Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po zabití íránského generála míří na Blízký východ 3000 vojáků USA. Prý „preventivně“

Aktualizováno -
3. ledna 2020
19:45
Autor: ČTK - 
3. ledna 2020
19:25

Pentagon schválil vyslání dalších zhruba 3000 vojáků do oblasti Blízkého východu kvůli zvýšenému ohrožení amerických sil v regionu po zabití íránského generála Kásema Sulejmáního. Oznámili to v pátek podle agentur AP a Reuters nejmenovaní státní úředníci. Podle agentury Reuters jsou do oblasti preventivně vysíláni vojáci z 82. výsadkové divize Fort Bragg v Severní Karolíně.

Podle funkcionářů, kteří si podle Reuters přáli zůstat v anonymitě, se vojáci připojí ke zhruba 750 vojákům ze stejné divize, kteří už byli tento týden vysláni do Kuvajtu po napadení velvyslanectví USA v Bagdádu.

Vyslání dodatečných vojáků do oblasti podle AP odráží obavy z možné íránské odvetné akce za čtvrteční zabití Sulejmáního. Generál byl velitelem oddílů Kuds, což je složka íránských revolučních gard odpovědná za operace mimo Írán.

Vyslání vojáků jde proti původním snahám prezidenta Donalda Trumpa  vojáky z Blízkého východu spíš stahovat. Od května však americká administrativa na Blízký východ vyslala 14 tisíc dalších vojáků poté, co prohlásila, že Írán plánuje útoky na americké zájmy.

Američané mají základny v Kuvajtu, Kataru i Saúdské Arábii

Šéf demokratů v Senátu USA Chuck Schumer upozornil, že Trump bude k dalším dlouhodobým akcím vůči Íránu potřebovat souhlas Kongresu. Operaci proti Sulejmánímu podle něj administrativa s kongresmany předem nekonzultovala.

Na Blízkém východě jsou rozmístěny desetitisíce amerických vojáků. Velké základny mají USA například v Kuvajtu, Saúdské Arábii a Kataru.

europa ( 4. ledna 2020 06:59 )

Američtí vrahouni v akci. Nedají pokoj a nedají. Jak dlouho jim to svět bude trpět? Až někomu dojde trpělivost, tak ať potom ušáci nebrečí, jako při zkáze "dvojčat". Kdo seje vítr, sklízí bouři.

agfor ( 4. ledna 2020 04:19 )

Oni se cítí ohoženi od kohokoliv, kdo neskáče tak, jak pískají.

zlymikes ( 3. ledna 2020 20:49 )

jsme součástí NATO kde velí amíci. Teď od nich koupíme 4 vrtulníky a tak půjdeme bojovat proti Teheránu. Ještě že se mne to jako politrukovi netýká.

zlymikes ( 3. ledna 2020 20:47 )

milá veselá dojnice

murQ ( 3. ledna 2020 20:16 )

Co na to Zeman? Trump, jeho idol!

Zobrazit celou diskusi