Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Paní Bohumile (86) tornádo zpustošilo dům, musí spát u sousedů: Nedávno přišla i o syna

Autor: rix - 
25. června 2021
15:15

Paní Bohumila Kučerová si prožila peklo. Když do Moravské Nové Vsi dorazilo tornádo, byla zrovna sama doma. Schovala se za okno a čekala, jestli katastrofu přežije. Sympatická seniorka měla štěstí, ale její dům tornádo pořádně poničilo. Krátce před katastrofou ještě k tomu paní Kučerovou potkalo jiné neštěstí - přišla o jednoho ze svých synů...

„Tady ještě jakž takž, ale počkejte, to není nic,“ ukazuje důchodkyně, jaké škody přírodní katastrofa způsobila. Její dům je na první pohled ve špatném stavu. Všude jsou poházené věci a vysypané sklo. „Akorát synova urna je v pohodě,“ poukazuje paní Bohumila na to, že krátce před úderem tornáda přišla o syna. „To je něco strašného, ještě to nejsou ani dva měsíce, co umřel,“ dodává. 

Paní Bohumila se před tornádem schovávala ve své ložnici. Podle jejích slov se všechno stalo během krátké chviličky. „Ani deset minut to netrvalo,“ říká. Před větrem se schovávala za oknem a čekala na zázrak. „Ani ne deset minut a máte po životě,“ neskrývá zoufalství. 

Video  Bohumila Kučerová (86): Nedávno jí zemřel syn, teď přišlo tornádo  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Že se kolem prohnalo tornádo, je nejvíce znát na její zahradě. Ta je celá posetá troskami a sutí. Paní Kučerová přiznává, že takovou spoušť sama neuklidí a prosí, aby na jih Moravy přijela pomoct armáda. S uklízením by jí měl pomoct i její druhý syn. „Alespoň, že ty slepice přežily,“ doplňuje babička s tím, že se těšila, až použije cukety, které na své zahrádce sama vypěstovala.

K tomu už ale nedojde. Teď má paní Bohumila místo záhonů se zeleninou jen spoušť. „Představte si, tolik peněz to stálo, a ani pojištěné to nemám,“ uzavírá zdrcená Bohumila. Po neštěstí, které jí násilně vtrhlo do života, našla útočiště u svých sousedů. 

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Amarilka ( 25. června 2021 19:51 )

Strasne nieco. Je mi velmi luto tych ludi. Behom par minut prist o vsetko si clovek len tazko vie predstavit. Vela ludi od nas z SK islo pomahat, vratane zachraniek a hasicov. Drzim palce nech sa z toho co najskor vzpamatate ❤❤❤❤

frantacizek ( 25. června 2021 16:16 )

smutné je, že tady k té nabrání té síly už nepotřebují ani ten vodní živel v podobě těch výparů. stačí mu jen vyprahlá zem. Hlavně bohužel jižní Morava je do budoucna v ohrožení. Chci doufat, že se nám to tady nestane tradicí jako v USA.

frantacizek ( 25. června 2021 16:11 )

vezmi si jen Moravskou Saharu (pás okolo Břeclavi), tam nezaprší a nezaprší, to už jsou srážkově spíše tropy..

frantacizek ( 25. června 2021 16:09 )

babi dobrá zpráva - ten dům vypadá staticky ok na první pohled, čiže nic nebude muset dolů, se tak zdá z videa zahradu odklidí vězni nebo armáda, vy si dejte nožky nahoru a relaxujte. Na sanaci toho vybavení a rozbitých oken pak bude stačit ta dotace státu + nějaké příspěvky ze sbírky, ani nebude muset brát snad bezúročný úvěr. Už si doufám babi byla pro těch 58tis jednorázového příspěvku hmotné nouze.
poděkování Blesku, že o těchto lidech píšete tyhle jihomoravské babi jsou pak historické bohatství Pálavy a okolí, to není nikde takové fajnové pohodářky, proto to tam mám tak rád - kvůli tradicím a těm starším lidem, kteří je udržují a předávají

frantacizek ( 25. června 2021 16:04 )

jen s dovětkem, že jsme už léta na přelomu mírného a subtropického pásma. Ten jih u nás už jsou subtropy dlouhodobě. Je to určitě důsledek klimatických změn, protože v tyhle tornáda se normálně leckdy mění hurikány v USA, když se dostanou hlouběji do vnitrozemí USA nad pevninu a těží ještě ze síly z vodní plochy (na jihu Oklahoma mě napadá, kde začíná ten hurikánový pás v USA), kterou nabral ten hurikán v kombinaci s vysokými teplotami stoupajícími od země a chladnějšími proudy větru směrem dolů z té nejnižší vrstvy atmosféry - troposféry.

Zobrazit celou diskusi