Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na co si dát pozor při shánění úvěru či peněz na dovolenou: Co je největší zlo?

  • Autor: ula - 
    20. 6. 2019
    05:59

    Nejlepší půjčka je žádná půjčka. Vyznat se v nich je složité, nejčastějším typem je spotřebitelská půjčka neboli spotřebitelský úvěr. Obvykle jej lidé využívají k pořízení nového vybavení domácnosti, na rekonstrukci anebo k financování studia, bohužel u některých jedinců není výjimkou ani půjčka ke splacení jiné půjčky, dovolené či nového auta. Zájemci o půjčku dělají často chybu v tom, že se zajímají jen o úrokovou sazbu a možná ještě o nejnižší možnou splátku či bonusy, které za sjednání úvěru získají. Shrnuli jsme pro vás 10 bodů, které byste při výběru půjčky měli dobře zvážit.

  • 1.1. Poskytovatel půjčky

    Spotřebitelský úvěr si zařizujte pouze u bank, případně dobře známých nebankovních společností. Díky tomu neriskujete, že narazíte na podvodníka. Pořádně si projděte jejich webové stránky a pročtěte si i recenze jejich klientů. Při výběru buďte obezřetní a nic neuspěchejte.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 2.2. Úrok

    Je to většinou první kritérium, která nás zajímá. Podle úroku můžete poznat, jak si na tom půjčka stojí v porovnání s konkurencí, avšak pouze orientačně. Úrokové sazby se také pojí s určitými zkratkami. Poradíme vám, co která z nich znamená:

    • p.a. – per annum: úrok stanoven ročně
    • p.s. – per semestre: úrok stanoven čtvrtletně
    • p.m. – per mensem: úrok stanoven měsíčně
    • p.d. – per diem: úrok stanoven denně

     

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 3.3. RPSN

    RPSN neboli roční procentuální sazba nákladů je zásadní parametr každé půjčky. Jsou v ní totiž zahrnuty veškeré náklady spojené s vedením i splácením úvěru. Lukáš Kaňok, finanční expert ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz, upozorňuje: „Pokud narazíte na úžasně nízký úrok, zkontrolujte si i výši RPSN. Možná vás překvapí, jak moc se tato dvě čísla od sebe liší. Narozdíl od úroku, z RPSN zjistíte, kolik procent z celkové částky zaplatíte ročně navíc.“

    Vedle sazby RPSN se také vyplatí podívat se na to, u které banky vznikne potenciálnímu dlužníkovi v průběhu splácení nejnižší přeplatek vypůjčené sumy. Je proto dobré nechat si vystavit tzv. předsmluvní formulář. V něm je vyčíslený celkový přeplatek, který za půjčku zaplatíte, protože se do něj zahrnuje nejen RPSN, ale třeba i různé bonusy za řádné splácení.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 4.4. Obchodní smlouva

    Pročtěte si ji opravdu důkladně a pozorně, nechte si na to dostatek času. Veškerá ujednání a podmínky musí odpovídat tomu, so vám věřitel slíbil. Pokud je vám cokoli nejasné, hned se zeptejte. A nezapomeňte na zlaté pravidlo půjčování: Co neznám, to nepodepíšu.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 5.5. Obchodní podmínky

    Vedle smlouvy věnujte pozornost i všeobecným obchodním podmínkám, které zahrnují veškeré informace o půjčce a jejím poskytovateli. Najdete v nich například, jaké jsou poplatky, forma vyplácení peněz, sankce za nedodržení splátek nebo podmínky pro předčasné splacení. Dejte pozor na části smluv psané drobným písmem, protože často obsahují ty nejpodstatnější informace – kupříkladu co se stane, pokud nebudete schopni půjčku splácet.

    Také zbystřete, pokud narazíte na pojem „rozhodčí doložka“. Ten říká, že pokud mezi vámi a věřitelem vznikne nějaký spor, bude ho řešit rozhodce, nikoliv soud. Od 1. 12. 2016 platí zákaz sjednávat rozhodčí doložky v nových spotřebitelských smlouvách, takže trvejte na odstranění tohoto pojmu ze smlouvy.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 6.6. Poplatky a sankce

    Některé spotřebitelské úvěry jsou doslova sešněrovány nejrůznějšími poplatky. Třeba za uzavření smlouvy, vedení účtu, převod peněz anebo poplatek za zaslání upomínky. Jsou naštěstí i společnosti, které tyto služby nabízejí zdarma. Vyžádejte si hlavně ceník, většina bank i nebankovních společností ho má běžně k dispozici.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 7.7. Možnost splacení předem

    Sice to může znít jako utopie, ale jednou v budoucnu můžete získat větší obnos peněz. Díky tomu byste samozřejmě mohli uhradit zbylou část půjčky naráz. Proto se pro jistotu zajímejte i o to, jaké jsou podmínky předčasného splacení, které vám všichni poskytovatelé spotřebitelských úvěrů musejí ze zákona umožnit.

    Poplatek za předčasné splacení může být maximálně 0,5 %, respektive 1 % ze splácené částky podle toho, zda do splacení úvěru zbývá méně či více než 1 rok.

    Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 8.8. Výše splátky a délka splácení

    Před podpisem smlouvy si ještě jednou všechno dobře promyslete, klidně požádejte někoho z rodiny nebo dobrého přítele o vyjádření. Především zvažte, zda doba splácení půjčky i její výše pro vás budou dlouhodobě vyhovující. Pokud máte nižší příjem, splácejte půjčku raději delší dobu po menších částkách.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 9.9. Podmínky získání půjčky

    Dejte si dobrý pozor na společnosti, které poskytují půjčky bez jakýchkoliv podmínek. „Jakkoli báječně může znít, že půjčují úplně všem, jejich půjčky vyjdou téměř vždy o dost dráže než u bank nebo ověřených nebankovních společností. Pokud nemusíte, od takových společností si raději nepůjčujte,“ radí Lukáš Kaňok z Ušetřeno.cz.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | Profimedia

  • 10.10. Srovnání s konkurencí

    Pokud nechcete ztrácet čas dlouhým pátráním a zjišťováním, zda vaše vybraná půjčka je opravdu ta nejvýhodnější, zjednodušte si práci. Postačí vám online kalkulátor, díky kterému si danou půjčku zdarma porovnáte s ostatními během dvou minut.

    10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky 10 věcí, které byste si měli ohlídat u každé půjčky | profimedia.cz

  • 11.Rada na závěr

    Možná se vám už někdy stalo, že vám nabízeli výhodnou půjčku, ale jen za podmínky, že si ji vezmete "na IČO", tedy na firmu. Víte proč? Na takovouto půjčku se totiž nevztahuje Zákon o spotřebitelském úvěru, takže celá řada státem garantovaných kontrolních mechanismů, které mají ochránit klienta, zde bohužel neplatí. Třeba poplatek za předčasné splácení nebo maximální výše pokuty. Půjčce na IČO se tedy raději vyhněte obloukem.

Tereza01 ( 11. prosince 2020 00:41 )

Dobrý den, potřebujete prostředky na svůj dům, své podnikání, nákup auta, kola, založení vlastního podnikání, své osobní potřeby, své dluhy. Nabízím finanční pomoc od 5 000 do 50 000 000 kc s nominální úrokovou sazbou 2%, bez ohledu na částku. V žádosti uveďte přesnou částku a datum splatnosti. Pro více informací mě kontaktujte na: Tere­zara­dova0­1@sez­nam.cz

free_lenders55 ( 30. října 2020 23:12 )

POTŘEBUJETE PŮJČKU Jste obchodní muž nebo žena? Potřebujete prostředky k zahájení vlastního podnikání? Potřebujete půjčku k vyrovnání svého dluhu, splacení účtů nebo k zahájení zajímavého podnikání? Potřebujete finanční prostředky na financování svého projektu? E-mail: (katar­zyna­.kay­kolo­anfir­m@gma­il.co­m) Nabízíme zaručené úvěrové služby v jakékoli výši a v kterékoli části světa (jednotlivcům, společnostem, obchodníkům s nemovitostmi a kolektivním orgánům) za naši vynikající úrokovou sazbu 2%. Další informace a aplikace zasílejte odpovědi na následující e-mailovou adresu: katar­zyna­.kay­kolo­anfir­m@gma­il.com

Lucie Paleckova ( 29. října 2020 11:13 )

Dobrý den, opravdu potřebujete financování a půjčku na dokončení svých projektů, domů, podnikání, nákupu pozemků, nemovitostí? nyní je k dispozici řešení pro získání půjčky. Rychlou půjčku vám poskytnu do 24 hodin bankovním převodem na váš účet. Úvěr začíná od 5 000 do 150 000 000 kc s úrokovou sazbou 2%. Splácení půjčky začíná od 1 do 30 let. Pokud opravdu potřebujete vážnou a urgentní půjčku, kontaktujte mě hned a budete spokojeni, POUZE kontakt: Luci­epalec­kova8­0@gma­il.com nebo Whatsapp +1 208 417 7369

Uživatel_5347947 ( 13. září 2020 02:48 )

Nabízíme půjčky do 24 hodin: demel­kral­pujcky­.cz@gm­ail.com

Zajistíme pro vás spotřebitelský úvěr od 50 000 do 8 000 000 Kč. Po několika hodinách online prozkoumáme vaši žádost a okamžitě vyplatíme peníze na váš účet. možnost předčasného splacení. Splatnost 6 - 360 měsíců. Pro zaměstnance, důchodce, podnikatele, klienty po platební neschopnosti. Každý může od nás získat půjčku. {demel­kral­pujcky­.cz@gm­ail.co­m}
Reprezentativní příklad: 50 000 Kč / splatnost 60 měsíců / splátka 876,39 Kč / celková výplata 52 583,27 Kč.
V takovém případě stačí kopie OP a dva poslední výplatní listy.
Další informace získáte na: {demel­kral­pujcky­.cz@gm­ail.co­m}.

Uživatel_5347947 ( 13. září 2020 02:36 )

seriózní a rychlá nabídka půjčky Poskytujeme vám půjčky za velmi flexibilních podmínek, naše úrokové sazby se liší v závislosti na požadované částce a době splatnosti. Naše sazby jsou relativně nízké a liší se 2%. Vyberete si částku a dobu, která nejlépe vyhovuje vaší situaci. Díky osobní půjčce si můžete půjčit částku od 100 000 do 50 000 000 Kč na období 12 až 240 měsíců. E-mail: demel­kral­pujcky­.cz@gm­ail.com

Zobrazit celou diskusi