Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tornádo srovnalo se zemí skoro celé město. Záchranáři hledají v troskách přeživší

Autor: ČTK - 
26. ledna 2021
16:46

Při tornádu, které v pondělí večer místního času zasáhlo alabamské město Fultondale, zemřel jeden člověk a asi dvě desítky lidí utrpěly zranění. Na záběrech amerických médií jsou vidět značně poškozené domy města, které leží severně od Birminghamu.

V troskách jsou ještě zřejmě další lidé. List The Washington Post napsal, že několik zraněných je v kritickém stavu. Mrtvý je mladý muž, který zůstal uvězněn v suterénu rodinného domu.

Máme stále osoby zablokované v jejich domech a snažíme se k nim dostat. Požádali jsme lidi, aby se k místu nepřibližovali, abychom mohli zprůjezdnit silnice a dostat se k domům, v nichž uvízli lidé,“ řekl fultondaleský starosta Larry Holcomb. Podle policie bylo do místní nemocnice převezeno šest vážně zraněných.

Prudké tornádo zdevastovalo území v délce asi 30 kilometrů. Udeřilo v okresu Jefferson před 23:00 hodinou místního času (před 6:00 SEČ) a podle Národní meteorologické služby (NWS) napáchalo velké materiální škody. Na sociálních sítích je možné vidět snímky zdevastovaných domů bez střech. „Člověk by řekl, že vybuchla bomba,“ řekl syn místního pastora Sam Moerbe. „Ulétla střecha a pak i stěny, za několik vteřin bylo vše pryč,“ prohlásila další obyvatelka města Janice Hamiltonová.

Historický příděl sněhu zasáhne USA

S jiným problémem se potýkají oblasti ve středu a na severu USA. NWS předpověděla na úterý až deset centimetrů sněhu v pásu území od centrálního Kansasu po Chicago a jih Michiganu. Husté sněžení už zasáhlo jihovýchod státu Nebraska a západ Iowy, kde napadlo na některých místech až 30 centimetrů sněhu. „To je historický příděl,“ řekl meteorolog Taylor Nicolaisen, který působí poblíž Omahy. V Nebrasce i Iowě byli nuceni kvůli počasí uzavřít několik center na testování koronaviru.

V Chicagu úřady upozornily občany, aby dnes ráno počítali s potížemi v dopravě i s možnými výpadky elektřiny. Město vyslalo do ulic 280 sypačů a v knihovnách a parcích zřídilo informační centra. V pondělí zůstalo zavřeno kvůli špatnému počasí mnoho škol a obchodů a úřady vyzvaly občany, aby nevyjížděli na silnice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi