Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští policisté vrací do Iráku cvičit kolegy. „Čerpali dovolenou,“ tvrdí Hamáček

Autor: ČTK, tsv - 
25. ledna 2020
13:53

Pětice českých policistů, která se kvůli přerušení výcviku v Bagdádu přesunula do České republiky, se dnes po 16 dnech vrací zpět do Iráku. Policie to uvedla na twitteru. Policisté jsou součástí globální koalice proti takzvanému Islámskému státu a podílejí se na výcviku irácké policie.

Výcviková mise byla přerušena v době eskalace konfliktu Íránu a Spojených států. Írán 8. ledna zaútočil na dvě základny v Iráku, útok byl odvetou za zabití velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního, kterého americké rakety usmrtily 3. ledna u letiště v Bagdádu.

Stažení policistů podle mluvčí policejního prezidenta Kateřiny Rendlové nesouviselo s vývojem bezpečnostní situace, což později potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Výcviková mise je přerušená, dohodli jsme se, že těm pěti policistům umožníme čerpat dovolenou v situaci, kdy nemají náplň práce. Není to, že bychom stahovali naši přítomnost, pouze jsme využili toho, že ta mise stojí,“ uvedl tehdy Hamáček.

Čeští policisté cvičí irácké kolegy od roku 2017. Vyučují je základní policejní činnosti z taktického i administrativního hlediska. V misi se střídají po šesti měsících, na místě je vždy pět členů policejního sboru. V Iráku působí také téměř 40 českých vojáků v misi NATO, ti v Iráku zůstali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Evka4 ( 25. ledna 2020 15:40 )

Proč vysíláme do Iráku policisty, když u nás jsou v některých oblastech těžké podstavy?

Manowar ( 25. ledna 2020 15:05 )

Čeští policisté se vrací do Iráku namísto,aby hlídali hranice před nelegálními migranty.

MAMKA2316 ( 25. ledna 2020 14:21 )

No zatím mu nemusím věřit ??? Ale kdo ví co bude za pár let ????

Zobrazit celou diskusi