⦁ Pozor na neověřené půjčky

Vyhýbejte se neověřeným půjčkám, které vás můžou přijít pěkně draho. Raději porovnávejte možnosti a neobracejte se na poskytovatele hned první půjčky, na kterou narazíte. Buďte obezřetní a zaměřte se jen na ověřené nebankovní půjčky, u nichž máte jistotu a spolehlivost nabídky.

⦁ Neplaťte nic předem

Některé firmy vyžadují poplatky předem, třeba za vyřízení půjčky nebo za tzv. administrativní poplatky. Jestli se do takové situace dostanete, dávejte si pozor a vše pořádně prověřujte. Nikdy neplaťte nic předem, zejména u neprověřených úvěrů, protože byste nakonec mohli přijít i o půjčku. Ověření poskytovatelé by od vás nikdy neměli chtít nic předem zaplatit.

⦁ Čtěte smluvní podmínky 

Je jedno, jak výhodně jste si nakonec vybrali, pokud si nepřečtete podmínky. Máte pocit, že je to zdlouhavé a zbytečné? Raději věnujte pár minut čtení té nudné právnické části, než abyste pak platili zbytečně velké úroky a další poplatky. Firmy často sází na to, že si podmínky nepřečtete, a do smlouvy tak dají různé platební podmínky, aniž byste o tom tušili.

⦁ Dejte pozor na dobu splácení

Ať už si půjčíte kdekoliv, dávejte si pozor na včasné termíny splácení. U bankovních půjček snadno vyřešíte prodloužení. U nebankovních půjček to může, ale také nemusí jít. Nikdy se zde ale nevyhnete vysokým sankcím. Proto si hlídejte veškeré termíny, abyste nepřekročili lhůtu. Vysoké poplatky za nevčasné splacení mohou být uvedené i ve smluvních podmínkách. Pokud si je nepřečtete, možná o nich ani nebudete vědět.

⦁ Chtějte smlouvy k nahlédnutí

Často dnes můžete vyřídit nebankovní půjčku online. Je to rychlý krok, který vám ušetří čas. Půjčku si tak snadno sjednáte ještě ten samý den a během pár minut ji můžete mít na účtu. Veškeré dokumenty o výpočtu půjčky a smlouvy samotné byste měli mít k dispozici k nahlédnutí nejen osobně, ale třeba i online na stránkách společnosti. V praxi se to často nestává. Žádejte o nahlédnutí do smlouvy a o výpočet vaší konkrétní půjčky před tím, než cokoli podepíšete.

Snadno dostanete nebankovní půjčku ihned na účet. Je to rychlé, ale v praxi to nemusí být vždy spolehlivé. Vždy prověřujte a porovnávejte firmy, než cokoli zvolíte.