Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konec Bohemia Energy očima zaměstnance: Mlčení do poslední chvíle a odebrání benefitů

Autor: ČTK, ula - 
23. října 2021
05:00

Skupina Bohemia Energy, která je největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku, se rozhodla ukončit činnost a dodávky elektřiny i plynu.Téměř milionu zákazníků se museli ujmout takzvaní dodavatelé poslední instance. Lidé sice o energie nepřijdou, ale musí si hledat nové dodavatele a také musí počítat s tím, že sáhnou za elektřinu i plyn hlouběji do kapes. Jenže bez práce budou také zaměstnanci Bohemia Energy. Blesk Zprávám se ozvala jedna z pracovnic firmy, která popsala, co se uvnitř společnosti před i po vyhlášení ukončení činnosti dělo.

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat. Bohemia Energy jsme založili před více než 15 lety a naším posláním bylo být vždy spolehlivým a výhodným dodavatelem energií. Důvěra více než milionu zákazníků byla ohromným závazkem a posouvala nás neustále kupředu k poskytování co nejlepších služeb,“ řekl v den ukončení činnosti společnosti majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 000 zákazníků, plyn pak necelým 300 000.

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se ujímají takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy, které nyní dodávky energií zajistí. „Situace zákazníků nás velmi mrzí a všem se omlouváme za problémy, které jsme jim způsobili. Zároveň chceme všechny ujistit, že jim po konečném vyúčtování budou vráceny všechny přeplatky,“ dodal Pisařík.

Klienti sice přišli o svého dodavatele, ale o práci taky přijdou zaměstnanci Bohemie Energy. Blesk Zprávám se ozvala jedna z pracovnic, která popsala, co se dělo uvnitř společnosti před a po vyhlášení ukončení činnosti.

Tajnosti až do poslední chvíle a nervozita zaměstnanců

„Když začalo zdražování energií, dostali operátoři podklady pro hovory a jak lidem vysvětlit, že budeme mít vyšší ceny. Mezi argumenty například bylo, jak ceny vystřelily, emisní povolenky jsou drahé a jak například v Británii odběratelé končí,“ svěřila se Blesk Zprávám Karolína (redakce její skutečné jméno zná, na přání respondentky ale bylo změněno).

„Popravdě, jakmile se začalo řešit rušení fixací, už jsme nějak tušili, že nebude vše tak v pohodě, jak nám tvrdili. Ale manažeři stále říkali, jak se nic neděje, práce bylo až až a některá oddělení nestíhala,“ popisuje zaměstnankyně atmosféru unitř společnosti, která podle ní nijak nenaznačovala, že by se blížilo ukončení činnosti.

Zaměstnanci začali být nervózní, když na konci září přišel e-mail, že Slovakia Energy skončila, a že zaměstnanci přišli o práci.

„Ve středu (13. října, pozn. red.) bylo bez ohlášení uzavřeno klientské centrum a operátoři stále obvolávali zákazníky ohledně zdražování a odkazovali i na klientské centrum. Manažeři ještě řešili, kdo má kolik práce, zda není třeba zařídit výpomoc z méně vytížených oddělení. Přitom sami už tušili, že bude konec,“ říká Karolína ke dni, kdy Bohemia Energy skončila s tím, že u vchodu do budovy stála ostraha, která tam nikdy předtím nebyla.

Majitel neřekl ani slovo. I s manželkou koukal dolů

„Pak jsme se dozvěděli, že do firmy přijel pan Písařík (majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík, pozn. red.), začalo vše dávat smysl a už se interně přestalo řešit, zda končíme, ale kdy nám to řeknou. Smutné bylo, že informace o konci  se k nám dostávaly nejdříve od známých u jiných dodavatelů,“ pokračuje Karolína smutně a vzpomíná, že v 11 hodin vyšel první článek o konci Bohemia Energy na portálu Blesk Zprávy. Pár minut před tím svolalo vedení mimořádnou schůzi v atriu.

„Celá tato akce se oznámila asi šest minut před jedenáctou a v jedenáct nám bylo do mikrofonu oznámeno, že Bohemia Energy končí, jelikož nezvládla zdražování. Pan Písařík s manželkou pouze stáli v pozadí a koukali na nás dolu. Neřekli ani slovo,“ říká žena ke konci společnosti.

Poděkování za práci přišlo zaměstnancům v hromadném mailu od oddělení lidských zdrojů, kde i bylo uvedeno, že brzy dostanou i informace o rozvázání pracovního poměru.

Zablokování benefitů a smutné Vánoce

Pak přišlo další překvapení.

„Měsíčně jsme dostávali příspěvek na stravné, zvýhodněnou multisportku, body na benefit kartu a většina měla plat rozdělený na základ a variabilní složku. Hned po ohlášení ukončení nám sebrali všechny našetřené benefitní body se slovy, že se to použije na naše výplaty a odstupné,“ svěřuje se smutně Karolína a dodává: „Hodně lidí si za rok našetřilo třeba 10 tisíc bodů, aby z toho nakoupili dárky na Vánoce. Prý možná nám ty body vrátí, ale spíše to bylo jen takové ohlášení, aby lidé nenadávali.“

O pár dní později stále zaměstnanci nemají přesné informace, co se bude dít dále.

„Práce tu bude nějak do konce roku, ale samozřejmě už jen za základ, bez stravenek, benefitů atd, takže z toho cítím takový menší pokus, aby lidi odešli na dohodu. Další informace dostaneme snad možná v listopadu. Manažerka nám rovnou řekla, že kdo je ve firmě jen rok, ať radši odejde hned a hledá si práci, vyplatí se to více, než čekat, zda nám vůbec něco vyplatí,“ uzavírá Karolína.

Video  Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5513701 ( 14. listopadu 2021 16:47 )

Hodně lidem ubral že života. I zo životního minima. Měl by nist zato odpovědnost.

Jan Jurníček ( 13. listopadu 2021 21:57 )

Jistě. Například řekne dodavateli, že dostane-li nabídku nějakého pěkného tarifu, nepůjde k jinému dodavateli.
Já jsem si tímto způsobem vyjednal pěkný tarif na plyn u e.onu, smlouvu na dobu určitou 2 roky s fixací ceny na celou úvazku, a to v červnu, takže mám na dva roky fixovanou červnovou cenu plynu.

Zuzana Stará ( 1. listopadu 2021 17:27 )

Byli jsme u Bohemia energy několik let a nemohu říct křivé slovo,byli jsme vždy spokojeni,velice slušné jednání,do ničeho nás netlačili.
No- příliš mladý na podnikání,pan Písařík,vlezlo mu hromadění kapitálu do hlavy,tak na to dojel,doufám tedy.
To je snad zákon,jak někdo začne mít hodně,chce ještě víc a víc .A na co?

E M ( 1. listopadu 2021 10:31 )

Njn, jak to zpíval Werich, Jednou jsi nahoře, podruhý dole. Proč fňukáte, žili jste si nad poměry.. tož zase kapku z jiný strany.....
Jen tak... ono BUDE HŮŘ

Kruta_Pravda ( 23. října 2021 22:05 )

Osobně nechápu a nevěřím, že vrátí všem přeplatky, když seberou zaměstnancům i stravenky a benefity. Písařík si přitom podle médíí jezdí luxusních fárech, tak by je mohl prodat.

Zobrazit celou diskusi