Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Igelitové pytlíky našli i 11 kilometrů pod mořem. Válí se v Mariánském příkopu

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2019
18:15

Průzkumníci, kteří se s ponorkou potápěli v nejhlubším místě na světě, v Mariánském příkopu, učinili hodně nezpokojivé zjištění. Znečištění oceánu dosáhlo už do hloubky téměř 11 kilometrů, ponorka dosáhla hloubky 10,9 kilometrů. Na dně příkopu objevili igelitové sáčky a obaly od bonbonů, informoval deník Daily Mail.

Jednalo se o nejhlubší ponor s ponorkou, který byl kdy proveden. Průzkumníci o 15 metrů překonali rekord režiséra filmu Titanik Jamese Camerona, který se v roce 2012 rovněž potápěl v Mariánském příkopu. Průzkum jednoho z nejzáhadnějších míst na světě však přinesl i špatné zprávy, ani nejhlubší mořský příkop není ušetřen plastového znečištění.

Objev čtyř nových živočišných druhů

Výpravu vedl bývalý Američan Victor Vescovo, jeho pečlivě sestavený tým podnikl celkem pět ponorů. Při své cestě průzkumníci narazili na řadu fenoménů včetně čtyř nových živočišných druhů, znepokojil je ale fakt, že i v takové hloubce se nacházejí plasty.

Vescovo potvrdil to, co se až do této doby zdálo nepravděpodobné. Znečištění dosahuje těch nejhlubších vod. Podle vědců jsou plasty tím nejběžnějším odpadem, který se do oceánů dostává. Přes 89 procent z toho tvoří plastové láhve, obaly, igelitové sáčky a tašky a jednorázové příbory.

Hlubokomořské organismy plasty požírají

Dlouho se věřilo, že oceánské dno Mariánského příkopu je prosto mořského života, Vescovův ponor prokázal, že tomu tak není. Přítomné znečištění tak ohrožuje veškeré organismy, které se tam nacházejí. Výskyt plastů je podle expertů tak běžný, že jeho mikroskopické části někteří živočichové, například vláknonošci, začali požírat.

Letos v únoru skupinka britských vědců, jeden z nich se účastnil i Vesvovovy výpravy, zjistila, že malí živočichové – různonožci, vzhledem připomínající krevety, mají ve svém trávicím traktu mikroplasty.

Zhruba 80 procent vzorků vytažených z hlubokých vod mělo v těle pozůstatky plastů, z Mariánského příkopu pak 100 procent exemplářů. Vescovův tým bude ve výzkumu pokračovat, v srpnu je čeká ponor do ne příliš prozkoumaného příkopu Molloy Deep v Severním ledovém oceánu.

agfor ( 14. května 2019 23:38 )

Ty jsou určitě z Česka, které je dušeno debilama z EU.

pupak_1 ( 14. května 2019 20:01 )

Do Mariánského příkopu se vejde spousta plastu, házeh ho tam můžeme X let, než se naplní.
Dobrý nápad.

Zobrazit celou diskusi