystá aplikaci pro psychicky nemocné

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
8. února 2022
05:00

Studentka psychologie Veronika Kupková (24) si prošla v útlém věku hotovým peklem. Ve věku, kdy většina lidí dokončuje základní školu, čelila nátlaku modelingového průmyslu, aby hubla. Její váha padla na zdravotně nepřípustné minimum 49 kilogramů při 175 centimetrech. Nakonec s kariérou na molech sekla, začala studovat a pomáhat druhým. Nyní připravuje aplikaci SPOKO pro dlouhodobě psychicky nemocné lidi.

Řada dívek a kluků sní o tom, že se dostanou na přehlídková mola, na nichž budou předvádět výtvory těch nejslavnějších módních tvůrců. Pohled dětí a dospívajících na krásu, však křiví také sociální sítě. Modeling i virtuální prostor mají podle Veroniky Kupkové odvrácenou tvář. Z vlastní zkušenosti ví, že lidé z módního průmyslu tlačí na modely a modelky, aby si striktně držely přesné míry. 

"Pokud chce dívka uspět, chce chodit módní přehlídky známých návrhářů nebo fotit pro známé módní značky, tak se musí vejít do určitých mír, které jsou předem dané. Takže pokud slečna váží sto osmdesát centimetrů a přes boky devadesát centimetrů, tak ji bohužel nikdy nevezmou. Agentura proto striktně hlídá míry, váží, kontroluje jídelníčky a doporučuje tréninky," popisuje metody módních agentur.

Anorexie

Veronika kvůli neustálému tlaku začala trpět nemocí přijmu potravy. „Odpírala jsem si jídlo, sportovala jsem několik hodin denně. Chodila jsem kolem zrcadla a kontrolovala, jestli jsem náhodou nepřibrala. Při poruchách přijmu potravy a obzvlášť u anorexie, máte v hlavě hlas, který vám říká, že jste tlustí, že za nic nestojíte, že musíte zhubnout a nesmíte tohle jíst. A přesně tenhle hlas vás doprovází každou minutu dne, kdy jste vzhůru a strašně to zasahuje do osobního života, do školy, do rodiny,“ vzpomínala na těžké období studentka.

O svém problému lhala nejbližšímu okolí a dokonce se před svými přáteli skrývala a vyhýbala se jim. Jídlo pro ni sklouzlo do kategorie tzv. fear-food, tedy jídel, z nichž máme strach. „Každé jídlo pro mě bylo fear-food,“ přiznala studentka psychologie. Nakonec v sobě našla sílu a před třemi roky s modelingem sekla, přestala sportovat jako šílenec, začala jíst a hlavně se začala mít opět ráda.

Vyťukej, jak ti je

Nápad na vznik aplikace pro rychlou psychickou pomoc dostala Veronika v Bohnicích, kde byla na stáži. V Česku je podle údajů jejího projektu aktuálně 32% populace, která trpí duševním onemocněním. Veronika zdůrazňuje, že to číslo obsahuje pouze osoby, které jsou evidované a jejichž obtíže se řeší. Lidí, kteří by potřebovali dlouhodobou péči, je však mnohem víc a kapacity kvalifikovaných odborníků nestačí.

Vytvořila proto aplikaci SPOKO, v níž chce využít ty nejověřenější praktické techniky prověřené akreditovanými specialisty z celého světa. Její chystaná aplikace by měla dokázat pochopit uživatelovi aktuální pocity, analyzovat je a vyhodnotit zdroje potíží. Platforma SPOKO má v budoucnu svým uživatelům poskytnout techniku a nezbytnou psychologickou péči. Na vývoj aplikace Veronika aktuálně sbírá finanční příspěvky na donio.cz.

Jak reagovali blízcí Veroniky, když se jim svěřila o své nemoci a co si myslí o aktuálních trendech v modelingu, prozradila Veronika Kupková v Blesk Podcast:   

Video  Blesk Podcast: Modelku nutili extrémně hubnout. Nyní proti tomu bojuje  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

  

Zobrazit celou diskusi