Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tropický ráj se změnil na smetiště. Pláže pokryly tisíce tun naplavených plastů

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2019
19:48

Kokosové ostrovy známé také jako Keelingovy se nacházejí v Indickém oceánu, spadají ovšem pod správu Austrálie. Souostroví je proslulé nádhernou přírodou, bělostnými plážemi a teplou vodou. Ostrovy nepatří mezi turisticky vyhledávané destinace, možná proto, že ze 2 atolů a 27 ostrovů jsou obydleny pouze dva. Bohužel nelze říct, že exotický ráj je netknutý člověkem. Tamní pláže jsou zahlcené plastovým odpadem, našlo se tam 373 tisíc kartáčků, 977 tisíc bot a miliony kusů plastu. Zprávu přinesl deník The Guardian.

Kokosové ostrovy mají jen 600 obyvatel, nejsou ani turistickou senzací, přesto jsou téměř zcela zaneseny odpadem, uvádí studie publikovaná v časopise Nature. Skupina vědců zabývající se výzkumem moře a jeho znečištěním se pod vedením Jennifer Laversové z univerzity v Tasmánii vydala zkoumat tyto odlehlé australské ostrovy.

Nález, který učinili, je šokoval. Plastový odpad, který na plážích objevily, váží dohromady 238 tun. Tvoří ho téměř milion bot, statisíce použitých zubních kartáčků a miliony lahví a plastových obalů. Takové množství odpadu by tamní populace vyprodukovala podle expertů zhruba za 4 tisíce let. Výzkum vědců upozorňuje nejen na rostoucí problematiku znečištění oceánů, ale zdůrazňuje „znepokojující trend zbavování se jednorázových plastů“.

Odpad je i pod pískem

Laversová uvedla, že odpad nahromaděný na tamních plážích jasně ukazuje na to, jak mohutně je oceán „zanesený“. „Ostrovy jsou pro nás stejným varováním, jako byli pro horníky kanárci, kteří je varovali před únikem nebezpečných plynů. Je to výzva k tomu, abychom jednali. Plastové znečištění je v našich oceánech všudypřítomné,“ prohlásila Laversová.

Pláže Kokosových ostrovů pokrývají stovky tun plastového odpadu. Pláže Kokosových ostrovů pokrývají stovky tun plastového odpadu. | Profimedia.cz

Vědci se ale nezastavili jen na plážích, prohrabávali se plasty i pískem a zjistili, že znečištění sahá do hloubky až 10 centimetrů pod povrch pláže a je ho až 26krát více než to, co je viditelné. Předešlé výzkumy zajímalo jen to, co je na povrchu, proto jejich závěry nejsou podle Laversové důvěryhodné. „Drasticky podcenili míru hromadění naplaveného odpadu,“ vyjádřila se na adresu předchozích badatelů.

Poslední studie zabývající se znečištěním odlehlých ostrovů pochází z roku 2017. Vědci tehdy prozkoumávali Hendersonův ostrov v Tichém oceánu, určili ho za nejznečištěnější místo. Mezi naplaveným odpadem byly hlavně rybářské potřeby.

Kokosové ostrovy bývaly rájem

Oproti tomu odpad na Kokosových ostrovech tvoří převážně jednorázové plasty: láhve, obaly, brčka, příbory, tašky nebo kelímky. „Obrovská poptávka po plastech a neefektivní nakládání s odpadem má negativní dopad na podmořský život, čerstvou vodu a životní prostředí,“ shodují se vědci v nové studii.

„Kokosové ostrovy jsou známé jako australský poslední netknutý ráj, jehož jediný příjem jde z turismu. Cestovatelé se ale místu a jeho znečištěným plážím vyhýbají,“ dodává Laversová. „Tato situace bohužel není ojedinělá, ve stejném stavu jsou také ostrovy u Antarktidy a Arktidy,“ uvádí studie na závěr.

hafblaf ( 17. května 2019 23:04 )

Říkáme si jak jsme vyspělí, máme se za nejinteligentnější tvory, ale neznám jediný užitečný skutek lidstva pro planetu, pokud se nejedná o snahu nápravy již zničeného.

Madona9 ( 17. května 2019 20:24 )

Bozinku, ja predevsim opravdu umiram z tech primo DESIVYCH hrubek!!
Prosim, ma alespon jeden pisalek Blesku dokoncenou patou tridu ZS?
Uroven vsech vasich prispevku je primo desiva.
Opravdu na bliti a to jsem optimista. Za tyto sravky, plne hrubek se bere mzda??? To jako fakt!?
Buh s nami!!

Zobrazit celou diskusi