Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spustili eRoušku. Hygienikům pomůže u nakažených Čechů, lidé ji mohou stahovat

Autor: ČTK - 
11. dubna 2020
16:55

Lidé mohou ode dneška využívat aplikaci eRouška, kterou připravili odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Aplikace je jednou ze složek chytré karantény a má pomoci hygienikům dohledat, s kým přišel do kontaktu člověk nakažený novým koronavirem. Program vydává na svém vývojářském účtu ministerstvo zdravotnictví, nyní je k dispozici pro telefony s operačním systémem Android a je volně ke stažení v Google Play. Pro operační systém iOS bude dostupná za několik dní, sdělila novinářům mluvčí COVID19CZ Irena Zatloukalová.

Aplikace „výrazně ulehčí a extrémně zrychlí hygienikům vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele,“ uvedl jeden z autorů programu Vojtěch Komenda.

K datům mají přístup jen hygienici

Aplikace prostřednictvím Bluetooth sbírá identifikátory jiných mobilních telefonů v okolí uživatele, a v případě potvrzení jeho nákazy umožní hygienikům kontaktovat telefony, se kterými byl podle aplikace v intenzivnějším kontaktu. Podmínkou získání kontaktu ale je, aby měli všichni aplikaci staženou.

Data se podle Zatloukalové stahují do telefonu, a hygienici k nim dostanou přístup pouze v případě, že se člověk rozhodne jim je poskytnout. Aplikace také neeviduje polohu uživatele telefonu. „Pouze prověření hygienici mají přístup k zabezpečenému rozhraní, ve kterém mohou spárovat identifikátory z aplikací s telefonními čísly, která uživatelé zadali při registraci,“ sdělila mluvčí.

Video  Epidemiolog Prymula: O Velikonocích bez šupačky, školách s rouškami i slibných lécích  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aplikace má sloužit v souboru opatření označovaných chytrá karanténa vedle tzv. vzpomínkových map, které na základě údajů operátorů o pohybu mobilních telefonů a platební historii pomáhají nakaženému při rozhovoru s hygienikem si vzpomenout, kde a s kým se setkal. Další pomůckou v boji proti šíření nákazy je řešení v mapy.cz, které uživateli ukáže, zda se nepohybuje v oblasti se zvýšeným výskytem nakažených osob.

Data se nikam neukládají

COVID19CZ již dříve uvedl, že nevznikne žádné centrální úložiště všech detailních dat, ať už jde o informace o pohybu nebo platbách. Veškerá data jsou uložena tam, kde vznikají, tedy v systémech telefonních operátorů a bank, v případě aplikace mapy.cz pak na serverech společnosti Seznam.cz. V ostatních případech pak v mobilních zařízeních uživatelů. Data se kombinují až na základě souhlasu člověka za účelem pomoci mu rozpomenout se na místa a lidi, se kterými se setkal. Veškerá kombinovaná data jsou bezprostředně (do šesti hodin) po skončení rozhovorů smazána. Na proces nakládání s daty dohlíží auditorská firma PwC.

Chytrá karanténa označuje situaci, kdy jsou v karanténě nakažení a rizikoví lidé, zatímco zdraví jedinci se mohou pohybovat s dodržením běžných hygienických pravidel - jako je používání roušky a pokud možno mobilních aplikací jako eRouška, mapy.cz a dalších, které usnadňují dohledání rizikových kontaktů.

Video  Koronavirová opatření vyvolala prodeje na internetu jako o Vánocích, řekl šéf Mall Group.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Greinfild ( 11. dubna 2020 22:28 )

Jo tvuj fotr

Greinfild ( 11. dubna 2020 22:27 )

No ty seš super čur.ák

Greinfild ( 11. dubna 2020 22:26 )

At si stahují šuliny tyhle odborníci zasr

starymlok ( 11. dubna 2020 22:26 )

Debyl

starymlok ( 11. dubna 2020 22:25 )

Tak dnes jste se tu vybarvili.A největší blb-ec jako vždy Greinfield.Ten musí být "zlitej" od rána ,Kre-tén

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa