Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jiřímu nevyplácel šéf mzdu. Přišel o byt a musel přespávat v lese

Autor: ula - 
15. listopadu 2019
06:10

Padl do dluhové pasti, přišel o byt a skončil na ulici. Jiří o sobě říká, že je pracovitý člověk, na dno ho ale stáhly nebankovní půjčky. Muž je nezvládal splácet. Kuriózní je ale to, co ho k zadlužení přivedlo. Podle Jiřího to byl bývalý zaměstnavatel, který mu nevyplácel mzdu. V Česku na 15. listopadu připadá Den bez dluhů. A ti, kteří se ocitli ve finanční nouzi, se mohou obrátit na kontaktní místa. Budou jim tu k dispozici odborníci, kteří jim poradí, jak se z těžké situace dostat.

„Do dluhů mi pomohl můj bývalý zaměstnavatel – zneužil mé pracovitosti a toho, že mě práce bavila. Tím si ze mě na dlouhých deset let udělal svého otroka,“ vzpomíná Jiří, aby dodal: „Výplata se pro mě stala abstraktním pojmem, který nabýval obecnějších tvarů spíše nárazově a nikdy ne v řádném termínu.“

Do dluhové pasti se Jiří podle svých slov dostal kvůli zvýšenému životnímu standardu zaměstnavatele, který zapříčinil opožděné a často neúplné vyplácení mzdy. Své životní náklady proto financoval nebankovními půjčkami, které ovšem nebyl schopen splácet. Následkem toho byl po 36 letech vystěhován ze svého bytu a zakusil tvrdou realitu pouličního života.

Les vystřídaly noclehárny

„Absolutní nechuť k životu mě zpočátku vedla k přespávání v lese. Byla to doba, na kterou nerad vzpomínám, ale která mi pomohla uspořádat si své priority. Sebral jsem proto své poslední síly a odešel jsem do nedalekého města, kde jsem střídavě přespával v azylových domech a noclehárnách,“ zmínil dále ve svém vyprávění Jiří.

Jiřímu pomohla šťastná souhra náhod. Dostal tip na člověka, který měl pomáhat lidem v nouzi. „A tady se začala psát nová kapitola mého života, ve které jsem přese všechny dosavadní překážky pochopil význam slova žít, nikoliv přežívat,“ vzpomíná muž na štěstí, které nemá každý dlužník.

Neznámý cizinec pochopil Jiřího situaci a nabídl mu práci, bydlení a stravu. Díky opoře, kterou nalezl ve svém novém šéfovi, se mohl Jiří následně odrazit i od dluhového dna a znovu si při tom nezlámat nohy.

Jiří:Neztrácejte naději v lepší život

Jiří měl dluhy přes sto tisíc, ty uhradil jednorázově jeho nový nadřízený. Jiřímu se podařilo mu je postupně splatit a nyní už nedluží nic. 

„Neztrácet naději v lepší život. Tato zásada mi v nejčernější hodince života dala možnost potkat jednoho ohromného člověka, u kterého jsem nyní zaměstnán. S jeho podporou jsem dokázal splatit všechny své dluhy a v 46 letech se znovu zařadit do normální společnosti. Budoucnost mám ve vlastních rukou a ze všech sil se snažím, aby tam také zůstala.“

Díky stálé práci a plynoucím příjmům si Jiří zachovává životní optimismus. Daří se mu dokonce vytvářet i finanční úspory, které by v budoucnu rád investoval do vlastního bydlení.

Den bez dluhů

„Den bez dluhů mi dává šanci podpořit všechny, kteří se octli v podobné situaci jako já, a ukázat jim, že i na samotném dně lze najít příležitost, která vás vystřelí zpátky do sedla. Nejdůležitější jsou tři věci, které je třeba mít – naději, trpělivost a hlavně spoustu sil. Bez nich to zkrátka nejde,“ uzavřel Jiří.

Seznam pracovišť, kde najdete 20. listopadu odborné poradce. Seznam pracovišť, kde najdete 20. listopadu odborné poradce. | KRUK

Lidé, kteří se potýkají se splácením svých dluhů, se mohou na 15 kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR po celé České republice zdarma poradit s odborníky, jak řešit svou obtížnou finanční situaci.

Odborní poradci budou na kontaktních místech k dispozici ve středu 20. listopadu 2019. V průběhu listopadu také proběhne workshop pro zaměstnance ÚP ČR na téma komunikace s klienty ve finanční nouzi. Veškeré informace jsou k dispozici na stránkách www.nasedluhy.cz. Poradenské služby lze využít rovněž na bezplatné telefonní lince 800 700 880.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>

Organizátorem celého projektu je společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Hlavním partnerem akce je Úřad práce ČR. Dalšími partnery jsou Asociace občanských poraden, nezisková organizace Rubikon Centrum, Dětské krizové centrum NOMIA a Asociace inkasních agentur.

Video  Vánoční dárek na splátky? Musím na splácení mít, varuje odborník.  - Blesk TV
Video se připravuje ...