Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Meteoroložka Honsová o ničivém tornádu v Česku: Výstraha je možná nejvýše několik minut před. Sledujte radar Blesku

Autor: Redakce Blesk.cz - 
24. června 2021
22:34

Českem se prohnalo ničivé tornádo! Na jižní Moravě zdemolovalo domy, kostely, fabriky, pohazovalo auty, vytrhávalo stromy. Život ochromilo v sedmi vesnicích. Meteorologové na základě vzniklých škod změří rychlost větru. Tento údaj by měl říct, jak tornádo, které řádilo v Česku odpoledne 24. června, bylo silné. Jde o nejsilnější tornádo v historii? A jak vzniká? Na to Blesk.cz odpověděla Dagmar Honsová z Meteopressu. 

Podle Honsové se tornáda vyvíjí téměř neočekávaně a výstraha před nimi bývá možná nejvýše několik minut dopředu. „Většinou se ale jedná o vír velmi výrazné intenzity, který vzniká pod vertikální mohutnou bouřkovou oblačností konvektivních bouří. Za tornádo se považuje tento vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu, jinak hovoříme o trombě. Po svém přechodu za sebou tornádo zanechává naprostou spoušť, ale jen o několik metrů vedle je zem nedotčená,” popsala Honsová.

V Česku každoročně zaznamenáme několik případů tornád. „Nejčastěji se hovoří o 5 tornádech, většinou velmi malé intenzity, přesto však mohou způsobit škody. Na Fujitově stupnici dosahují maximálně stupně F2, tedy s rychlostí větru 181 až 253 km/h. To nejsilnější nárazy větru na stupnici pod číslem F5 dosahují rychlosti 419 až 512 km/h,” řekla Honsová.
Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
10:18
28. 6. 2021

Hasičský záchranný sbor čile pokračuje v úklidu suti a trosek. Pomáhají i dvě demoliční čety, které musí řezat střešní konstrukce a vyklízet trosky. Podívejte se na snímky přímo z místa katastrofy. 

9:58
28. 6. 2021

Bouřky zasáhly kraj ve čtvrtek, poničily asi 1200 domů a vyžádaly si šest lidských životů. Zatímco v pátek se lidé teprve vzpamatovávali z noční bouřky a snažili se dát do pořádku nejpotřebnější věci, v sobotu zahalily mnoho poničených střech v obcích plachty a stavební suť se začala odvážet ve velkém.

Starostka Mikulčic Marta Otáhalová o víkendu uvedla, že vyklidit ulice od suti, kterou lidé z domů dál vynášejí, je všude priorita číslo jedna. V Mikulčicích dbají na to, aby byl materiál řádně roztříděný, aby se dřevo odváželo odděleně od kovu a další suti. Podle starostky se vše vozí na tři oddělená místa a obec dbá na to, aby žádné z míst nezahltila.

9:44
28. 6. 2021

Na pomoc přispěchala i Armáda ČR. Její činnost koordinuje hasičský záchranný sbor. „Teď nás najdete stále v obci Hrušky a nově i v Lužici,“ napsala armáda na Twitteru. 

9:24
28. 6. 2021

Atleti podpoří zničené obce. Pomoc lidem zasaženým tornádem chtějí pořadatelé štafetového maratonu a atletického čtyřboje ve Vnorovech na Hodonínsku.

„V úterý 29. června bude ve sportovním areálu instalována pokladnička, kde bude možnost věnovat finanční hotovost určenou na pomoc zničeným obcím. Peníze budou poslány na některý z transparentních účtů zřízených pro tuto pomoc,“ avizuje za pořadatele Jiří Tomeček.

Atletický čtyřboj začíná v 15 hodin, štafetový maraton v 17.30 ve sportovním areálu ve Vnorovech.

9:14
28. 6. 2021

Většina poničených domů už má provizorní střechu z plachet. Blesk pro vás nafotil okolí ze vzduchu. Vesnice Hrušky a Moravská Nová Ves se doslova zbarvily do modra. Na snímcích je tím vidět i postup tornáda, které obce zasáhlo ve čtvrtek večer.

Obec Hrušky po ničivém tornádu: Domy mají provizorní modrou střechu z plachet (28.6.2021) Obec Hrušky po ničivém tornádu: Domy mají provizorní modrou střechu z plachet (28.6.2021) Obec Hrušky po ničivém tornádu: Domy mají provizorní modrou střechu z plachet (28.6.2021)
8:55
28. 6. 2021

Češi už vybrali na pomoc po tornádu půl miliardy korun. Potvrdil to na Twitteru i ředitel Nadace Via Zdeněk Mihalco. „Jde o historický filantropický počin české společnosti,“ zdůraznil. 

8:38
28. 6. 2021

„Den první – Znamení zkázy“. Podívejte se na unikátní video, které natočil policista v den zkázy na jižní Moravě. Je na něm vidět i zásah u převráceného autobusu. 

Video  
Video se připravuje ...
8:20
28. 6. 2021

Europoslanec Tomáš Zdechovský sdílel na Twitteru kontakty, kam se můžete obrátit v případě, že chcete postiženými vesnicím pomáhat. Lidé na těchto linkách vás nasměrují tam, kde je pomoc třeba. 

Mikulčice 704 752 552

Moravská Nová Ves 774 722 714

Panov 720 160 532

Hodonín 774 405 806

7:55
28. 6. 2021

Tornádo zastihlo Moravskou Novou Ves zrovna ve chvíli, kdy probíhala mše. „Musel jsem mši přerušit. Lidi se utíkali schovat pod kůr a s ministranty do sakristie. A přišla první, velmi špatná vlna. Naštěstí jsme v té chvíli byli ukryti – a možná Boží mocí se nikomu z nás, co jsme byli v kostele, nic nestalo. Střepy, které padaly z roztřískaných oken, dlažební kostky a tašky, které létaly vzduchem a vletěly do chrámu, nikomu neublížily,“ popsal hrůzné okamžiky farář Kalina pro server Lidovky.cz. 

7:41
28. 6. 2021

Češi se pořádně činí, jen pár dní po ničivém tornádu mizí z ulic trosky a suť. Místy jsou ulice již zcela prázdné a obrázek zkázy tak tvoří jen zbytky domů; řadu z nich čeká v následujících dnech srovnání se zemí.

7:27
28. 6. 2021

V obcích zasažených tornádem rostou improvizované polní ošetřovny. Na místě totiž při odklízení následků živelné pohromy přibývá zraněných. I když hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) žádal v neděli dobrovolníky, aby do postižených oblastí nejezdili, prosba platila jen v daný okamžik. Pomoc bude podle podle hejtmana potřeba i v příštích dnech. Blesk Zprávám také řekl, že pokud lidé chtějí něco poslat, mají své dary koordinovat s krizovými štáby.

7:10
28. 6. 2021

Jednou z nejzasaženějších obcí na jižní Moravě je Moravská Nová Ves. Podívejte se na aktuální snímky z dnešního rána. Více jich najdete v galerii článku.

Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021)
6:59
28. 6. 2021

Pomoc obcím na jižní Moravě, které zasáhla minulý týden ničivá bouře, bude jedním z hlavních témat dnešního jednání vlády. Odpoledne čeká ministry společné jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech na Kladensku.

V pátek schválil kabinet bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot, záchranářům zasahujícím v obcích zpustošených tornádem. Další způsoby pomoci by měl kabinet projednat dnes. Ministerstvo pro místní rozvoj už ohlásilo, že uvolní obcím na obnovu majetku 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Hodonínku poté, co se přes několik vesnic přehnalo ničivé tornádo (27.6.2021)
6:36
28. 6. 2021

Tornádo napáchalo nevídané škody, o to větší solidarita se ale zvedla mezi Čechy, tragédie doslova semkla národ k jedinému cíli – pomoci postiženým přírodní katastrofou. Takový je i případ pana Jiřího z Trutnova, který oblétl sociální sítě. „Ve čtvrtek v noci všeho nechal, sedl do traktoru a 13 hodin jel tím traktorem do Mikulčic, aby tady mohl pomáhat.“

Pan Jiří jel do Mikulčic na traktoru 13 hodin, aby mohl pomáhat
6:30
28. 6. 2021

Jižní Morava sčítá obrovské škody po ničivém tornádu. Kromě lidských obětí přírodní úkaz zpustošil stovky domů, aut, zemědělské techniky, ale i orné půdy. Jak a kde mohou zasažení katastrofou žádat o pomoc, se dočtete v našem servisním článku.

6:00
28. 6. 2021

Dobré ráno, vážení čtenáři. Dnes začínáme inspirativním příběhem policisty Marka Dvořáčka z Moravské Nové Vsi. Před dvěma lety s manželkou opravoval domek, když ženě diagnostikovali rakovinu, které bohužel záhy podlehla. Marek se tak stal jediným rodičem pěti dětí. Když se před pár dny přehnalo jeho domovem tornádo, měl velké štěstí – jejich dům doznal jen menších škod. Se synem a dcerou nyní pomáhají v obci, kde mohou. Celý příběh si můžete přečíst zde.

Marek Dvořáček synem Pavlem pomáhali s úklidem spouště u místního kostela.
22:30
27. 6. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost. Tým Blesk Zpráv bude sledovat, jak se jižní Morava a Stebno na Lounsku vypořádávají s následky ničivých tornád zase od pondělního rána. Klidnou noc.

22:24
27. 6. 2021

Jihmoravský kraj děkuje na sociálních sítích všem, kteří se zapojili do pomoci.

22:10
27. 6. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) Blesk Zprávám řekl, co v postižených obcích chybí nejvíc. „Musíme zajistit hlavně stavební materiál. Střešní latě, dřevo na střechy. Pak další navazující materiál na opravy. V nejbližších hodinách se bohužel musí dokončit seznam budov, které bude potřeba strhnout k zemi, které jsou nebezpečné. Je potřeba zajistit, aby do těch budov nikdo nechodil, nebo aby lidé, co na nich pracují, byli poučeni od policie, protože přebírají odpovědnost za ty dobrovolníky. Neziskové organizace by nám také měly vyhodnotit, jaké potřeby ti lidé budou potřebovat. Dobrá zpráva v uvozovkách je, že teď bezprostředně ti lidé nepotřebují zajistit ubytování, bude to spíš problém, až nebudou moct bydlet u svých známých a příbuzných,“ řekl Grolich. Celý rozhovor s hejtmanem si můžete přečíst v pondělí ráno na Blesk.cz

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich v obcích zasažených tornádem. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich v obcích zasažených tornádem.
21:52
27. 6. 2021

Sbírku vyhlásila i organizace Život dětem. „Protože už 21 let podporujeme rodiny s vážně nemocnými dětmi, které také prožily řádění tornáda a žijí v současné době v provizorních podmínkách, otřeseny ztrátou či zničením domova, budou finanční prostředky ze sbírky Pomoc rodinám s dětmi z postižené Moravy použity především pro ně, ale i pro další rodiny v nouzi,“ řekla ředitelka obecně prospěšné společnosti Život dětem Maria Křepelková.

Lidé mohou přispět libovolnou částkou na transparentní účet 1117771700/5500 pod variabilním symbolem 7777 nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM60 na číslo 8 77 77. „Budeme nesmírně vděčni všem našim letitým partnerům, příznivcům, i těm, kteří naši činnost za těch 21 let znají a máme jejich důvěru, když našim prostřednictvím takto postiženým rodinám pomohou,“ uvedla Křepelková.

21:24
27. 6. 2021

Z katastrofy se vzpamatovává i hodonínská část Pánov. Je to osada se zhruba stovkou obyvatel a desítkami domů. „Zasažené byly všechny včetně dvou bytových domů. K demolici statik určil sedm nemovitostí. Statici vše obcházejí znovu a dělají seznam, co se bude dát opravit,“ místostarosta Hodonína Petr Buráň

Odklízení následků tornáda v hodonínské části Pánov. Odklízení následků tornáda v hodonínské části Pánov. Odklízení následků tornáda v hodonínské části Pánov. Odklízení následků tornáda v hodonínské části Pánov.
20:56
27. 6. 2021

V Mikulčicích dnes v průběhu dne energetici připojili dalších 400 odběratelů, bez elektřiny ale v zasažené oblasti zůstává 2000 domácností. „Vzhledem k síle bouřek došlo na mnoha místech k totální destrukci vedení. Naši pracovníci procházeli obce a hledali zbytky funkčního vedení a tam, kde to bylo jen trochu možné a bezpečné, tak jsme dodávky obnovovali,“ uvedl mluvčí distributora EG.D Roman Šperňák.

20:31
27. 6. 2021

Lidé za dva dny poslali do sbírky Jihomoravského kraje pro oběti bouří 3,8 milionu korun. Od nového týdne bude možné částku sledovat na internetu.

20:15
27. 6. 2021

Armáda už pomáhá ve dvou zasažených obcích. Kromě Hrušky také v Lužici. 

20:00
27. 6. 2021

Extrémně silné bouřky a tornádo na jihu Moravy mají kromě lidských obětí dopad i na zdraví zvířat. V obci Hruška byla v suti nalezena 10letá fenka labradora, která byla celý den zavalená. Nejdříve se nemohla postavit na nohy, ale po chvíli se rozešla. Fenku pomohli zachránit vojáci ze 74. mechanizovaného praporu. Veterináři ošetřili ve stanu v Moravské Nové Vsi zasažené bouřemi a tornádem asi 40 zvířat. Mezi nimi jsou psi, kočky, ale i jiná zvířata. 

Zachráněná 10letá labradorka z Hrušek málem přišla o život. Celý den byla zavalená, vytáhli ji vojáci
19:34
27. 6. 2021

Život se s nimi příliš nemazlí! První rána pro rodiče Irenu a Marka Mackových z Moravské Nové Vsi přišla před rokem, když zjistili, že jejich nejstarší dcera Viktorie (18) má nádor na mozku, který nelze operovat. Teď je tornádo málem připravilo o mladší dceru Silvinku (14). Ta cestovala domů z Hodonína autobusem, když ho silný vítr odhodil několik desítek metrů ze silnice do polí a zdemoloval. Živelná pohroma rodinu připravila i o střechu nad hlavou a obchod, který provozovali. Lidé Mackovým posílají peníze, aby se rychle dostali z nejhoršího. 

Sbírka ve prospěch rodiny spustila neuvěřitelnou vlnu solidarity. Na účtu je v současné chvíli už 1 650 000 korun. Přispět můžete ZDE

Dům rodiny Mackovy z Moravské Nové Vsi. Silvie (14) skončila v kritickém stavu v nemocnici ve Vídni. Autobus tornádo vleklo asi 30 metrů, skončil převrácený. Zranili se v něm čtyři lidé.
19:18
27. 6. 2021

„Kromě ošetřování desítek pacientů, kteří se zranili při odklízecích pracích, sledujeme s vděčností a obdivem i tu obrovskou chuť lidí pomáhat a statečnost a odhodlání zasažených poprat se s ránou, kterou jim osud dal.. Při vší té hrůze.. lidi, jste úžasní,“ vzkázali záchranáři všem, kteří pomáhají v zasažených obcích.

Záchranáři ošetřují desítky lidí, kteří se zraní při odklízení následků ničivého tornáda. Záchranáři ošetřují desítky lidí, kteří se zraní při odklízení následků ničivého tornáda. Záchranáři ošetřují desítky lidí, kteří se zraní při odklízení následků ničivého tornáda. Záchranáři ošetřují desítky lidí, kteří se zraní při odklízení následků ničivého tornáda.
18:51
27. 6. 2021

I podle starostů je materiální pomoci dostatek, daří se ji i distribuovat. V Mikulčicích trvanlivé potraviny předávají stravovacím firmám, které zdarma zásobují všechny lidi pracující na odstraňování škod teplým jídlem. Všude nadále potřebují také elektrocentrály, baterky nebo powerbanky.

Sklad materiální pomoci v obci Hrušky. Sklad materiální pomoci v obci Hrušky.
18:36
27. 6. 2021

Břeclav zastavila příjem materiální pomoci pro lidi postižené čtvrtečním tornádem a bouří. Hodonín přijímá pouze věci ze seznamu, hlavně nářadí.

18:20
27. 6. 2021
!

Policisté obvinili dvaadvacetiletého muže kvůli zfalšování QR kódu u veřejné sbírky pro oběti tornáda z pokusu o podvod. Hrozí mu až 10 let vězení.

18:07
27. 6. 2021

Noční služby jsou nastaveny právě k vůli ochraně majetku, v současné době jde o 180 policistů v rámci obcí,“ odpověděl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na dotaz Blesk Zpráv, zda policisté posilují služby kvůli možnému rabování.

„K žádnému případu doposud nedošlo, došlo k jednomu nedorozumění, které se vysvětlilo,“ dodal vicepremiér.

17:25
27. 6. 2021

Rodinný dům srovnaný se zemí zůstal po bouři ženě z hodonínské části Pánov. Bouřka ji zasáhla ve chvíli, kdy byla doma s mužem, řekla ČTK. Zachránili se ukrytím do místnosti bez oken. V okolí zemřeli při bouřce dva lidé, řekl místostarosta Hodonína Petr Buráň. Celkem je šest obětí. Bouřky zasáhly Hodonínsko a Břeclavsko ve čtvrtek večer a poničily na 1200 domů.

Vše trvalo minutu. Schovali jsme se do místnosti bez oken a zachránili se. Někteří tady ale to štěstí neměli,“ uvedla žena ke dvěma obětem. Zázemí našla u dcery a dům má pojištěný, sousedi z obou stran ale dům pojištěný nemají a také o něj zcela přišli. „Vše už řešíme s pojišťovnou,“ poznamenala.

Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova. Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova. Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova.
17:16
27. 6. 2021

Kolona čekajících vozidel mezi Mikulčicemi a Moravskou Novou Vsí. Na řadě míst musejí dopravu usměrňovat policisté, i tak je průjezd testem pro silné nervy..

Doprava mezi postiženými obcemi je testem pro pevné nervy. Doprava mezi postiženými obcemi je testem pro pevné nervy.
17:00
27. 6. 2021

Domov seniorů, sportovní halu, zoo i stadion zničila bouře v Hodoníně. Místostarosta Petr Buráň dnes ČTK řekl, že poničená je i místní část Pánov a ve čtvrti Bažantnice několik desítek bytových domů. Bouřky zasáhly Hodonínsko a Břeclavsko ve čtvrtek, poničily na 1200 domů a vyžádaly si šest obětí.

U domova seniorů, který zřizuje kraj, je poničená střecha i obvodový plášť. „Tornádo se dostalo dovnitř, takže je poničený i vnitřek. Budova je ale staticky v pořádku a dá se opravit,“ uvedl Buráň.

Tornádem zničený domov důchodců v Hodoníně. (26.6.2021) Tornádem zničený domov důchodců v Hodoníně. (26.6.2021)
16:44
27. 6. 2021

Kvůli přibývajícím zraněním při odklízení následků katastrofy postavili pražští záchranáři v Moravské Nové Vsi mobilní ošetřovnu.

Pražští záchranáři postavili 27. června polní ošetřovnu v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kde pokračovaly odklízecí práce po čtvrtečním tornádu. Pražští záchranáři postavili 27. června polní ošetřovnu v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kde pokračovaly odklízecí práce po čtvrtečním tornádu. Pražští záchranáři postavili 27. června polní ošetřovnu v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kde pokračovaly odklízecí práce po čtvrtečním tornádu.
16:37
27. 6. 2021

Soustrast rodině holčičky, která je šestou obětí tornáda, vyjádřil prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident Miloš Zeman.

16:30
27. 6. 2021

Pro děti ze škol poničených tornádem většinou školní rok skončil. Tam kde budovy stojí, bude výuka zajištěna, jde o Břeclav a Mikulčice.

16:14
27. 6. 2021

Podle informací Blesku zemřela holčička (+2,5), kterou zavalily sutiny domu zříceného v hodonínském Pánově, v brněnské nemocnici.

„Potvrzuji úmrtí dítěte v souvislosti s tornádem. Vzhledem k věku oběti nebudeme zveřejňovat více informací,“ řekla Blesku mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Dítě převezli záchranáři na brněnskou kliniku v kritickém stavu. Podle zdrojů Blesku neměla holčička šanci zranění přežít. Skonala v pátek.

Rodina z hodonínského Pánova prožívá nezměrnou tragédii. Maminka dívenky, která podle svědků svou dcerku držela do poslední chvíle v náručí, leží těžce zraněná v nemocnici. Dědeček zemřel v domku ve chvíli, kdy jej tornádo rozmetalo.

Tornádo poničilo i část Hodonína Pánov.
16:09
27. 6. 2021

Záplava košťat, lopat a také plachet na zakrytí zničených střech dominuje prostranství před kulturním domem v Mikulčicích. Krizový štáb rozděluje materiál mezi jednotlivé žadatele, lidé se mísí se stále sílícím proudem dobrovolníků. „Všem moc děkujeme, jen musíme jejich pomoc zkoordinovat,“ řekla starostka Marta Otáhalová. 

Košťata, lopaty a plachty patřily v Mikulčicích mezi nejžádanější věci při víkendových odklízecích pracích. Košťata, lopaty a plachty patřily v Mikulčicích mezi nejžádanější věci při víkendových odklízecích pracích. Košťata, lopaty a plachty patřily v Mikulčicích mezi nejžádanější věci při víkendových odklízecích pracích.
16:08
27. 6. 2021

V hodonínské nemocnici dnes ráno zdravotníci pečovali ještě o 23 pacientů, které tam záchranáři přivezli po čtvrteční ničivé bouřce na Hodonínsku a Břeclavsku. Z hospitalizovaných mají čtyři těžší zranění, ale jsou ve stabilizovaném stavu. V sobotu ošetřili zdravotníci v nemocnici dalších 46 lidí, kteří se poranili při odstraňovaní škod, například spadli ze střechy nebo měli propíchnutou nohu hřebíkem. V břeclavské nemocnici v sobotu v ambulanci ošetřili 30 lidí, v pátek to bylo 37 lidí. ČTK to řekli ředitelé obou nemocnic.

15:41
27. 6. 2021
!

Bouře na Břeclavsku a Hodonínsku si vyžádaly šestou oběť. Zemřela ve Fakultní nemocnici Brno. Úmrtí potvrdila mluvčí nemocnice Veronika Plachá, která nechtěla říct žádné bližší informace.

Na šesté úmrtí upozornil Český rozhlas. ČTK o úmrtí řekl hodonínský místostarosta Petr Buráň a potvrdila mu ho i Plachá. „Víc ale nelze říct s ohledem na věk,“ řekla mluvčí. Podle informací ČTK zemřelo dvouleté dítě.

15:32
27. 6. 2021

Jedeme pořád, bez přestávky, hlásí pražští hasiči.

15:09
27. 6. 2021

Padesát kilogramů hřebíků, stavební plachty a také náhradní vůz pro zaměstnance své firmy přivezl do Moravské Nové Vsi muž z Chrudimska. V televizi viděl obce na Hodonínsku a Břeclavsku, kde bouřka a tornádo ničily domy, a pocítil velkou bezmoc. Zničeno je v oblasti kolem 1200 budov, mezi nimi i kostely a školy.

14:37
27. 6. 2021

Desítky stromů pokáceli dobrovolníci, kteří s motorovými pilami přijeli pomoct do obcí na Břeclavsku a Hodonínsku zasažených čtvrtečními bouřemi. ČTK to řekl dobrovolník z Krumvíře na Břeclavsku. Bouře poničily 1200 domů, auta, ale také zeleň. Část stromů spadla na domy, některé na silnice.

Tornádo zpustošilo i Luhačovice na Zlínsku. Tornádo zpustošilo i Luhačovice na Zlínsku.
14:15
27. 6. 2021

Dotace na škody na majetku po čtvrtečním tornádu na jižní Moravě dostanou všichni postižení občané, a to bez ohledu na to, zda byli pojištění. Lidem s pojištěním se kompenzace ve výši dvou milionů korun sníží podle úhrady, kterou dostanou od svých pojišťoven. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Stát také připravuje dotace pro podnikatele ze zasažených obcí, dostat by mohli až 80 procent z hodnoty zničeného majetku.

Ministryně financí Alena Schillerová v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Ministryně financí Alena Schillerová v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
13:55
27. 6. 2021

Veterináři ošetřili ve stanu v Moravské Nové Vsi zasažené bouřemi a tornádem asi 40 zvířat. Mezi nimi jsou psi, kočky, ale i jiná zvířata. ČTK to řekla Alena Vrátná, pracovnice pražské veterinářské služby Pet-medic, která v místě působí. Podle ní část zvířat lidé vytáhli ze sutin, jednoho psa neslo tornádo přes celou obec. Bouřky zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Součástí byly i kroupy o velikosti míčků a tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu.

Moravská Nová Ves tři dny po katastrofickém tornádu. (27.6.2021)
13:44
27. 6. 2021

Na jih Moravy do postižených oblasti již dnes nejezděte, vyzývá policie. Kapacita je naplněna.

13:41
27. 6. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) žádá občany, aby nevozili jídlo do obcí postižených bouřemi. Všeho je dostatek a část se musí vyhazovat, řekl dnes Grolich ČTK. Už v sobotu hlásila sběrná střediska dostatek oblečení, které lidé dál nemají vozit. Bouřky zasáhly ve čtvrtek večer Břeclavsko a Hodonínsko a poničily 1200 domů. Lidé pracují na jejich obnově.

Takto to vypadalo v neděli ráno v centru humanitární pomoci v bývalém cukrovaru v Břeclavi. Přestože to vypadá, že vody a dezinfekce je dostatek, rychle mizí. Takto to vypadalo v neděli ráno v centru humanitární pomoci v bývalém cukrovaru v Břeclavi. Přestože to vypadá, že vody a dezinfekce je dostatek, rychle mizí. Takto to vypadalo v neděli ráno v centru humanitární pomoci v bývalém cukrovaru v Břeclavi. Přestože to vypadá, že vody a dezinfekce je dostatek, rychle mizí.
13:20
27. 6. 2021

Stát připravuje dotace pro podnikatele na škody po čtvrtečním tornádu na jižní Moravě. Mohli by dostat až 80 procent z hodnoty zničeného majetku. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Připomněla také dotace pro lidi z postižených obcí ve výši dvou milionů korun a řekla, že podporu dostanou i nepojištění.

Hrušky tři dny po katastrofickém tornádu. Hrušky tři dny po katastrofickém tornádu. Hrušky tři dny po katastrofickém tornádu. Takhle zdevastovalo mateřskou školu.
13:03
27. 6. 2021

Železniční provoz mezi Břeclaví a Hodonínem by chtěli železničáři v omezené míře obnovit v úterý - v první traťové koleji pro dieselové lokomotivy. Čtvrteční bouře v oblasti poničila také železniční trať. Rozsah poškození nebyl zpočátku pod nánosy trosek zřejmý, měření v úseku odhalila poruchy geometrické polohy koleje. V pondělí bude ještě nutné kolej s pomocí podbíječky usadit do trvalé polohy, informoval dnes ČTK mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Místo vlaků jezdí v úseku autobusy.

12:50
27. 6. 2021
!

Záchranářský stan v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kterou zasáhly bouřky, se nezastaví. Záchranáři postupně ošetřují desítky lidí s drobnými poraněními jako například řezné rány, řešili ale i těžké zranění po pádu ze střechy. ČTK to řekla ředitelka jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová, která v místě působí jako lékařka. U stanů jsou i dvě velká speciální vozidla, která má záchranka z kraje a Prahy pro velké katastrofy.

Hrušky tři dny po katastrofickém tornádu.
12:35
27. 6. 2021
!

Škody po bouřkách na jižní Moravě budou na veřejném majetku nejméně 12 miliard korun, na soukromém majetku budou mnohonásobně vyšší. ČTK to dnes řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Bouřky s tornádem ve čtvrtek večer zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko a poničily 1200 domů, sedm desítek z nich se bude muset strhnout.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) při zasedání krizového štábu kraje po ničivém tornádu. (25. 6. 2021)
12:27
27. 6. 2021

Svoji blízkost s oběťmi bouří a tornáda na jižní Moravě po dnešní modlitbě Anděl Páně vyjádřil i papež František.

12:06
27. 6. 2021

Čtvrteční tornádo v Hodoníně výrazně poničilo i místní část Pánov, kde jsou dva bytové domy a několik rodinných domků. Sedm z nich je po extrémní bouři určeno k demolici. Zbytek je nutné zajistit, řekl ČTK místostarosta Hodonína Petr Buráň. Od nejhorší suti je podle něj místní část uklizená.

Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova. Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova.
11:52
27. 6. 2021

Mezi Břeclaví a Hodonínem by se mohl podle železničářů v úterý omezeně obnovit provoz dieselových lokomotiv. Vlaky tam nejezdí kvůli následkům bouře.

11:39
27. 6. 2021

Domů určených ke stržení je v obcích postižených tornádem momentálně 69. Lidé by se ale do demolic v žádném případě neměli pouštět sami.

11:28
27. 6. 2021

V současné době máme nasazených 175 vojáků v obci Hrušky a mnohem více v pohotovosti okamžitě vyrazit. O konkrétním nasazení rozhoduje např. krizový štáb, který právě zasedá,“ informovala Armáda ČR na svém twitterovém účtu.

11:24
27. 6. 2021

Silný příběh paní Bohumily Kučerové (86) z Moravské Nové Vsi dojal celou zemi. Také jí tornádo zničilo domov. Krátce před tím navíc přišla o syna. Všude zbyly rozházené věci a vysypané sklo. „Akorát synova urna je v pohodě,“ popsala. Lidé nešťastné paní pomáhají pomocí sbírky, kterou vypsala nadace Adra.

 

Bohumila Kučerová z Moravské Nové Vsi (86) přišla o vše.
11:21
27. 6. 2021

Policisté dnes ráno zadrželi člověka podezřelého z toho, že zveřejnil falešný QR kód k humanitární sbírce Diecézní charity Brno, která je určena lidem postiženým čtvrtečním tornádem. Novinářům to dnes po jednání krizového štábu řekl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

„Dnes ráno byla zadržena osoba, která má spojitost s falešným QR kódem u sbírky Diecézní charity Brno. V souvislosti s tímto kódem nebyla zneužita žádná finanční hotovost. Motivaci a okolnosti tohoto konání vyšetřujeme,“ uvedl Tržil.

11:20
27. 6. 2021

„Já se teď soustřeďují spíše na to, abych hledal konkrétní formy pomoci. Prezident velí hradní stráži, která má několik set příslušníků. A já jsem dokonce nabízel, že bych tam poslal všechny. Ale byl jsem odražen. Teď tam zatím jeden jedna skupina, 15 vojáků hradní stráže s příslušnou technikou. Ti, kdo tam už organizují záchranné akce, se děsili, kdy by se jim tam náhle narvalo několik set příslušníků hradní stráže, protože by si vzájemně šlapali po nohou, ne-li po hlavách a spíše by si překáželi. Takže zatím alespoň symbolická jednotka, ale jsem kdykoli připraven dát rozkaz a když to budou organizátoři potřebovat, jsem připraven poslat tam všechny,“ řekl prezident Zeman k formě pomoci, kterou postiženým obcím a jejich obyvatelům hodlá poskynout.

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (27.6.2021).
11:12
27. 6. 2021

Zeman se podle svých slov bude přimlouvat za to, aby byla co nejštědřejší, nejvelkorysejší dotace všem postiženým obcím.

„Víte, já nejsem přítel dotací, řada z nich je zbytečná a plýtvavá, ale v tomto konkrétném případě budu jako prezident republiky u paní ministryně bojovat za to, aby tato dotace zde nejenom byla, ale aby byla opravdu velkorysá. Myslím si, že ten rámec by měl být takový, a teď bych se zeptal, do jaké míry do toho mohou zasáhnout i pojišťovny, protože auta máte pojištěna povinně a budovy jsou pojišťovány taky. Ale to pojištění samozřejmě nestačí. Takže ten rámec by měl být určitě nad výší pojištění,“ řekl prezident republiky.

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (27.6.2021).
11:09
27. 6. 2021

„Zřícení budov se dá nahradit. Zranění, i když to už je daleko těžší, se dá vyléčit. Ale nejstrašnější jsou lidské ztráty. A já jsem byl informován, že mezi nimi je i slovenská občanka, a to je úplně jedno jestli česká nebo slovenská, která byla nadto těhotná. A tohle je to nejstrašnější.Všechno ostatní se dá překonat,“ uvedl prezident Zeman v Partii Terezie Tománkové CNN Prima News.

10:51
27. 6. 2021
!

Dojemným gestem překvapil pravnuk posledního českého krále Karla I., závodník Ferdinand Zvonimír Habsburg-Lothringen (24), který sdílel sbírku na pomoc zdevastované Moravě. „Ničí mě vidět zkázu způsobenou tornádem v České republice, v zemi blízké mému srdci. Modlím se za všechny touto nehodou postižené. Pokud můžete, prosím, přispějte jim,“ napsal na svůj facebook. Více čtěte zde>>> 

10:44
27. 6. 2021

Sbírka Nadace Via na pomoc jihomoravským obcím, které ve čtvrtek zpustošilo tornádo, vynesla za necelé tři dny téměř 150 milionů korun. Vrchol sbírky byl v pátek, kdy se za 24 hodin vybralo přes 100 milionů, od té doby se tempo zpomalilo. Nadace však očekává další peníze v pondělí, kdy banky zpracují víkendové zadání dárců. Peníze chce nadace potřebným rozdělit ve třech fázích, řekla ČTK za organizaci Hana Sedláková.

Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova. Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova.
10:32
27. 6. 2021

Policejní dodávky dnes svážejí dobrovolníky v Moravské Nové Vsi, kde ve čtvrtek bouře poničila domy a auta. Jen za dvě hodiny řidič jedné z dodávek absolvoval asi 15 jízd. Díky tomu však zůstává obec průjezdná, protože lidé odstavují auta na jejím okraji a nejezdí až do centra. Auty zahlcené obce a kolony na příjezdových cestách byly velkým problémem v pátek a sobotu. Bouřky zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer, poničily 1200 domů.

Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova. Takto vypadají následky řádění tornáda na Hodonínsku v Lužicích, Mikulčicích a v lese u hodonínského Pánova.
10:21
27. 6. 2021

Humanitární centrum v Břeclavi v někdejších prostorách úklidové firmy Rena u cukrovaru je počínaje dneškem otevřené nepřetržitě. Lidé tam kdykoli mohou vozit dary pro obyvatele obcí, které postihla čtvrteční bouře a silný vítr. Potřební si je mohou v jakoukoli denní či noční dobu vyzvednout. Centrum také rozšířilo prostory, podle mluvčí břeclavské radnice Jany Pelcové je na místě rušno. ČTK řekla, že nejžádanější jsou věci, které lidem pomohou opravit domy.

10:15
27. 6. 2021

Na jedné straně kostela stavební ruch okolo poškozených domů, na druhé straně mše ve dvoře farnosti s desítkami lidí. Tak to dnes dopoledne vypadalo v Moravské Nové Vsi, kterou zasáhla ve čtvrtek bouře a poničila domy včetně kostela. Farář Marián Kalina řekl lidem na mši, že je to zkouška, ve které lidé obstojí a udělají z obce boží království na zemi. 

10:02
27. 6. 2021

Bouře tvrdě zasáhla ve čtvrtek také Luhačovice. Matyáš Chytil zveřejnil video jak z jejího řádění, tak z odklízení následků.

09:50
27. 6. 2021

V Podivíně znovu zasedá krajský krizový štáb. Povedlo se už zajistit místo, kam se z obcí vozí suť ze zničených domů, stejně jako místo pro skladování stavebního materiálu, informuje na twitteru hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

09:40:
27. 6. 2021

Na Hodonínsku a Břeclavsku zůstává k dnešnímu ránu bez elektřiny 2400 domácností. V sobotu jich bylo kolem 3000. Nejpostiženější je Moravská Nová Ves.

09:26
27. 6. 2021

Tři desítky hasičů ze Zlínského kraje pomáhají v Mikulčicích na Hodonínsku, které ve čtvrtek zasáhlo tornádo, s odklízením sutin. Řežou také popadané stromy a větve. Do obce dorazili hasiči ze Zlínského kraje se svou technikou v pátek večer, přivezli si i takzvaný kontejner nouzového přežití, který jim slouží jako zázemí. Na facebooku krajských hasičů to uvedla jejich mluvčí Lucie Javoříková.

Odklízení následků tornáda v Mikulčicích. Odklízení následků tornáda v Mikulčicích. Odklízení následků tornáda v Mikulčicích.
09:12
27. 6. 2021

V jihomoravských obcích zasažených bouří se dnes zlepšila situace v dopravě. Obce nejsou tak zablokované auty, na příjezdech nejsou velké kolony.

09:00
27. 6. 2021

Neuvěřitelná vlna solidarity se zasaženými obcemi je vidět nejen na finančních sbírkách. Kulturní dům v Hodoníně, který slouží jako jeden ze skladů pro materiální pomoc, je plný vody, potravin, ale i drogerie. Zásoby sem dovezli lidé a firmy z celého Česka.

Pomoc od lidí a firem z celého Česka zaplnila kapacitu kulturního domu v Hodoníně. Pomoc od lidí a firem z celého Česka zaplnila kapacitu kulturního domu v Hodoníně.
08:53
27. 6. 2021

Hodonínská nemocnice ošetřila v sobotu 46 lidí zraněných při odstraňování škod po bouři. Byli mezi nimi i dobrovolníci, kteří přecenili své síly.

8:47
27. 6. 2021

Na svou rodnou Moravu vyjela pomáhat také hvězda NHL, obránce Washington Capitals, s nimiž v roce 2018 vyhrál slavný Stanley Cup, Michal Kempný. Sundal tričko, nasedl do vlečky a objíždí místa, kde jsou potřeba ruce a síla. Leze po střechách a pomáhá chránit to, co po tornádu zbylo. Čtěte zde>>>

08:29
27. 6. 2021

Ničivé tornádo zdevastovalo i zázemí skautů v Hodoníně. Skauti se zapojili do odstraňování následků katastrofy.

08:08
27. 6. 2021

Část hasičů, kteří pomáhají s odstraňováním škod, nocovala ve vlaku. Lůžkové vozy nechaly přistavit ČD.

7:58
27. 6. 2021

Jak se po tornádu, které poničilo obce na jihu Moravy i na Lounsku, změní česká meteorologie a varování před nebezpečnými jevy? V rozsáhlém rozhovoru na to odpovídá Petr Münster z Českého hydrometeorologického ústavu. Vybíráme ukázku, celý rozhovor ZDE.

A dalo se tedy upozornit na pravděpodobnost vzniku tornáda?

"My na to neupozorňujeme, protože je to tak časově a prostorově úzce zaměřený jev, že není možné do každé bouřky psát, že by mohlo vzniknout tornádo. Ačkoliv ta pravděpodobnost není nulová skoro nikdy. Čím je ta bouře silnější, tím je větší pravděpodobnost, že takto silné tornádo vznikne. Síly slabších tornád od těch F2, F1, F0, se nemusí vázat na takto silné bouře, a proto mohou být součástí, ať jsou k tomu příhodné podmínky, ať už konfigurace terénu, nebo sloučení více bouřek, tak to nastává mnohem častěji. V novodobé historii jsme takové tornádo skutečně ještě nezaznamenali."

Dalo se předpovědět zkázonosné tornádo?
7:36
27. 6. 2021
!

Dobrovolníci mohou pomáhat v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku, které zasáhly ničivé bouře. Musejí ale dodržovat pravidla, uvedla dnes mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. 

"Je potřeba spojit se s místními nebo se nahlásit v infocentru ve středu obce. Dobrovolníci musejí zaparkovat mimo obec na odstavných parkovištích a jít pěšky," uvedla Knotková. V obcích jsou problémy s dopravou a komplikovaně tam projíždí záchranné složky a vozy se sutinami.

Kraj také dobrovolníky prosí, aby nevozili materiální pomoc, které se za dva dny podařilo nasbírat dostatek. Velké sklady jsou v Hodoníně nebo Břeclavi. Lidé do nich přivezli vody, jídlo, ale také oblečení, deky, hračky, drogistické zboží a další věci. Dobrovolníci si s sebou mohou vzít nářadí. "Je potřeba dodržovat bezpečnost při práci i pohybu v obci, mít pevnou obuv, pracovní oblečení a rukavice. Lidé by neměli volat starostům, kteří mají úplně jiné starosti," dodala Knotková.

7:11
27. 6. 2021

"Je to katastrofa, je to peklo.Ty první pocity byly hrozné. Je pravda, že když tam člověk tráví tolik času a soustředí se na řešení těch problémů, tak už si to ani neuvědomuje, ale ty první okamžiky, to byla opravdu hrůza," říká ve velkém rozhovoru pro Blesk Zprávy hejtman Jimooravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Popsal, co vše je v postižených oblastech nyní potřeba a na co by lidé, kteří nabízejí pomoc, měli dát pozor. Řeč přišla i na hyeny, které zneužívají dobrotu lidí i v této situaci. CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE.

 

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) při zasedání krizového štábu kraje po ničivém tornádu. (25. 6. 2021)
7:03
27. 6. 2021

Úderem sedmé hodiny ranní zase začnou koordinované odklízecí práce hasičů, kterých na místě je 1200,  a armády, místní s dobrovolníky však pracují od brzkého rána do tmy. Stále platí výzva hejmanta Grolicha k dobrovolníkům, kteří by chtěli přijet na místo. Předem se mají domluvit s místním krizovým štábem, aby nedocházelo k tomu, že jejich neřízený příjezd a velké množství aut bude komplikovat práce a blokovat silnice. 

6:51
27. 6. 2021
!

Do pomoci na místě se s těžkou technikou osobně zapojil také šéf KDU-ČSL Marián Jurečka. Na sledování politického dění tak nemá čas, nehledě na to, že ani internetový signál v postižených oblastech stále není ideální. "Fakt se mě neptejte na projev pana prezidenta, před hodinou jsem slezl z traktoru, tak jsem to fakt nesledoval….. přišel jsem o něco?" napsal v reakci na projev prezidenta Zemana.

6:45
27. 6. 2021
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. Začínáme bohužel smutnou zprávou. Zatímco se všichni, kdo mají ruce nohy, ženy muži všech věkových kategorií, včetně těch nejstarších, snaží opravit domy tak, aby se v nich dalo co nejdříve aspoň provizorně žít, 5 lidí řádění tornáda nepřežilo:

33letá těhotná Martina z Lužic

Oceňovaný vinař Jan S. z Moravské Nové Vsi

Teprve 21letý mladík, na kterého spadla lampa

Muž (†64) z Pánova, který zemřel ve své milované hájence, již si spravoval na důchod

Turista z Valašska, který na Slovácko přijel na prodloužený víkend

ZDE jsou jejich příběhy....

22:30
26. 6. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu mimořádnému online přenosu. Vývoj na jihu Moravy a ve Stebnu na Lounsku budeme sledovat zase od nedělního rána. Dobrou noc.

22:24
26. 6. 2021

Jihomoravský kraj zveřejnil na twitteru pravidla pro dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do pomoci.

22:15
26. 6. 2021

Emotivní video z prvního dne nasazení v postižených obcích ukázali dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje.

22:11
26. 6. 2021

Do Stebna na Lounku, které ve čtvrtek také poničilo s největší pravděpodobností tornádo, ve středu dorazí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), aby s obyvateli na místě mluvili o tom, co je potřeba. V obci vítr poničil nejvíc hospodářská stavení, stodoly a podobně. Podle starosty se vítr zřejmě ve finále změnil v tornádo, ve Stebně poničil asi 25 domů, což je zhruba 40 procent.

22:00
26. 6. 2021

Vyčerpaným hasičům děkuje na sociálních sítích i herečka Alice Bendová.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Alice Bendová (@alice_bendova_official)

21:50
26. 6. 2021

Hasiči ze speciálního útvaru s těžkou technikou vyprostili dnes večer u Lužic na Hodonínsku autobus, který převrátila ve čtvrtek večer silná bouře. Autobus, v němž se zranili čtyři lidé, skončil poblíž železnice. Mluvčí útvaru Jana Urbancová ČTK řekla, že bylo potřeba prostor uvolnit, aby bylo možné opravit železnici.

21:30
26. 6. 2021

V zasažených obcích pomáhají hasiči z celého Česka, včetně těch dobrovolných. Vyčerpání z celodenního nasazení ukázali dobrovolní hasiči z Kytlice v Ústeckém kraji.

Vyčerpaní hasiči po celodenním nasazení v postižených obcích.
21:10
26. 6. 2021

Ve čtvrtek a v pátek ošetřovali v hodonínské nemocnici oběti řádění tornáda. Dnes se k nim dostává nová kategorie pacientů. Kolabující dobrovolníci a také ti, kteří se zraní při odstraňování škod.

„Právě jsme ošetřili a hospitalizovali s infuzí prvního dobrovolníka, který zkolaboval při pomoci při odstraňování trosek vyčerpáním, námahou a vedrem. Je třeba dbát na to, kdo má jakou hranici svých fyzických i psychických sil, dodržovat pitný režim a chránit se před úžehem pokrývkou hlavy. Pokračují úrazy ze zranění při odstraňování škod, měli jsme pacienta, kterého přivezla rodina s nouzově zaškrcenou nohou. Seknul se do ní pod kolenem sekerou,“ uvedl na facebooku ředitel NTGM Ing. Antonín Tesařík.

20:52
26. 6. 2021

Tornádo vzalo mnoha lidem na jižní Moravě nejen střechy nad hlavou a hmotný majetek, ale také vzpomínky a příběhy spjaté s jejich domovy. „Nejde o materii domů, jde o lidi, vzpomínky, minulost i budoucnost, kterou mají lidé z míst, kde žijí a vyrůstají,“ uvedla rodačka z Hrušek Zdeňka. Suť díky rychlé pomoci nejspíš za pár dní zmizí, odklízecí práce postupují velmi rychle, stejně jako provizorní opravy střech. Co nelze tak rychle vrátit, jsou stromy. Všechny vzrostlé jsou pryč. 

20:21
26. 6. 2021

Majitelé poničených domů, kteří neutrpěli vážnější zranění, pracují na svých nemovitostech nebo pomáhají sousedům. Deset minut čtvrtečního tornáda poznamená obyvatele Moravské Nové Vsi na zbytek života, většina bude dříve nebo později potřebovat psychologickou pomoc, uvedla ředitelka Jihomoravské komunitní nadace Zlatka Maděřičová, která působí a žije v Moravské Nové Vsi. Podobně jako ostatní obyvatelé se zatím drží na nohou, pracuje, organizuje - protože musí. Mluví o kolektivním traumatu.

Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne) Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne)
20:02
26. 6. 2021

Dva těžce zranění lidé, které převzaly do péče nemocnice ve Vídni, jsou mimo ohrožení života. Jde o 50letého muže, zřejmě řidiče, a 15letou dívku. Utrpěli zranění, když tornádo odmrštilo desítky metrů do polí autobus, ve kterém seděli. Muž má za sebou operaci a dnes ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. Dívku museli zdravotníci v pátek uvést do umělého spánku, podle Kronen Zeitung by ale i ona ještě dnes mohla jednotku intenzivní péče opustit.

19:34
26. 6. 2021
!

Ve Stebně na Lounsku, které s největší pravděpodobností zasáhlo ve čtvrtek také tornádo, hledají dobrovolníky na pomoc s odklízením následků. Podle dobrovolných hasičů už je situace zvládnutá natolik, že se může zapojit i veřejnost.

19:10
26. 6. 2021

Podívejte se na celý projev prezidenta ke katastrofě na jižní Moravě a Lounsku.

Video  
Video se připravuje ...
18:57
26. 6. 2021

„Já sám jsem dal příkaz Hradní stráži, aby se, podle potřeb záchranářů, její příslušníci těchto akcí rovněž účastnili,“ připomněl i svůj díl pomoci Zeman. Do postižených obcí se navíc vydá s pomocí i jeho dcera Kateřina. „Jsem rád, že s Hradní stráží jede i moje dcera, aby rozdala dary z nadačního fondu,“ doplnil prezident.

 „V každém případě se domnívám, že to, co se stalo, je samozřejmě katastrofa, ale je to také příležitost k tomu, abychom vyjádřili svoji solidaritu, a já si nesmírně vážím všech těch, kdo již dnes posílají pomoc,“ ocenil všechny, kterým není situace na Břeclavsku a Hodonínsku i Lounsku nijak lhostejná. Například dárci materiální pomoci pro obce zasažené bouřkami zcela zaplnili věcmi kulturní dům v Hodoníně i se zimním stadionem. V současnosti už středisko nepřijímá oblečení, deky a další pokrývky, ale potřebuje stavební materiál.

„Vzpomínám si, jak před asi dvaceti lety podobná živelná katastrofa postihla obce Troubky a Bochoř. Dnes se tyto obce už dávno vrátily k normálnímu životu. Chci věřit, že k normálnímu životu se díky solidaritě našich občanů vrátí i oněch sedm postižených obcí,“ věří prezident, že se život v obcích podaří obnovit co nejrychleji, podobně jako v obcích při ničivých povodních v roce 1997.

V řádění tornáda ale vidí prezident podle svých slov také příležitost pro celé Česko. „Chtěl bych vyjádřit naději, že český národ se dokáže vždy semknout a solidarizovat, když se ocitne v situaci, kdy je to zapotřebí,“ dodal.

„Děkuji všem, kdo pomáhají a ještě budou pomáhat,“ uzavřel své vystoupení prezident.

Prezident Miloš Zeman při projevu k ničivému tornádu na jihu Moravy.
18:53
26. 6. 2021

„Česká republika zažila živelnou pohromu, která sice trvala jenom několik málo minut, ale bylo postiženo sedm obcí, na jižní Moravě je pět zemřelých a asi dvě stě zraněných,“ začal Zeman svou řeč ze zámku v Lánech. Svůj projev pronesl pro CNN Prima News, která v neděli odvysílá s prezidentem také hodinový rozhovor.

„Kromě toho jsou výrazné hmotné škody. Chtěl bych v první řadě vyjádřit svoji hlubokou soustrast pozůstalým po obětech této živelné katastrofy. Chtěl bych popřát brzké uzdravení všem zraněným,“ pokračoval prezident. Zraněných je přitom několik desítek a při odklízení následků řádění tornáda ze čtvrtečního večera čas od času přijíždějí k ošetření do nemocnice další lidé.

Prezident také poděkoval hasičům i vojákům a policistům, kteří zasahují na místě. Nejdříve pomáhali s ohledáním míst, kde zbyly místo domů sutě kamení a nábytku i popadaných tašek a autovraků, od soboty pak místním pomáhají s odklízením ulic a trosek domů.

18:49
26. 6. 2021

Pět mrtvých, stovky rodin bez střechy nad hlavou, miliardové škody. To jsou následky ničivého tornáda, které se prohnalo ve čtvrtek částí jižní Moravy. Prezident Miloš Zeman hned po katastrofě vyjádřil soustrast pozůstalým a poděkoval záchranářům. Podle kritiků měl ale vystoupit s projevem. Ten nakonec natočil dnes odpoledne v Lánech. Podívejte se, co prezident lidem z postižených obcí vzkazuje.

18:26
26. 6. 2021
!

Podvod se sbírkou, o kterém jako první informovaly Blesk Zprávy, už vyšetřuje policie. „O případu víme krátkou dobu, zjišťujeme nyní podrobnější informace od pracovníků charity,“ řekl mluvčí policie David Chaloupka.

První zaznamenanou zmínku o tornádu najdeme v Kosmově kronice české z roku 1119 – tehdy se tornádo vyskytlo 30. července v Praze na Vyšehradě. Jako nejdéle trvající tornádo v Česku je z roku 1910 s výdrží přes tři hodiny a urazilo dráhu od Českých Budějovic do Karlových Varů. Nejsilnější zaznamenané tornádo na našem území je z 9. června 2004 v Litovli. Mělo intenzitu F3. Naposledy se u nás tornádo vyskytlo v květnu roce 2018. Zda tornádo, které se prohnalo ve čtvrtek odpoledne vesnicemi na Jižní Moravě, je nejničivější v historii, budou meteorologové teprve zjišťovat.

Video  Tornádo v Lužicích na Hodonínsku  - Facebook/Eric Nopest
Video se připravuje ...

Žádná další tornáda?!

„Žádná další supercelární bouře, které by přinášely tornáda během pátečního dne ani v nejbližší době neočekáváme. Pouze 10 až 15 % supercel je spojeno s tornády. To současné bude patřit mezi jedno z nejsilnějších na našem území. Podle stupnice bude zřejmě dosahovat F3 tj. značné škody,” doplnila nakonec.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte radar Blesku 

bre-burda ( 25. června 2021 08:49 )

Žně pro bulvár, to je sledovanost! Farmářka Honsová sděluje, že z králičích bobků a slepičího trusu nelze tornádo předvídat dříve, než několik minut předem, protože to už je rozmetá! Požádala výrobce cen pro Karlovarský festival, Sklárny Nižbor, o přenechání jedné z křišťálových koulí, aby mohla věštit s předstihem.

krapotkin ( 25. června 2021 07:28 )

Hned se objevilo konto na pomoc lidem. Každý přispívá jak může. Kolik na toto konto poslal ředitel ČT ze svých nezasloužených odměn ?

Zobrazit celou diskusi