Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dvě otravy zplodinami během jednoho dne: Jedenáct lidí skončilo v nemocnici

Dvě otravy zplodinami během jednoho dne: Jedenáct lidí skončilo v nemocnici (ilustrační foto)
Dvě otravy zplodinami během jednoho dne: Jedenáct lidí skončilo v nemocnici (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
17. února 2019
19:00
Autor: CTK, dce - 
17. února 2019
18:26

Pět lidí se v neděli odpoledne otrávilo oxidem uhelnatým v Jablonci nad Nisou. Dva byli dospělí, tři nezletilí. V Opavě se rovněž v neděli přiotrávilo šest lidí. Jeden z nich byl v bezvědomí.

V obou případech šlo zřejmě o únik plynu z plynového průtokového ohřívače. V Jablonci záchranáři ošetřili pět lidí. Poté, co lékaři v nemocnici zjistili, že přiotrávení mají stále vysoké množství oxidu uhelnatého v krvi, převezli zraněné na specializovaná pracoviště do Liberce a do Kladna.

Mluvčí záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev podotkl, že posádky záchranné služby u sebe mají detektory na přítomnost oxidu uhelnatého. Záchranáři tedy znali příčinu otravy brzy po příjezdu.

K události v Opavě byli záchranáři zavoláni zhruba ve 12:30. "Po příjezdu na místo události se již zdravotníci starali o jednu osobu v bezvědomí. Hasiči pomohli záchranné službě s ošetřením dalších nadýchaných osob, měřili saturaci a podali kyslík k dýchání. Do nemocnice bylo poté odvezeno všech šest obyvatel bytu," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Mluvčí zdravotnické služby Lukáš Humpl uvedl, že v koupelně objevili příbuzní v bezvědomí patnáctiletou dívku. "Dívka se nalézala ve stavu přímo ohrožujícím její život, musela být zaintubována a převedena na přístrojem řízenou ventilaci," uvedl Humpl. Záchranáři ošetřili také dva chlapce ve věku 14 a 17 let, jedenáctiletou dívku a sedmačtyřicetiletého muže. "Stav ostatních pacientů se jevil jako lehčí, až středně závažný, všichni byli při vědomí," uvedl Humpl.

Už v pátek dopoledne zasahovali moravskoslezští záchranáři v Třinci na Frýdecko-Místecku, kde se v rodinném domě oxidem uhelnatým přiotrávili dva lidé. Pětasedmdesátiletý muž byl v bezvědomí a ohrožení života. "Hasiči v dýchací technice potom objevili v prvním patře dvě ženy středního věku - jedné bylo špatně, druhá byla v té době bez příznaků zdravotních potíží. Okamžitě je vyvedli ven," uvedli hasiči.

Mluvčí zdravotnické služby Lukáš Humpl uvedl, že záchranáři přepravili do nemocnice rovněž sedmačtyřicetiletou ženu. Plyn byl v celém třineckém domě včetně půdy. Příčina jeho úniku zatím není známa, podle zasahujících hasičů se tak mohlo stát v souvislosti s nekvalitně postaveným komínovým tělesem.

Oxid uhelnatý je hořlavý, bezbarvý, jedovatý plyn. "Mezi hasiči bývá nazýván tichým zabijákem, není totiž ani vidět ani cítit a již při velice malých koncentracích se pevně navazuje na krevní barvivo namísto kyslíku. Krví je pak roznášen po celém těle, vytlačuje kyslík a dochází k tragické otravě. Tento plyn zaujímá první místo mezi náhodnými otravami v Evropě," uvedl Kozák.

krtek. ( 17. února 2019 18:40 )

přečtěte si po sobě nadpis, nebo o to poproste někoho gramotného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání