Pečení v troubě vytváří špinavější vzduch než hustá doprava, varují odborníci
Nedělní husa pečená několik hodin v troubě je sice mistrovský pokrm, životu v domácnosti ale může uškodit. Pečení uvolňuje do vzduchu v kuchyni tolik částic, že se stane špinavějším než v nejvíce znečištěných městech světa. I dělání toustů v toustovači představuje problém. Zjistili to vědci z Coloradské univerzity, informuje The Guardian.
Úroveň škodlivých částic v ovzduší označovaných jako PM2,5 se obvykle měří venku na ulicích. Studií, kolik se jich vyskytuje v domácnostech, ale zatím tolik neproběhlo. I proto byli odborníci z Coloradské univerzity překvapeni, když zjistili, že vzduch doma může být hroší než venku v bezprostřední blízkosti dopravy.
Způsobují to trouby, zejména ty plynové. Při pečení uvolňují z jídla a ze svého povrchu drobné částice, kterých se dokáže v kuchyni nahromadit i 13krát více než v centru Londýna, kde je hustý provoz. Představuje to problém, protože pokud člověk nepoužije při vaření digestoř nebo neotevře okno, vysoká míra znečištění vzduchu se v kuchyni drží i hodinu po vaření.
PM2,5 jsou částice, které jsou menší než 2,5 mikrometru. Jsou tedy dost malé na to, aby je člověk vdechl do plic, kde mohou způsobit respirační problémy a eventuálně kardiovaskulární choroby. Pokud jsou ještě menší, mohou se dostat i do krevního oběhu, odkud se mohou nahromadit v játrech, srdci nebo mozku.
Zdravá míra překročená 20krát
Podle doktorky Mariny Vanceové, environmentální inženýrky, která se podílela na studii, jde o nejrozsáhlejší výzkum znečištění vzduchu v domácnostech, který kdy proběhl. Vědci si kvůli testu pronajali malý dům, kde uvařili několik jídel a pomocí senzorů měřili, jak to ovlivňuje množství částic.
Jeden den uvařili plnohodnotnou večeři k Díkůvzdání zahrnující pečenou krůtu, nádivku, brusinkovou omáčku a vařené brambory. Ihned po dokončení jídla naměřili hladinu částic PM2,5 200 µg/m3. Pro porovnání, například v ulicích indického Dillí, které je extrémně znečištěné, bylo naměřeno 143 µg/m3.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je doporučovaná zdravá míra 10 µg/m3. Jenže tu dokáže překročit i tvorba obyčejného toustu, protože i po něm vědci v kuchyni naměřili 30 µg/m3. Částice, se kterými se autoři studie v kuchyni setkali, pocházely ze špíny v troubě, z kuchyňského nářadí, z živočišných tuků i olejů.
„Víme, že inhalování částic je špatné bez ohledu na to, odkud pochází. Ale jsou kuchyně stejně špatné jako výfuky aut? Ještě jistě nevíme. Dají se přirovnat k velmi znečištěnému městu. Je ale třeba připomenout, že vzduch v kuchyni se časem vyvětrá, oproti znečištěnému městu, ve kterém jste 24 hodin denně,“ uklidňovala Vanceová.
Ian Colbeck, expert na znečištění z Univerzity Essex souhlasí, že kvalita vzduchu v kuchyních je podceňovaný problém. „Pečení je jeden z nejhorších způsobů vaření,“ potvrdil Colbeck. Stejně jako Vanceová ale neví, jak situaci vyřešit – větrání a digestoř pomůžou, neslouží ovšem jako filtr vzduchu.
Já se nedivím, že trouba vytváří špinavější vzduch, než doprava. Manželka, když peče, tak se jí taky hrozně kouří z trouby. My to ale moc neřešíme, protože máme v bytě čističku vzduchu https://www.vzdusin.cz/cisticky-vzduchu/Cisticka-Olimpia-Splendid-Aura-Di , která vzduch krásně vyčistí, takže může manželka péct klidně každý den.