Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plaga našel shodu s odboráři. Učitelé si příští rok přilepší, o kolik?

Autor: ČTK - 
28. srpna 2020
14:23

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se v pátek dohodl se zástupci školských odborů a zaměstnavateli na růstu platů učitelů pro příští rok o devět procent. Navýšení by tak mělo odpovídat tomu, na čem se Plaga domluvil loni s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Plaga a šéf školských odborů František Dobšík to řekli novinářům po pátečním jednání školské tripartity. O přesném rozdělení peněz do základu a nadtarifů se podle nich ještě bude jednat. Nepedagogům by se výdělky měly zvednout nejméně o sedm procent.

„Shodli jsme se na tom, že devítiprocentní růst platů pedagogických pracovníků je něco, s čím jdeme do rozpočtového vyjednávání, co je v podstatě naplněním vládního slibu,“ uvedl Plaga. „Obě dvě strany i ministerstvo jako třetí strana vyjádřily jasnou podporu tomu, že se pak dohodneme na dělení na tarifní a nadtarifní složku,“ řekl.

Podle něj se podařilo navýšit nadtarifní složky již v minulých letech a nyní je třeba najít rovnováhu. „Moje představa rozhodně není, že by to mělo většinově směřovat do nadtarifních složek platů,“ uvedl. „Bavíme se o rozdělení od šesti procent do tarifní částky až po osm procent do tarifní částky,“ řekl. Podle Dobšíka by do pevného základu platu mělo jít peněz co nejvíc.

Růst nejméně o 7 procent pro nepedagogy

Průměrný výdělek učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku činil 38 951 korun hrubého měsíčně. Průměrná mzda v ČR byla 34 077 korun. Podle vládního slibu by měly platy pedagogů v příštím roce vzrůst v průměru na zhruba 47 000 korun hrubého měsíčně.

Co se týká nepedagogů, školská tripartita se podle Dobšíka shodla, že jejich platy by měly vzrůst nejméně o sedm procent. Podle Plagy by to mělo stačit na navýšení výdělků nepedagogů do příštího roku zhruba na průměrných 26 000 korun, jak slíbila vláda. V prvním letošním čtvrtletí brali nepedagogové ve školách v průměru 21 589 korun. „Požadavky odborů se vyjasní podle toho, jaká budou na začátku září data o platech za první pololetí tohoto roku,“ řekl Dobšík.

joldh ( 28. srpna 2020 16:03 )

Můj blízký známý se nehodil k ničemu, tak ho dali na učitele. Pak řval, že nemá prachy. Měl nabídku od policie (a to na místo důstojníka), neměl zájem, neměl by tolik volna. Ve škole má problémy, jeho výuka je mizerná, celé hodiny prokecá. Přidat je zrůdnost.

panda82 ( 28. srpna 2020 15:40 )

mám susedu učitelku, je víc doma než ve škole, tak houš´t

Zobrazit celou diskusi