Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trasování nakažených: EU nevoní roztříštěnost aplikací a chce jednu, která povládne všem

Autor: Markéta Mikešová - 
3. května 2020
05:00

Česko má Chytrou karanténu a eRoušku, podobný systém a vlastní aplikaci si vytvořila prakticky každá země v Evropě. Všechny fungují podobně a mají stejný cíl – rychle vyhledat potenciálně nakažené osoby. Jenže fakt, že aplikací existují desítky, se nelíbí úřadu Evropského inspektora ochrany údajů. Podle něj by měl vzniknout jeden software, který bude sdílet celá Evropská unie. Jedině tak lze podle něj zajistit, že bude zajištěná dostatečná ochrana osobních dat.

Úřad Evropského inspektora ochrany údajů je instituce, která dohlíží na ochranu soukromí a osobních údajů v orgánech Evropské unie. Společně s Evropským sborem pro ochranu osobních údajů především kontroluje, zda jsou v celé unii správně aplikovaná pravidla Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Od prosince 2019 funkci inspektora vykonává Wojciech Wiewiórowski.

On je také tím, kdo téma jedné trasovací aplikace pro celou Evropskou unii otevřel. Podle něj by totiž jednotný systém vedle lepší ochrany soukromí dokázal lépe zajistit, že pandemie koronaviru brzy skončí. „Nedokážeme to vyřešit jen pomocí národních nástrojů,“ varoval Wiewiórowski.

Inspektor si je dle svých slov dobře vědom, že každá země vytváří svou vlastní trasovací aplikaci a každá k tomu přistupuje dost odlišně. To je právě ten největší problém. Některé nástroje – jako například použití technologie bluetooth – totiž mohou podle Wiewiórowského být nápomocné, jiné naopak příliš ohrožují svobodu.

Bluetooth je v jádru například české aplikace eRouška, která je součástí systému Chytré karantény. Pokud si lidé aplikaci nainstalují a nechají bluetooth zapnuté, jejich telefon přes tuto technologii kontaktuje telefony jiných osob. Výměna informací mezi zařízeními probíhá anonymně. Tento přístup označil za nejšetrnější k osobním údajům i americký Massachusettský technologický institut (MIT).

„Velká data znamenají velkou zodpovědnost“

Wiewiórowski říká, že ideálně by do procesu tvorby jedné aplikace měla vstoupit Světová zdravotnická organizace (WHO), „aby zajistila, že ochrana dat bude zajištěna globálně“. Hlavní aspekty, které by podle inspektora měly být zajištěny, jsou:

  • Aplikace bude dočasná a po odeznění pandemie se přestane používat
  • Její funkčnost bude omezená na to, k čemu je určena
  • Bude mít omezený přístup k datům a bude jasné, komu tento přístup poskytuje
  • Bude vědět, co dělat se syrovými daty a kam je posílat

GDPR podle Wiewiórowského povoluje zpracovávání citlivých informací, pokud je to v zájmu ochrany veřejného zdraví. Zdůrazňuje nicméně, že „velká data znamenají velkou zodpovědnost“ a že tahle část nařízení nesmí být zneužita.

Stejný názor má Evropská lidová strana, největší politická strana v Evropském parlamentu. Za Česko jsou jejími členy KDU-ČSL a TOP 09. „Během našeho boje s covid-19 potřebujeme skutečný evropský přístup k analýze zdravotních dat a především k trasování infekčních řetězců přes mobilní data. Proto je vznik jedné evropské aplikace, která bude odpovídat našim standardům o ochraně osobních dat, kritický,“ vzkázal mluvčí strany pro právnické záležitosti, europoslanec Alex Voss.

Celoevropský systém sledování s (ne)ohledem na soukromí

Evropská unie aktuálně žádnou vlastní aplikaci nevyvíjí, přišla ale s technologickým řešením, které mohou země využít při tvorbě svých systémů, nebo který se může stát jádrem budoucího jednotného softwaru. Jmenuje Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), volně přeloženo Celoevropský systém sledování vzájemné přibližné polohy s ohledem na soukromí, a jde o sérii nástrojů, o kterých autoři tvrdí, že jejich pomocí lze vyhledávat nakažené za zachování přísných standardů soukromí. Na tento projekt upozorňuje i Evropská lidová strana.

Jenže PEPP-PT se v posledních dnech stalo terčem kritiky. „Skoro každá prestižní instituce, která na tom spolupracovala, projekt opustila,“ sdělil televizi BBC Michael Veale z právnické fakulty University College London.

„Nebylo tam dostatečné vedení a transparentnost, i když se nacházíme právě v době, kdy je velká transparentnost třeba,“ vysvětlil právník. Jedna z mála společností, která u vývoje zůstala, je mobilní operátor Vodafone. I on však pro BBC sdělil, že uznává, že komunikace kolem projektu nebyla nejlepší.

Problémem podle některých hlasů je, že PEPP-PT dlouho nebylo schopné zveřejnit svůj zdrojový kód, aby jej mohli zkontrolovat nezávislí experti, navíc se podle nich projekt stále více odklání od myšlenky decentralizovaného systému a přibližuje k centralizovanému, u kterého takové soukromí zachováno nebude. Samo PEPP-PT říká, že zvažuje oba přístupy.

Co to znamená? Byť EU volá po aplikaci, která bude co nejšetrnější k osobním datům, u jejího vlastního systému existuje reálné riziko, že nebude. Navíc, i když spousta detailů u PEPP-PT stále není vyjasněna, již na základě této technologie vznikly dvě aplikace – jednu chce využívat Itálie, druhou Německo.

Nekorunovaným králem všech „podivných“ trasovacích aplikací je nicméně software z Polska, domoviny Wiewiórowského. Země nařídila používaní této aplikace povinně všem lidem, kteří se nachází v karanténě. Pravidelně si musí fotit selfie s geolokačními údaji, aby tak poskytli důkaz, že sedí doma. Pokud tak neučiní, aplikace automaticky kontaktuje policii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fandasever ( 6. června 2020 07:40 )

EU hodně dlouho trapně mlčela a teď se staví do role spasitelů?? Ať jdou do háje!!

BoziMilda ( 3. května 2020 13:27 )

"Jedině tak lze podle něj zajistit, že bude zajištěná dostatečná ochrana osobních dat." Ha, ha, ha. Naopak, jedině tak lze zajistit, že vlády a hlavně bolšáni až z Bruselu budou mít všechny pod kontrolou. Bude se vědět, kdo kam chodí a s kým, no a pak se tam doprogramuje, že bude potřeba mít předem souhlas. No a ten bude udělovat automat podle morálního kreditu dané osoby. Kdo poctivě velebí vůdce a kupuje kostelecké uzeniny, ten bude moct v létě na Balaton, kdo píše kritické příspěvky místo na dovolenou pojede na politické školení na čapák.

prudentiacz ( 3. května 2020 07:06 )

Tak to já používat nebudu a budu chodit s blbým telefonem. Proč si EU nepřebere a nevytřídí data z těch "roztříštěných aplikací"? To je mnohem dynamičtější,
než opět vytvářet nefunkčního molocha s evropskou vlaječkou. Celé vystupování v době epidemie má u mně EU za pět, jmenovitě van Leyden, ta je inteligencí skutečný výsměch evoluci.

Jirik-ta ( 3. května 2020 05:41 )

" Země nařídila používaní této aplikace povinně všem lidem, kteří se nachází v karanténě"
Ale ne všichni mají tuto možnost. Takže na tom to celé selže. Když někdo nemá chytrý mobil a nebo atd. .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa