Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Budou čekat na smrt svých dětí.“ Dcera zabitého íránského generála slíbila pomstu USA

Aktualizováno -
6. ledna 2020
08:44
Autor: ČTK, Mii - 
6. ledna 2020
06:58

Nový velitel íránských jednotek Kuds Esmáíl Káaní v pondělí ve státní televizi řekl, že jeho cílem je vytlačit Spojené státy z regionu. USA by tak měly pykat za to, že nechaly v Iráku zabít jeho předchůdce Kásema Solejmáního. Dcera zabitého velitele Kuds Solejmáníová řekla, že rodiny amerických vojáků na Blízkém východě budou čekat na smrt svých dětí. Americký prezident Donald Trump kontroval, že pokud Írán zaútočí na americké cíle, USA provedou „velkou odvetnou akci“. Se Solejmáním se v pondělí v Teheránu loučí davy lidí, íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí se nad jeho rakví rozplakal.

Solejmáníová prohlásila, že Spojené státy a Izrael čeká temný den. „Šílený Trumpe, nemysli si, že po mučednické smrti mého otce vše skončilo,“ uvedla v projevu, který odvysílala íránská státní televize. „Rodiny amerických vojáků na Blízkém východě budou trávit své dny čekáním na smrt svých dětí,“ řekla před davem statisíců lidí, který podle AP sahá, kam až oko dohlédne.

„Všemohoucí Bůh nám slíbil, že dostaneme odplatu... Rozhodně podnikneme jisté kroky,“ uvedl Káaní. „Slibujeme, že budeme pokračovat v cestě mučedníka Solejmáního se stejným odhodláním... a jediným odškodným pro nás bude to, že Ameriku vystrnadíme z regionu,“ řekl nový velitel Kuds.

Slova pronesl ve chvíli, kdy jsou ulice Teheránu zaplavené smutečně oděnými truchlícími, modlitbu za zesnulého generála na místní univerzitě vedl v pondělí duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, uvedla agentura AFP. Akt jej tak dojal, že se nad rakví Solejmáního rozplakal.

Po jeho boku stáli také prezident Hasan Rúhání, Káaní a další vysoce postavení představitelé islámské republiky. Podle AP zatímco přítomný dav hlasitě vzlykal a po modlitbě začal skandovat: „Smrt Americe!“.

Útok na přes 50 cílů

Trumpova výhrůžka směrem k Íránu není první. Prezident s novináři mluvil během zpáteční cesty z vánoční dovolené na Floridě na palubě prezidentského speciálu a v zásadě zopakoval svá předchozí prohlášení. Už v noci na neděli nejvyšší americký představitel prohlásil, že Spojené státy vytipovaly 52 íránských cílů, které zasáhnou v případě íránské snahy o odvetu. Některé z cílů jsou podle Trumpa velmi důležité pro Írán a íránskou kulturu.

„Oni mohou zabíjet naše občany. Oni mohou mučit a mrzačit naše občany. Oni mohou používat nástražná zařízení a vyhazovat naše občany do vzduchu. A my nesmíme sáhnout na jejich kulturní památky? Takhle to nefunguje,“ řekl Trump reportérům během letu do Washingtonu.

Americký prezident také pohrozil Iráku sankcemi v případě, že nedodrží dohodu, podle níž v zemi působí přes 5000 amerických vojáků. Irácký parlament v neděli v souvislosti se zabitím Solejmáního schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi.

Loučit se přijdou miliony lidí

Spojené státy v pátek Solejmáního usmrtily pomocí rakety z dálkově ovládaného dronu u letiště v Bagdádu. Tělo zesnulého generála pak na cestě po iráckých a íránských městech doprovázely statisíce truchlících.

Vrcholem smutečních obřadů jsou pondělní obřady v Teheránu. Po modlitbě za zesnulého na místní univerzitě bylo tělo za přihlížení davů převezeno na Asadího náměstí na západě hlavního města. Podle místních médií by se mohly přijít s generálem rozloučit miliony lidí. Íránská vláda vyhlásila v metropoli den pracovního klidu, aby se všichni lidé mohli pietní akce zúčastnit.

Podle agentury AP je to poprvé, co Írán uspořádal smuteční obřady pro jednoho muže v několika městech - ani duchovní vůdce Rúholláh Chomejní, který založil islámskou republikou, neměl po své smrti v roce 1989 tolik smutečních průvodů. 

Írán v neděli oznámil, že se nadále necítí být vázán jadernou dohodou z roku 2015 a bude neomezeně pokračovat ve svém jaderném programu a obohacování uranu.

sazava ( 7. ledna 2020 09:01 )

Stateční Američani vraždí lidi sedící v křesle? O jak statečný čin, přímo gerojsky cin

sazava ( 7. ledna 2020 08:57 )

Ale tvůj nenastal! Myšleno magoři cas

sazava ( 7. ledna 2020 08:54 )

A nejsi náhodou blboclovek?

gabreta ( 6. ledna 2020 18:14 )

Donald Trump kontroval, že pokud Írán zaútočí na americké cíle, USA provedou „velkou odvetnou akci“
Akorát si ten blonďák s patkou neuvědomuje, že u těchhle národů, smrt v džihádu je pošle do nebe! Tak že umřít pro ně není zase takovej problém. O to jsou nebezpečnější!! A docela by mně zajímalo vysvětlení termínu "Terorista"! Je to člověk, který doma brání svoji zemi a nebo člověk, který se zbraní do cizí země přijde, nikým nezván?? Ví to někdo?

sorgedoktor ( 6. ledna 2020 15:30 )

Ono vubec je problematicke, jestli se ctenari novin v nasem state maji takhle vykecavat/ jewstli to ma smysl/.

Zobrazit celou diskusi