Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blízké obětí ostravského masakru odškodní stát. Česko uctí jejich památku sirénami

Aktualizováno -
16. prosince 2019
15:59
Autor: ČTK - 
16. prosince 2019
15:37

Sirény k uctění sedmi obětí střelce v ostravské fakultní nemocnici se rozezní v úterý v poledne. Budou houkat jako v jiných případech dvě minuty a 20 vteřin. Návrh dnes schválila vláda. Odškodnění má v gesci ministerstvo spravedlnosti. Bude se řídit zákonem, informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle jeho stranického kolegy ministra kultury Lubomíra Zaorálka to znamená, že bude odstupňované, například podle počtu členů pozůstalé rodiny. Ctirad Vitásek zavraždil minulý týden ve fakultní nemocnici sedm lidí, další zranil.

Až tři pozůstalí, v případě, že jde o manžela či manželku nebo dítě, mohou na základě dnešního rozhodnutí vlády počítat každý s peněžitou pomocí 200.000 korun. Sourozenci obětí budou mít nárok na 175.000 korun. Jestliže by pozůstalí byli čtyři, suma přepočtená na jednu osobu se sníží ze zákonných důvodů na 150.000 korun.

Pomoc rodinám obětí už schválila zastupitelstva Ostravy a kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100 tisíc korun. Zranění dostanou polovinu. Lidé také přispívají penězi na podporu zraněných a rodin obětí ostravské střelby. Účet na pomoc pozůstalým zřídila nejenom ostravská fakultní nemocnice, ale také Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Veřejnou sbírku zahájila také Vězeňská služba ve spolupráci s policejním odborovým svazem. Výtěžek je určen na pomoc pro rodiny dvou zastřelených příslušníků Vězeňské služby.

Muž z Opavska v ostravské fakultní nemocnici před týdnem zastřelil šest lidí, další tři zranil. Kriticky zraněná žena o dva dny později zemřela, a stala se tak sedmou obětí střelby.

Dvaačtyřicetiletý střelec zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky v úterý 10. prosince po 07:00. Čekající pacienty střílel z nelegálně držené zbraně z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Z nemocnice se střelci podařilo odejít před příjezdem policie. Navštívil matku, které se se svým činem svěřil a oznámil jí, že se zabije. Později spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice. Svým zraněním podlehl po půlhodinové resuscitaci.

Video  Svědectví paní Zdeny ke střelbě 
Video se připravuje ...

fandasever ( 16. prosince 2019 20:02 )

Nejsem si jist ale mám dojem že pozůstalí po obětech z železniční masakru ve Studénce v roce 2008 nedostali zatím nic, soud neurčil viníka

dama_s_kosou ( 16. prosince 2019 17:34 )

At jde ten krysi ksicht do haj zlu.

( 16. prosince 2019 15:56 )

Podívej, co ty holky dělaji getbadgirl. com

Zobrazit celou diskusi