Velký problém je i v tom, že více než třetina dlužníků vykazuje tzv. rizikové chování. Podle České bankovní asociace se rizikové zadlužení týká 20 %, tj. 1,58 milionu dospělých Čechů. Sklon k němu mají především mladí lidé ve věku 18 – 34 let, s nižším vzděláním.

Fígl se sazbou

Zajímá vás při půjčce jen výše nabízené sazby a nějaká malá písmenka, která jsou za ní, neřešíte? Jde o chybu, kterou využívají nepoctivci nabízející údajně výhodnou půjčku. Naletí na ni tisíce lidí, protože podle průzkumů zhruba každý třetí člověk netuší, jaký je rozdíl ve výhodnosti sazby počítané ročně (p. a.) oproti sazbě počítané měsíčně (p. m.). Jenže je velký rozdíl, když si půjčíte 10 000 korun s měsíčním úrokem 10 % (tedy zaplatíte každý měsíc navíc 1000 Kč) nebo s ročním úrokem (zaplatíte 1000 korun ročně).

Fígl s cenou

Narazili jste na lampě nebo sloupu na papírek se slibem výhodné půjčky? Ruce pryč! „Nejhorší jsou stále »sloupovky «,“ potvrzuje Zdeněk Soudný z Navigátora bezpečného úvěru. Podle něj jde fakticky o půjčky mimo jakýkoli zákonný rámec. „Jsou to obvykle firmy, které vznikají a zanikají velmi rychle, mají ale stále stejné lidi v orgánech. Inzerují velmi agresivně – fyzicky ve vyloučených lokalitách, ale také on-line, využívají i sociální sítě,“ vysvětluje. Zájemci sice dostanou peníze na ruku, ale rizika výrazně převyšují výhody!

Fígl s půjčkou mezi »přáteli« 

Vloni začal platit zákon o spotřebitelském úvěru. Podle něj smějí půjčovat peníze pouze společnosti, které mají licenci od České národní banky, a tyto půjčky se řídí přísnými pravidly. Nepoctivci se zákon snaží obcházet a nabízí půjčku jako »výpomoc« mezi přáteli. Jenže podmínky rozhodně přátelské nejsou.

Fígl se založením živnosti

Přísná pravidla zákona o spotřebitelském úvěru platí jen pro »normální« půjčky, a nikoli pro podnikatelské úvěry. Podvodníci tak nutí zájemce o půjčku, aby si pořídili živnostenský list. „Jednoduše řečeno, takový »poskytovatel« přijde za klientem, který má velké finanční problémy, a půjčka je proto pro něj nedostupná, s tím, že mu půjčí. Aby se vyhnul tvrdému zákonu o spotřebitelském úvěru, nabídne půjčku pro »ičaře« s tím, že se o vše postará a že spotřebitel může po třech měsících živnost přerušit a není problém. To ale není pravda,“ vysvětluje Zdeněk Soudný. Navíc živnost může znamenat další problémy a povinnosti.

VIDEO: Syn (24) a matka (54) budou muset z bytu. Příspěvek na živobytí úřad zamítl.