Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zděšený Schwarzenberg: „Zločinné činy Trumpa.“ Zabití generála tvrdě odsoudil

Autor: simao, ČTK - 
7. ledna 2020
13:07

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) upozorňuje, že byl sice vždy příznivcem Američanů, nyní se ale pustil do ostré kritiky počínání prezidenta Donalda Trumpa. A zatímco někteří čeští komentátoři a analytici označují zabitého elitního generála Solejmáního za fanatika či druhého Heydricha, kníže Trumpovo rozhodnutí odsoudil, podobně jako třeba Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) zabití elitního íránského generála Solejmáního ostře kritizoval. Podle něj není možné, aby státy svévolně kdekoli kohokoli zabíjely. V příspěvku vyjádřil obavy, že se někteří světoví politici nakazili terorismem. A zkritizoval tak počínání prezidenta USA Donalda Trumpa.

Český ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který byl v minulosti taktéž ministrem zahraničí, už dříve zabití Solejmáního také kritizoval. A v kritice pokračuje dál.

„Trump nemá strategii a rozhodnutí nechat zabít Solejmáního vnese další chaos do celého regionu. My spojenci jsme neměli informace o tom, co se stane, nyní řešíme důsledky. Nás se to však týká ještě víc, Evropa je blíže Íránu než USA,“ uvedl Zaorálek v úterý na twitteru.

Nynější ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) krok označil za mimořádný v komplikované situaci. Očekává i íránskou reakci na americký útok.

Schwarzenberg: „Zdivočelý svět“

„Íránský velitel Solejmání byl zabit v Iráku americkou raketou. Všichni dnes diskutují, jaké to bude mít politické následky a jak to ovlivní vývoj v Íránu a v Iráku, kde se parlament usnesl, že vykáže všechna cizí vojska, tedy i Američany ze země a Írán oznámil, že se přestává řídit závazky jaderné dohody,“ uvedl čestný předseda TOP 09 Schwarzenberg ve svém komentáři na facebooku pojmenovaném „Zdivočelý svět“.

„Málo se mluví o tom skutku jako takovém. Že totiž jeden stát zabil představitele druhého státu na území třetího státu. Je pravda, že Solejmání velel oddílům Islámských revolučních gard, které se soustředily na boje v zahraničí, a podporoval nejrůznější šíitské ozbrojené teroristické skupiny od Iráku přes Sýrii, Libanon až po Jemen. Dělal to jako generál a oficiální představitel íránského státu. Důležitá byla ale také jeho role v bojích s Islámským státem,“ upozornil ohledně generála, s nímž se v pondělí loučili Íránci v Teheránu a v úterý v jeho rodném Kermánu, kde však pohřeb narušila tragédie – ušlapání mnoha lidí v obřím davu.

„Já jsem ještě vyrostl v době, kdy se válka vyhlašovala. Teď se ale začíná střílet, bombardovat a odpalovat rakety, aniž by nějaký takový formální krok proběhl. Mě tento vývoj děsí. Překračujeme všechny meze mezinárodního práva. Někteří politici jsou očividně toho názoru, že stojí nad zákonem a nad právem a že mají tak jako legendární James Bond uděleno právo zabíjet kdekoliv na světě. Ovšem je něco poněkud jiného, jestli se jedná o film, nebo o skutečnost,“ varoval Schwarzenberg a pokračoval: „Dle mého názoru se vydáváme na velmi, velmi nešťastnou cestu.“

„Ten, který tento útok nařídil, tak to ještě hrdě oznámil svému národu a celému světu. Pokud si zvykneme, že můžeme kdekoliv a kdykoliv zabíjet, je to hrozivý vývoj. Přiznávám, že jsem po celý život byl příznivcem Američanů, je to veliká demokratická země, která nám může být v mnoha věcech vzorem. Ale tyto činy prezidenta Trumpa podle mého názoru jsou, říkám otevřeně, zločinné,“ kritizuje český exministr Trumpa.

„Nikdo nesmí překračovat mezinárodní právo, ani prezident Spojených států. Pamatuji si, jak se mnozí u nás pobuřovali, když prezident Havel kdysi prohlásil v souvislosti s vyhnáním našich Němců po válce, že jsme se sami nakazili nacismem. Já mám teď obavy, že se někteří čelní světoví politici nakazili terorismem,“ dodal Schwarzenberg v rozlíceném komentáři.

Video  Pohřeb zabitého generála Solejmáního: Volání "smrt Americe" i ušlapaní truchlící v obřím íránském davu  - Reuters
Video se připravuje ...

salto ( 8. ledna 2020 09:14 )

Z rozhovoru "ctihodného knížete" na Seznam Zprávy:
Neměli bychom dát najevo nějaký odstup vůči kroku USA? Ani náznak kritiky nemá smysl?
To bychom opravdu přeceňovali náš význam. Můžeme říci, že trváme na stanovisku, že je třeba dodržovat mezinárodní právo, ale jinak máme držet hubu. Protože když nemůžete něco dělat, tak máte stát a držet hubu.
To snad hovoří za vše...

dobryclovek ( 8. ledna 2020 08:56 )

zacotomame!! ty jelito obecný blbe ten tvuj hrabě blekota s jidášem havlem dali souhlas k bombardování srbu a neviných a nebyli to teroristi!! Ty to máš v makovici pěkně vyjebané! Tramp je jediný politik který se nese.e s pakáží teroristu!!

dobryclovek ( 7. ledna 2020 19:06 )

hrabě blekota !!když jidáš Havel i ty blekoto jste souhlasili s bombardovánim srbska to bylo v pořádku.A když Tramp nechá popravit teroristu,vraha neviných američanu tak pliveš dědku jedy!! Měli bychom být hrdi na odvážného Trampa tak se to dělá!!

Lubomír Babáček ( 7. ledna 2020 18:18 )

Kazin ( 7. ledna 2020 16:21 )

Prosím pěkně neberte příspěvky Anonym 01 vážně. Je nemocný nevi co píše. Je to nemocný člověk. Buhužel takových v ČR je více no tento vyniká. Maminka ho rodila venku a On spadl hlavičkou na beton a navíc to tady používá místo sexu. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa