Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Český námořník (27) dostal v Americe pořádný balík! Odhalil kolegy, kteří pouštěli chemikálie do moře

Autor: chal, Martin Valeš - 
21. února 2019
19:40

Český námořník se nemohl dívat na to, jak jeho kolegové vypouštějí chemický sajrajt do moře, a vše ohlásil, i když to znamenalo, že na moři už kariéru neudělá. Jaroslav Hornof (27) za svou odvahu dostal od amerického federálního soudu odměnu ve výši 225 tisíc dolarů (pět milionů korun). Odhalil totiž, jak loď německé přepravní společnosti, na které se Čech plavil, do moře ilegálně vypouštěla vodu znečištěnou olejem a chemikáliemi.

Mladý důstojník na jaře 2017 nastoupil na nákladní loď M/V Marguerita, která z Brazílie vozila kaolín do USA pro místní papírenský průmysl. Okamžitě si všiml »prasáren« v zanedbané strojovně. „Ač byla loď nově postavená, neodpovídala ekologickým normám a posádka musela improvizovat,“ vysvětlil Hornof v rozhovoru pro magazín Euro. Trubku pro kondenzovanou »destilku« zneužívali pro vypouštění vody znečištěné olejem a chemikáliemi.

„Bylo mi proti srsti se na tom podílet. Ale hlavní inženýr mi řekl, že to tak dělá třicet let,“ popsal Jaroslav Nadačnímu fondu proti korupci. A kapitán ani nerozuměl, v čem je problém, tak Čech špinavou praxi natočil a nahlásil vedení firmy. Ta věc přiznala úřadům. Podle Hornofa německá firma šetří na personálu: „Starší strojní důstojníci jsou zvyklí takto pracovat, neznají novější technologie. Na Margueritě neuměli používat ani počítač řídící hlavní motor.“

Firma přistoupila na pokutu 70 milionů korun, ovšem americká soudkyně Nancy Torresenová ji ještě navýšila: o kompenzaci pro odvážného strojníka, v přepočtu pět milionů korun. „Při natáčení riskoval, je to jako sledovat film s agentem Bournem,“ připomněla akční thrillery s Mattem Damonem. Další dva jeho kolegové, Lukáš Ž. a Damir K., kteří se na ilegálním schématu podíleli, ale nakonec spolupracovali s vyšetřovateli, si od soudu odnesli každý po 280 tisíci korunách.

Státní zástupci přitom původně žádali, aby Hornof nedostal nic, nebo jen malou částku. Vypouštění znečištěné vody totiž neohlásil přímo federálním úřadům. To však soudkyně zamítla. „Je nesporné, že informace a důkazy, které Jaroslav Hornof poskytl, byly základem pro obžalobu a klíčem k usvědčení,“ vysvětlila.

Právní zástupce tří bývalých zaměstnanců německé společnosti je s výsledkem soudu spokojený. „Je to dobré rozhodnutí, jsem si jistý, že budou spokojení,“ cituje Edwarda MacColla Portland Press Herald.

Kolegové však Jaroslavovi rozhodně nepoděkovali, někteří přišli o práci nebo se kvůli vyšetřování zasekli v USA. A na moři teď jen tak práci nedostane. Přesto nelituje: „Námořník, který udělá správnou věc, by neměl pykat kvůli důsledkům,“ uvedl u soudu. Poslední rok se živí v Česku, třeba na Vltavě nebo jako instalatér. Nevydělá si jako v Americe, ale může být pořád s manželkou a dvěma malými synky.

pupak ( 22. února 2019 20:09 )

Ve firmě MST si asi drbou hlavu, že si vyhlédli ***a, který je připravil o 75 milionů. Já bych takového člověka nejen nezaměstnal, ale mít obchod, nebo restauraci, kam by ten bonzák chtěl chodit, tak ho s radostí přesměruji ke konkurenci. Psům psí smrt!!!

dietr ( 22. února 2019 09:14 )

Deutsche Qualität ha ha ha ha ha

pepen ( 22. února 2019 07:46 )

Myslím si,že udělal velmi dobrou věc !!!Představte si vy co ho kritizujete...že budou konzumovat ryby s této oblasti-vaše děti a vy !!!!Myslím si ,že dnešní populace je úplně na hlavu.Kvůli penězům dokáží udělat cokoliv ...ať lidé klidně chcípají na ,,RAKOVINU ,, !!!!!

Katka32111 ( 21. února 2019 21:42 )

ty jsi ubozak tohle je frajer

jasnovidec01 ( 21. února 2019 21:31 )

To chlapec riskuje chodit s tlamou do tisku aby se pak jeho ženuška nestala vdovičkou..si myslí že mu tohle práskání prošlo jen tak???ba nééé,ty si počkají a pak třeba bude mít smrtelnou nehodu ...stálo mu to za ty prachy??má ženu a dítě,,,ubožák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání