Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Propíchnutá plíce u akupunktury? Rizika jsou, ale je to bezpečné, říká lékař

Autor: Mii - 
14. října 2019
05:21

Nepříjemný problém musela řešit žena z Nového Zélandu, která se rozhodla zajít k místnímu lékaři na akupunkturu. Odborník ji při proceduře vážně propíchl plíci, kvůli čemuž žena skončila v nemocnici. Mezi experty se ihned rozpoutala diskuze, zda je metoda bezpečná, k čemuž brněnský lékař Ladislav Fildán říká, že rozhodně ano. Přiznává nicméně, že drobná rizika existují – krvácení nebo například omdlení.

Případ ženy zveřejnily novozélandské úřady až letos v létě, byť se stal v březnu minulého roku. Pacientka navštívila akupunkturistku kvůli bolestem paže a až do konce ošetření neměla ponětí o tom, že něco proběhlo špatně. První potíže se u ní objevily až doma, kdy začala mít problémy s dýcháním.

V nemocnici ji později diagnostikovali s plicním problémem, který vznikl kvůli příliš hlubokému vpichu jehly. Ten lékařka, která ženě proceduru prováděla, provedla podle následného vyšetření neodborně. Ani před začátkem akupunktury nepožádala pacientku o písemný souhlas, že bude pracovat s riskantními body.

Selhalo několik faktorů, které se musí dodržovat, a těch je celá řada. Například v Česku odborné provedení akupunktury zajišťuje fakt,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině