Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nakupování bez obalu i nebezpečné dotáčení vody do PET lahví: Češi bojují s plasty

Autor: Nikola Forejtová - 
25. června 2019
05:30

Vsadí obchodníci na ekologickou vlnu? Mohli by vydělat. Buď jednorázové obaly opustíme sami, nebo dřív nebo později přijde zákaz. Zatím byl dobrý kšeft plastové pytlíky, kelímky a krabičky vyrábět, teď to může být úplně obráceně. Prodejny začnou víc vydělávat, když vám žádný sáček nedají. Zatím to zkouší neziskovka Bez obalu a její zkušenosti by mohly pomoct ostatním. 

 

 

Dobu plastovou Češi nechtějí a tak vymýšlí všemožné způsoby, jak tento pevný a odolný materiál nahradit, nebo jak omezit jeho užívání. Nejnověji se například zavádí „čerpací stanice“ na aviváž či kohoutkovou vodu. V 1444 místech Česka a Slovenska dokonce nakoupíte zcela nebo částečně bez obalů. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak na tom s plasty vlastně jsme i proč se prozatím nakupování bez obalu prodraží. 

Nakupování „Bez obalu“ se odráží na ceně. Samotné dodávání potravin stojí víc, stejně tak i skladování. „Lidé si musí uvědomit, že to dělají pro přírodu. Jedeme s minimální marží, ale i kvalita potravin něco stojí. Jsme zvyklí na levné potraviny a je jasné, že ve srovnání s nejmenší cenou v maloobchodě jsme dražší, ale prostě jde o kvalitu a hlavně o životní prostředí,“ říká ředitelka neziskové organizace Veronika Nováčková, která spravuje tři obchody v Praze.

Ročně vyprodukuje průměrná česká rodina 1356 kilo odpadu. Vychází to tak, že nám stačí pouze tři dny na to, abychom se prázdnými krabičkami, lahvemi, papírem a zbytkem jídla obalili až po hlavu, jak upozorňuje Český statistický úřad. Nebo můžeme nakupovat jinak... 

„Nemáme u nás jen zrní a luštěniny. Nabízíme sortiment 600 různých potravin a věcí potřebných do domácnosti včetně chlazeného zboží, jako jsou jogurty, mléko, zákys nebo i sýry v takových malých zavařovačkách. Máme i piva, vína nebo cidery. Stejně tak máme různé krémy, šampony, mýdla i kartáčky na zuby,“ pokračuje Nováčková a vysvětluje, že potraviny si může zákazník dát do vlastních papírových nebo lněných sáčků a do vratných sklenic.

I u kosmetiky mají vratné obaly. I u kosmetiky mají vratné obaly. | Eva Fornálová

Například brčkům pomalu zvoní hrana a jako další se možná dostanou na řadu mikrotenové pytlíky a obaly na potravinách. V Česku a na Slovensku už je dokonce 1447 míst, kde si nakoupíte zcela nebo částečně bez obalů. „Je ale zapotřebí, aby se Zero waste obchody objevily i v legislativě a došlo ke standardizaci těchto míst. Vyřešit se musí hlavně hygiena, aby se obchodníci i zákaznici neobávali a ve všech Zero waste obchodech nakoupili stejně kvalitně a bez obalů,“ upozorňuje Nováčková. Rovněž upozorňuje, aby si prozatím lidé dávali pozor, jak a kde nakupují. Zero waste obchody totiž nefungují jako franšízy. 

Ředitelka se Blesk Zprávám rovněž svěřila, že plánují spustit aplikaci, která by zákazníkům vypočítala, kolik ušetří plastů tím, že budou nakupovat bez obalů, sáčků a plastových lahví. „Ušetří se plast i na dovozu. Trvalo dlouho, než jsme se dohodli s dodavateli, jak si to vlastně představujeme. Potraviny nám vozí například v papírových obalech v co největších baleních,“ říká.

Zpětné užívání PET lahví škodí přírodě i zdraví

Kromě bezobalových obchodů se objevuje další nápad, jak pomoci zbytečnému užívání plastů a to „Dolej si“. V podstatě se jedná o čerpací stanice na aviváž či prací prášek. Klient prostě přijde a do již použitého obalu natočí zboží znovu.

Problém ale podle hygieničky ze Státního zdravotního ústavu je v opakovaném užívání PET lahví na kohoutkovou vodu. „Není to bezpečné. PET lahev je obal pro jednorázové použití, nikoliv pro opakované. Lahve se testují pro jednorázové použití, existují i takové PET lahve, které se podobně jako skleněné dají vymýt a použít, ale u nás nejsou. Oficiální stanovisko pro zpětné užívání i podle legislativy Evropské unie prostě není,“ míní expertka.

Nedoporučuje ani dolévání aviváže do PET lahve, která k tomu není určena. Mohlo by totiž dojít k problémům na recyklační lince, která není stavěná k tomu, aby z lahví odstraňovala možné škodlivé látky.

Dolévání vody do PET lahví je i podle Nováčkové spíše hloupost. „Lidé, kteří se životnímu prostředí věnují, stejně užívají lahve skleněné apod. Samozřejmě pokud ale mají po ruce tu plastovou, jednou jim to asi neuškodí,“ míní a dodává, že důležitá je hlavně osvěta o problematice.

„Lidé si někdy ani neuvědomí, že třídění a recyklace jsou dvě odlišné věci. Neuvědomí si, že až polovina odpadků stejně skončí na skládce nebo i v mořích. Ještě před pár lety se naše odpadky dovážely i do Číny. Vždycky jim tak říkám, zkuste někdy zajít na skládku a vidět to na vlastní oči,“ pokračuje Nováčková, která s nápadem na obchod přišla už v roce 2012.

Zbytek provincie Sihanoukville se topí v odpadcích. Zbytek provincie Sihanoukville se topí v odpadcích. | reprofoto/twitter

Evropská unie plastovou kalamitu řeší – do roku 2021 začne platit zákaz využívání plastů na jedno použití. Jde například o příbory, brčka či vatové tyčinky. Raritou se ale zdá případ z Velké Británie, kde tamní restaurace rychlého občerstvení zavedla v reakci na petici občanů brčka papírová už loni a letos podepisují nespokojení konzumenti petici znovu, tentokrát ale za navrácení brček plastových. Vadí jim totiž, že nestihnou vypít milkshake, než se brčko rozmočí.

Proti tomu ovšem můžeme postavit obrázek, který v druhé polovině května obletěl svět – fotografii nejslavnějšího igelitového pytlíku. Plastový odpad nalezl v dosud nejhlubším objeveném místě planety, v 11 kilometrů hlubokém Mariánském příkopu, vědec Victor Vescovo.

Plasty se začínají objevovat prostě všude, téměř denně je nacházející šokovaní odborníci v rybách, kytovcích a v podobě mikročástic i v pitné vodě. Vědci z americké univerzity v Connecticutu dokonce odhadují, že jen na modré hladině naší planety se vznáší 268 tisíc tun plastů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

elizabeth2006 ( 25. června 2019 15:03 )

Postavit domy z toho, na silnice, nezničitelný materiál. Koberce jsem z toho take už viděla, zábrany de dělají už, ploty , je to využitelné. V Německu se vrací, proč ne u nás? Jsme pozadu stále, jsme montovna pro okolí.

elizabeth2006 ( 25. června 2019 14:59 )

Čím více o tom píši, tim vice se na to se.. Ze dne na den zakázat a poraďte si. Dnesni děti neumí vlastně nic.

nbbpetr ( 25. června 2019 14:33 )

-------Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : 3.ly/zeny

illyria ( 25. června 2019 13:15 )

Když jsem byla malá tak máma chodila pro majolku s vlastní sklenicí, pro pivo s vlastním džbánkem atd... Nicméně je nesmysl, aby naše odpady končili v moři... To jsou odpady jiných zemí (hlavně asijských a afrických)... Takže nám zakážou uchošťoury a znečišťují jiní... Já si budu uchošťoury, brčka atd. objednávat z Číny, stejně je tam o dost levněji... Už před lety jsem četla článek o bakterii Ideonella Sakaiensis , která rozežírá 99% všech plastů, proč se tato bakterie nepoužívá?

bobou ( 25. června 2019 13:05 )

Kdy už lidé konečně pochopí, že používání PET láhví a ostatních umělých výrobků je jedna strana mince, ale ta mnohem důležitější je návrat k přírodě jako takové.
Přestat kácet deštné pralesy, omezit výrobu z ropných produktů, urychleně začít s recyklací orné půdy, přestat používat chemické postřiky, začít vysazovat hlavně listnaté stromy, vrátit do přírody mokřady, původní koryta řek, remízky atd.
Vždycky jsem si myslel, že se již nikdy nevrátí 60 léta - doba plastu a umělých výrobků. A stačilo jen pár desítek let a opět si lidé dobrovolně kopou vlastní hrob tím, že přírodu ničí v mnohem větším měřítku.
Vlastně se začínáme vracet k tomu co používali naši předci a konečně někdo občas pochopí, že to dělali správně s ohledem na přírodu!!!
Proto také bylo jaro, léto, podzim a zima. Ona nám vždy mocná příroda jasně dá najevo kdo je tady na zemi vládcem. A proti ní jsou lidé naprosto bezmocní. A to je vlastně i dobře.

Zobrazit celou diskusi