Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nebezpečnou chemikálii v účtenkách nahradila jiná. Trvá i hrozba pro těhotné ženy?

Autor: Markéta Mikešová - 
10. srpna 2020
05:20

V Evropské unii platí od začátku letošního roku zákaz používání látky bisfenol A (BPA) v termopapírech. Chemikálie je nebezpečná, může negativně ovlivňovat hormonální systém lidí. Výrobci proto přešli k jiné látce, začali využívat bisfenol S (BPS). Ten je ale podle dosavadních zjištění stejně rizikový, navíc zatěžuje životní prostředí. „Nahradit nebezpečnou látku jinou nebezpečnou? To jsme vidět nechtěli,“ posteskla si Evropská agentura pro chemické látky (ECHA). Termopapír se používá k výrobě účtenek.

Zákaz bisfenolu A pro termopapíry vešel v platnost v lednu 2020. Materiál ho od té chvíle nemůže v celé unii obsahovat více než 0,02 z celkové hmotnosti. Rozhodla o tom Evropská unie, která reagovala na doporučení ECHA.

Bisfenol A patří mezi jednu z nejvíce produkovaných chemikálií na světě. Ještě před pár lety se ho vyrábělo okolo čtyř milionů tun ročně, přičemž v chemickém průmyslu hraje roli od 50. let minulého století. Látka má totiž skvělé schopnosti, které se používají při výrobě polykarbonátových plastů a epoxidové pryskyřice. Z toho důvodu se dlouho vyskytoval téměř všude – v potravinových boxech, kojeneckých lahvích, plastovém nádobí i zubních výplních. A termopapíru.

Postupem času se ale ukázalo, že z materiálů se bisfenol A dokáže uvolňovat, což je problém pro lidské zdraví. Několik vědeckých studii přišlo s informací, že látka napodobuje lidský hormon estrogen a negativně ovlivňuje hormonální systém. Výsledkem může být například u těhotných žen poškozený plod. Navíc bisfenol A je rizikový i v malých dávkách, které můžeme získat z každodenního kontaktu s výrobky, které ho obsahují.

EU tak v průběhu let zavedla několik zákazů a omezení pro bisfenol A, například od roku 2011 jej nemohou obsahovat kojenecké lahve, jelikož děti jsou po těhotných ženách další mimořádně ohroženou skupinou – mluví se o možném ADHD, autismu a dalších poruchách po vystavení této chemikálii.

Letos přišel na řadu termopapír. Účtenky, které se z něj vyrábí, patří totiž mezi artikly, jimž se lidé nevyhnou, ani kdyby sebevíc chtěli. Těžko si představíme situaci, že bychom na ně vůbec nesahali. A tak lidé s bisfenolem A byli v kontaktu v podstatě z nutnosti.

Od jednoho jedu k druhému

Lednovým zákazem mohl příběh skončit. Účtenky se přece staly „zdravými“, nebo ne? Právě že tato situace nenastala. Výrobci v přípravě na novou regulaci již loni začali termopapír produkovat trochu jiným způsobem, místo bisfenolu A sahají po bisfenolu S.

To potvrzují data ECHA. „V roce 2019 bylo na evropském trhu 187 kilotun termopapíru na bázi BFS. Očekává se, že do roku 2022 bude 61 procent (nebo 307 kilotun) veškterého termopapíru v Evropské unii s BFS,“ uvedla Evropská agentura pro chemické látky.

Pro lidské zdraví to není dobrá zpráva. Bisfenol S totiž také není zcela bez rizika - i u něj se postupně ukazuje, že může narušovat hormonální systém. Jen v případě této látky to není tolik prozkoumané, a tudíž u ní neplatí tak silná regulace.

Opět vážná rizika. A problém s přírodou navíc

Možné škodlivé účinky bisfenolu S zkoumali i Češi, konkrétně tým vědců z České zemědělské univerzity v Praze, Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi. Zjistili, že látka způsobuje prasatům těžká poškození vajíček. Prasata byla vybrána proto, že jejich vajíčka se podobají těm ženským mnohem více než například myší.

Výzkumů ale proběhlo více. Například studie odborníků z Univerzity Kalyani v Indii došla k názoru, že u potkanů bisfenol S poškozuje funkce krve a zvyšuje kardiovaskulární rizika. Jiná čínská studie zase zjistila, že i když se látka používá méně, v životním prostřední, zejména vodě, je jí k nalezení stejné množství jako bisfenolu A. Je tedy horší z ekologického hlediska.

Radost z této situace nemá ani ECHA. „Nahrazení hazardní substance jinou hazardní substancí není to, co chtěli regulátoři ani občané EU vidět. Naše vědecká komise uvedla již v roce 2015, že zákaz bisfenolu A sníží rizika pouze tehdy, pokud průmysl sáhne po jiných alternativách než je bisfenol S,“ postěžoval si úřad s tím, že bude nejspíš třeba sáhnout po další regulaci.

Výbor agentury pro posuzování rizik by měl zveřejnit svá stanoviska na jaře 2021. „Chceme se podívat na bisfenoly jako celek spíš než na jednotlivé látky a zjistit více informací,“ říká ECHA.

Švýcarsko už obě látky zakázalo

Vyrobit termopapír bez bisfenolu A a bisfenolu S přitom není nemožné. Do tohoto stavu se například chce dostat Švýcarsko, které obě látky zakázalo loni v dubnu. Firmy měly do letošního června, aby našly náhradu. Země původně chtěla zakázat pouze BPA, ale k BPS přistoupilo právě proto, že po něm výrobci často sahají jako po rychlém řešení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi