Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Každý druhý kelímek na jogurt je jedovatý, odhalil výzkum. Bioplast také nepotěšil

Autor: Mii - 
30. září 2019
05:02

Velká spousta plastu, se kterým se potkáváme v běžném životě, včetně jogurtových kelímků, potravinových fólií nebo víček od kávy, obsahuje celý koktejl toxických chemikálií. Vyplývá to z mezinárodní studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Environmental Science and Technology. Určité toxické látky obsahovaly i bioplasty, které byly dosud považovány za zdravější.

Výzkumníci, kteří pocházeli mimo jiné z Norské univerzity vědy a technologie a Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu, zkoumali celkem 34 různých každodenních produktů vytvořených z osmi druhů plastů. Pozitivní na přítomnost určitých toxických látek jich bylo 74 procent.

Autor studie, biolog Martin Wagner, v textu uvedl, že cílem bylo zjistit a informovat veřejnost, které plasty je vhodné používat a které ne. „Ale ukázalo se to jako komplikovanější,“ napsal profesor. Místo toho, aby výsledky identifikovaly jeden materiál, ukázalo se, že problém toxicity plastů je rozšířený a týká se téměř všech druhů.

Wagner nicméně upozorňuje na jednu věc – to, že plasty jsou toxické, neznamená nutně, že jsou nebezpečné pro lidi. Výzkumníci je testovali takovým způsobem, kterým je běžný člověk nikdy nepoužije – kelímek od jogurtu například nevloží do mikrovlnné trouby. Ovšem tvrzení, že plasty jsou bezpečné, dokud se nepoužijí nevhodně, bude zřejmě třeba znovu ověřit.

„Problém je, že tyto plasty jsou vyrobeny z komplexního chemického koktejlu, takže často nevíme, jaké látky obsahují produkty, které používáme. U tisíce chemikálií nedokážeme říci, jestli jsou bezpečné, nebo ne,“ říká biolog. „Je to proto, že je velmi těžké tyto látky zachytit. Výrobci o tom možná ví, možná ne, ale i kdyby věděli, nemusí to uvádět na obalu,“ dodává.

Co přesně studie zjistila

Zvolených 34 produktů bylo vytvořeno ze sedmi plastů, které mají největší tržní zastoupení. Patřily sem například polypropylene (PP) a polyvinylchlorid (PVC). Osmým druhem byla průmyslově produkovaná kyselina polymléčná (PLA) spadající do skupiny bioplastů – ta ještě velké tržní zastoupení nemá, ale často bývá uváděna jako ekologičtější varianta.

Výzkumníci ve zkoumaných produktech našli 4000 chemikálií, přičemž 80 procent z nich bylo neznámých. Zda jsou toxické, bylo testováno různě – například jestli dokážou nabourávat hormony (přílišné vystavení endokrinním disruptorům může vést k problémům s plodností nebo rakovině).

Problém se objevil u tří ze čtyř produktů. Nejvíce toxické byly předměty obsahující PVC a polyuretane (PUR), nejméně polyetylenetereftalát (PET) a polyethylene s vysokou hustotou (HDPE).

Bez neznámých chemických látek se neobešel ani bioplast PLA. Jedovaté substance obsahovaly všechny zkoumané produkty vyrobené z něj. „Co se týče toxicity, je to to samé. Chemikálie v bioplastech jsou pro nás stále velkou neznámou,“ upozorňuje Wagner.

V konečném důsledku tak nelze lidem podat doporučení ani návod, jak poznat, že plast je bezpečný, nebo ne. „Zkoumali jsme čtyři kelímky na jogurty a toxické byly dva. Ty další dva ale ne,“ vyzdvihla Lisa Zimmermannová, další autorka studie.

Bude tak záležet především na odpovědnosti výrobců a prodejců, aby se snažili prodávat ty nejbezpečnější materiály. Stejně tak musí toxicitu omezovat legislativa. „Musíme přestat démonizovat plasty. Ale vzhledem k tomu, že žijeme v době plastové, musíme zajistit, že nebudou nijak ohrožovat naše zdraví,“ myslí si Wagner.

Základní druhy plastů

1) PET (polyetylentereftalát) – Nemají se používat víckrát než jednou, jelikož pak se z nich mohou uvolňovat těžké kovy. Recyklační symbol 1.

2) HDPE (polyetylen s vysokou hustotou) – Známý také jako mikroten. Velmi odolný a bezpečný plast, vhodný pro kontakt s potravinami. Recyklační symbol 2.

3) PVC (polyvinylchlorid) – Toxicita tohoto materiálu je známá, doporučuje se vyhýbat obalům vyrobeným z něj. Recyklační symbol 3.

4) LDPE (polyetylen nízké hustoty) – Poměrně bezpečný plast, vyrábí se z něj například izolace na kabely, odpadkové koše nebo skluzavky na hřištích. Recyklační symbol 4.

5) PP (polypropylen) – Opět velké nebezpečí nehrozí, pokud není vystaven přílišnému horku. Můžeme se s ním potkat například u jogurtových kelímků. Recyklační symbol 5.

6) PS (polystyren) – Potenciálně toxický plast, nesmí do kontaktu s potravinami. Z toho důvodu se používá jen ke konkrétním účelům. Recyklační symbol 6.

7) PC (polykarbonát) – Ze všech zmíněných plastů nejhorší. Uvolňuje se z něj látka BPA, která narušuje hormony. Provádějí ale pokusy, jak vytvořit PC, aniž by obsahoval BPA.

agfor ( 30. září 2019 13:07 )

Ještě vloni se dušoval jakýsi profesor z VŠCHT, že vše je pečlivě zkoumáno a hygienicky čisté, že se z toho nic nevylučuje(tehdy se mluvilo o PET lahvích). neměl profesůrek vrátit školné a vysoký plat ?

EM1234 ( 30. září 2019 12:43 )

proč střepy, proč vyhazovat. Kdyby to bylo zálohované a prodejci to brali zpět, bylo by to defakto levnější a bylo by čisto. Akorát by jste to nemohl odhodit všude kde momentálně jste. Vždyť je to hnus, podívat se na okolí, po jakékoliv akci mládežnických ekologistů.... jak jim to odpadne od pracek - hurá s tím na zem, on už to někdo uklidí, když nebude chtít žít v svinčíku. Hlavně že oni si zaječí a nadávají na staré...

EM1234 ( 30. září 2019 12:38 )

No oni souzzi asi věděli, proč jogurty a pod. byl buď ve skle nebo v papírových voskovaných kelémcích. Pak se divíte, že je tolik starších lidí, když bylo vše kontrolováno a do prodeje nesměl jít žádný šmejd. Proč asi zrušili všechny normy potravinářské-- hmm

petr11 ( 30. září 2019 10:55 )

.... to se člověku dělá zle už jen, když to čte

Paul Katzchen ( 30. září 2019 10:31 )

Zřejmě jste si nestačil všimnout,že žijeme v konzumní společnosti. Budete chodit po ulicích, lesích apd.a budete zbírat střepy?

Zobrazit celou diskusi