Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plyn nám zdražili o 70 tisíc, zavíráme! Pec slavné sklárny vyhasla po krachu Bohemia Energy

Autor: Vlaďka Hradská - 
31. října 2021
05:00

Proslavili se výrobou historického skla, z jejich pohárů pili seriáloví Vikingové. Na jaře „foukali“ repliky lahví na víno z 18. století. Včera sklárna v Bělčicích na Strakonicku skončila. Zničil ji krach Bohemia Energy. Za plyn by nově měla platit měsíčně o 70 tisíc víc.

Sotva majitel Václav Vlasák (62) umístil na internetové stránky informaci o zavření, strhla se mela. Telefony nepřestávaly zvonit. Volali prodejci jejich skla, zákazníci, různí podnikatelé. Všichni se ptali, jak mohou pomoci. „Dokonce mi několik lidí nabízelo i finanční pomoc,“ popisuje sklář, který si před 18 lety vybudováním podniku na výrobu draselného skla splnil sen.

Na „lopatkách“ v průběhu doby byl dvakrát. Poprvé když onemocněl, podruhé v době světové ekonomické krize. Vždy sklárnu postavil na nohy a znovu se dařilo. Nyní už nemá sílu. „Zvažovali jsme to s manželkou několik dní. Ale jsme v důchodovém věku a budoucnost je nejistá. Ceny půjdou nahoru. Museli bychom citelně zdražit, a kdo si koupí pohár za 800 korun?“ ptá se. Přitom do včerejška se u nich netrhly dveře. Sklárna byla vyhledávaným cílem návštěvníků.

Jako ve středověku

Věhlas i za hranicemi jim získalo historické sklo, které vyráběli původní technikou za použití středověkých nástrojů. Moderními pomocníky byly jen plyn a elektřina. A právě krach dodavatele, společnosti Bohemia Energy, stojí za jejich koncem.

„Teď jsme za plyn platili 32 tisíc korun měsíčně, u jiného dodavatele by to mělo být přes sto tisíc,“ popisuje Vlasák

Vysnil si ji

Absolvent Střední sklářské školy v Novém Boru a milovník historického skla Václav Vlasák se profesi začal věnovat až po revoluci. Přál si pracovat ve vlastní huti a za tímto snem šel, dokud si ho nesplnil. Žil s rodinou v Praze a prostor na zřízení sklárny našel ve starobylé stodole v Bělčicích.

Po úpravách se v roce 2003 rozhořel oheň ve sklářské peci poprvé. Jaké má nyní pocity? „Snažíme se s tím nějak vyrovnat a začínáme se těšit i na volný čas. Co bude se sklárnou, zatím nevím. Naštěstí mám přátele skláře. Vím, kam zajet, to kdyby se mi po této práci hodně zastesklo,“ říká Vlasák.

Video  Ideální čas pro „energošmejdy“: Odborník radí, proč nyní neuzavírat smlouvu déle než na rok  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zvonik54 ( 1. listopadu 2021 10:03 )

Dráždíte Rusáky, tak nám pochopitelně zavřou kohouty a ve sklárnách ať topí dřevem a uhlím! Dobře nám tak!

dulin ( 31. října 2021 23:08 )

V tom má prsty konku­rence,­jmeno­vitě Jakub Cirkl a jeho synové a dcery.

donypan ( 31. října 2021 17:12 )

Hnusná doba,zlatej socík.

mim33 ( 31. října 2021 14:27 )

Firma asi hospodařila podobně jako Bohemia Energy.

Uživatel_5319929 ( 31. října 2021 13:11 )

Je mi moc líto nejen našich sklářů, ale i všech našich výrobců zboží, které mělo světový věhlas. Jedna ze zlikvidovaných skláren stojí i v Karolince. Tvořili a zdobili překrásné věci. Zlikvidoval je Crystalex, zařízení odvezli a rozprodali nebo zlikvidovali. Tak nádherné věci jako tam jsem nikde jinde neviděla. Nádherné leptané zboží, které se nevidí!!!

Zobrazit celou diskusi