Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mrtvý kocour, smrt labutě i zamořené Kladno. I to přinesly silvestrovské oslavy

Autor: Nikola Forejtová - 
2. ledna 2020
17:30

Zvířata v tratolišti krve, utržené prsty, zanesené plíce a husté mlhy. I to bývá dozvukem silvestrovských a novoročních oslav. Stále hlasitěji se ozývají ti, podle kterých je potřeba se s užíváním zábavní pyrotechniky krotit. Letos přidali varování i meteorologové. Prachové částice usazující se ve vzduchu po ohňostroji totiž mohou zanášet plíce. Husté mlhy pak způsobily například hromadné nehody v Německu. Přispělo k tomu i nezvykle teplé počasí, které prach drželo u země a v ovzduší.

Roztodivné tvary i barvy, vybuchující světélka a doslova nebeská podívaná – tak vnímá zábavnou pyrotechniku většina obyvatel. Ve své podstatě ale není ohňostroj nic jiného nežli chemikálie a prach vybuchující v atmosféře. Právě prach může neblaze působit na lidské zdraví.

„Množství prachových částic na Silvestra výrazně převyšovalo limity. V oblasti Kladna se množství emisí zvedlo kolem půlnoci až čtyřnásobně,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Honsová zároveň upozornila, že se množství prachu zvýšilo na 300 mikrogramů na metry krychlový. „Za alarmující přitom považujeme už 50 mikrogramů,“ dodala expertka.

Kašel a chemikálie v krvi

Malé částečky prachu a těžkých kovů vyskytující se v zábavní pyrotechnice, jako je například stroncium způsobující červenou barvu, se pak podle expertů mohou rychle dostat do průdušek, plicních sklípků, ale i do krve. Větší prachové částice pak zachytí nosní chloupky.

Je to výrazně škodlivé ovzduší. Nutno ale dodat, že dvě hodiny po půlnoci už množství částic rychle klesalo. Člověk zdržující se venku ale bude chvíli trpět kašlem,“ zmínila Honsová. 

Některé studie pak uvádí, že kromě kontaminace vzduchu se mohou některé části zábavné pyrochtechniky lehce dostat i do země a podzemní vody. Prach a zplodiny také smyje déšť a odnese tak škodliviny do řek a jezer. 

Ohňostroj? Recept na mlhu a mrtvé

Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu dopadlo Kladno nejhůře. Velká koncentrace prachu a jeho „ukotvení“ v atmosféře ale hlásí experti po celé ČR. „Podporovalo to inverzní počasí,“ vysvětluje Honsová.

„Kdyby sněžilo, tak se nám to tu tolik neudrží, ale letošní počasí nám ukázalo, co ohňostroje s ovzduším a počasím opravdu dělají,“ doplnila Blesk Zprávám meteoroložka.

Stanice metra Vyšehrad byla plná. O ohňostroj byl obří zájem. Stanice metra Vyšehrad byla plná. O ohňostroj byl obří zájem. | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Prachové částice navíc podporují vznik mlh. Do ovzduší se totiž dostane více tzv. kondenzačních jader. Podle Honsové pozorovali meteorologové na území Česka nezvykle husté mlhy ještě ve čtvrtek ráno. Doplňuje pak, že pozůstatky po Silvestru budou v ovzduší a na zemi až do výrazného ochlazení a do prvního silného deště. 

S novoroční mlhou se potýkalo především Německo. Na Nový rok se blízko Kolína nad Rýnem dokonce vlivem husté mlhy srazilo 18 aut, 15 lidí bylo zraněno. Západní sousedé také hlásí další srážky, a dokonce dvě úmrtí. 

Kocoura zabila petarda, umírali i ptáci

Známý je i vliv ohňostrojů, petard a dělobuchů na zvířata. Blesk Zprávy objevily příspěvek jedné ženy, která přišla o kocoura. „Přeji s*ini, co mi před chvílí v zahradě domu zabila kocoura, aby ho v roce 2020 konečně chytili,“ pobuřovala se nešťastná žena. Kocourovi byla zřejmě osudná petarda. 

Video  Co dělat na Silvestra se psem? Veterinář radí, jak ochránit mazlíčky!  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Hororová byla noc na 1. ledna i pro ptáky. Sociální sítě se začínají množit fotografiemi celých hejn, která se buď dostala do blízkosti hořlavých chemikálií ve vzduchu, nebo je prach, hluk a zvuková vlna naprosto dezorientovala. 

Osudnou nejspíše byla dezorientace a strach jedné labuti v Praze. „Celkem jsme vyjížděli v noci pro sedm labutí. Jedna uhynula bohužel do našeho příjezdu, rozbila si nárazem do tramvajového vedení na Mánesově mostu hlavu,“ popsala novoroční situaci pražská záchranná stanice na svém facebookovém profilu.

Video  Pražský ohňostroj 2020  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Dále popisuje další otřesné případy jako utržené křídlo, neschopnost stát na nohou a rovněž spoustu případů, kdy pták utrpěl oděrky a pohmožděniny. 

Zábavní pyrotechnika tak může být životu nebezpečná. Vždy se tak hodí být obeznámen s co nejšetrnějším a nejopatrnějším zacházením.

Některé státy a kraje už od užívání zábavní pyrotechniky ustupují. Například v hlavním městě Itálie je stanovena pokuta až 500 eur za využití pyrotechniky ve městě. Ani Praha nezůstává pozadu. V letošním roce místo tradičního novoročního ohňostroje zvolila šetrnější videomapping, cenově ale vyšel dráž než ohňostroj a navíc se dočkal rozporuplného přijetí. 

Silvestrovské a novoroční ohňostroje jsou na jednu stranu podívanou pro lidi. Pro volně žijící zvěř však představují kolikrát téměř smrtelný zážitek. Silvestrovské a novoroční ohňostroje jsou na jednu stranu podívanou pro lidi. Pro volně žijící zvěř však představují kolikrát téměř smrtelný zážitek. | Koláž Blesk

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 4. ledna 2020 14:37 )

Běžný občan nemá možnost tu idiocii bezohledných debilů zakázat....ještě dnes se všude válí haldy odpadu z pyrotechniky, jen někde jsou "zametené" hlavní silnice...ale napadá mě, "nakolik" jsou "kompetentní" běžní zaměstnanci na úklid k "úklidu pyrotechniky", kdy nikdo dnes neví, co to vůbec je a může dojít ke zranění

dobryclovek ( 3. ledna 2020 08:28 )

politici jste humus zvířata tomu říkáte vánoce!! at vám mráz roztrhne prde.e!!

dobryclovek ( 3. ledna 2020 08:26 )

to co se děje v městech díky politikum,starostum je obyčejný zločin,válka proti starým lidem­,nemoc­ným,ma­lým dětem,zvířatum všichni po dva dny jsou tvrdě trestáni ožralou,s fetovanou pakáži,omladinou ktrá ještě v 1hodinu v noci hází petardy na sidlištích,ulicích a na silvestra od rána petardy starší lidé se bojí vycházet s pejsky oni to po nich hází nekoukají že to jsou starší lidé v noci nemoho spát lekají se,malé děti dostávají leknutím horečky a to vše pro vietnamský byznys­,poli­tiku,­staros­tu!!Po­lici­iv ulicích nikdo nevidí když voláme řeknou mi stim nic neuděláme je silvestr ale trvá dva dny dvě noci terorizováním občanu,dětí,starých lidí i zvířat.Stojí to obrovské miliony jen uklid,zranění!! A proč jen pro byznys vietnamcu i naších prodejcu kteří prodají i ruční granát dětem jen pro výdělek!! To je válka a ne silvestr!!hovada poli­tická,­staros­tu!ož­ralu,­fetá­ku,om­ladi­ny.

Kazin ( 3. ledna 2020 05:11 )

BĚŽTE DO ***E NAJEDNOU JDE KAŽDÉMU O PŘÍRODU A ZVÍŘATA. A SAMI JSTE JEŠTĚ NEDÁVNO ODPALOVALI. ZA CELÝ ROK ZAHXNE TISÍCE ZVÍŘAT JEN JAK SE K PŘÍRODĚ ČLOVĚK CHOVÁ A PISALCI TADY TAKY. A Z JEDNOHO SILVESTRA DĚLÁTE ZÁCHRANU LIDSTVA. ČESKÝ NÁRODE UŽ JSI VÁŽNĚ TAK STUPIDNÍ?

y1xcvbnm ( 2. ledna 2020 18:19 )

tady na jedné straně se vyhazují miliony do vzduchu, ubližuje se zvířatům a na druhé straně jsou samé sbírky žebrající každou korunu , ještě že nejsou sbírky na ohňostroje, na to peníze jsou ale na jiné ne.

Zobrazit celou diskusi