Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další „kadění“ rakoviny, nebo pomoc? Reflexologie může zavařit hlavně diabetikům

Autor: Nikola Forejtová - 
25. srpna 2019
19:01

Hana živí masírováním svoji rodinu už 30 let. Zájemcům nabízí i reflexologii - obor spadající do celostní medicíny, kdy má masér pomocí stlačování akupresurních bodů především na ploskách nohou a na rukách pomáhat od bolesti.  Její obor je stále populárnější, ale zkušená masérka varuje - někomu může ulevit, ale pro jiné znamená vyšší riziko zablokovaného krku nebo trombózy. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak to s tímto oborem vlastně je a jestli to není jen další „kadění“ rakoviny, jako tomu bylo i u kauzy centra AKTIP nabízející psychosomatické služby. 

Hana se masážím věnuje už třicet let ve svém pražském salonu. V její nabídce jsou i lymfatické nebo reflexní masáže. Právě reflexní masáže nedají některým odborníkům spát. Jsou totiž založené na tom, že tlačením na různé akupresurní body, především pak na plosce nohou a rukou, můžete údajně pomoci s nemocemi vnitřních orgánů nebo páteře a pohybového ustrojí.

„Reflexním a placebovým působením lze dočasně zlepšit krevní oběh, zmírnit otok i odstranit únavu a bolesti nohou. Nespecificky lze ovlivnit i páteř a pánev,“ potvrdil před lety dnes již zesnulý předseda Klubu českých skeptiků Jiří Heřt.

„Na plosce nohy máte všechno – vnitřní orgány, kosti, svaly. Když dáte nohy k sobě, tak s trochou představivosti vidíte celé tělo. Jak je noha malá, na každém centimetru máte jiný orgán,“ vysvětlila Blesk Zprávám Hana Ketmanová, která svýma rukama živí rodinu i s maminkou, které se neustále vrací rakovina.

Údajně každý bod na plosce souvisí s nějakým orgánem, některé obrázky se ale neshodují a ukazují energetický vývod orgánu jinde Údajně každý bod na plosce souvisí s nějakým orgánem, některé obrázky se ale neshodují a ukazují energetický vývod orgánu jinde | Blesk

Právě tvrzení o působení na orgány ale někteří vědci a lékaři popírají. „Ovlivňovat orgány a léčit choroby pomocí reflexologie je nemožné,“ nechal se slyšet Heřt. „Nemá smysl tuto terapii doporučovat nemocným. Klinické testování prokázalo, že reflexologie nefunguje,“ dodává nynější předseda „Skeptiků“ Jaromír Šrámek. Uznává ale, že může být léčba příjemná a relativně bez rizik.

Diabetik by mohl mít problém

Rizika ale existují. „Každý masér může neuváženou masáží člověku ublížit. Je dobré o klientovi vědět co nejvíc – jestli nemá vychýlenou plotýnku, špatnou páteř, zánět nebo třeba nádor,“ míní Ketmanová a poukazuje tak na fakt, že moc silnou masáží a neprofesionálním přístupem může masér například i zablokovat krk nebo poškodit sval. „Jednou mě po masáži plosek strašně bolel žaludek, dokonce jsem zvracela,“ dodává masérka.

„Když totiž moc zatlačíte na nějaký bod, nebo jej držíte moc dlouho, můžete tím ovlivnit fungování orgánu. Třeba před menstruací bolí oblast nad kotníkem – pak je dobré na místo tlačit jen jemně, protože masáž sice může bolet, ale nesmí to být neúnosné,“ pokračuje Ketmanová.

Hana má i spoustu pomůcek, dokonce i speciální kolík na reflexní masáže, které má od čínského odborníka - kolík vlastně zastává ruce a masérovi trochu uleví od zátěže Hana má i spoustu pomůcek, dokonce i speciální kolík na reflexní masáže, které má od čínského odborníka - kolík vlastně zastává ruce a masérovi trochu uleví od zátěže | Blesk - Nikola Forejtová

Dlouhé tlačení na určité body může být problém i pro diabetiky, zvlášť pokud reflexolog nebo masér doporučí například špatné vložky do bot. „Nošení vložek je rizikové u pacientů s infekcemi nohou nebo porušeným oběhem. U cukrovky mohou vložky způsobit gangrénu s ohrožením života,“ varoval již dříve Heřt.

Problém vidí odpůrci i v nejednoznačnosti reflexních bodů, protože každá literatura může nabídnout jiný obrázek na plosky nohou. „Také se mi to stává, když si něco dohledávám. Ve dvou knihách budou dva různé obrázky. Někde najdete žaludek jinde na noze než na jiném obrázku a to může být problém,“ uznala masérka pro Blesk Zprávy.

Obava před kaděním rakoviny

V roce 2018 pohnul veřejností i politiky dokument „Infiltrace: Obchod se zdravím“, který pojednával o podivných praktikách v alternativním léčebném institutu AKTIP. Nastrčené herečce pochybní odborníci radili milence na léčbu rakoviny, nebo drahý detox organismu, díky kterému se rakovina „vykadí“, a rovněž ji utešovali tím, že je andělem.

Snímek rozpohyboval i poslance, kteří zasáhli předložením návrhu zákona o léčitelských službách, který má lidově řečeno oddělit zrno od plev. Nově by se léčitelé i jiní odborníci z alternativních oborů museli nahlašovat i vést pacientovi řádnou složku.

„Návrh zákona nijak neodsuzuje ani jinak negativně nehodnotí metody komplementární a alternativní medicíny a jejich poskytovatele, avšak hledá některé nové prvky regulace, které „slušným léčitelům“ nijak neublíží, neboť jsou mnohdy jimi již dávno dodržovány,“ píše se v návrhu zákona. 

K oborům jinak zvané také celostní medicína se řadí právě i různorodé druhy masáží, jako je reflexologie založená na tradiční čínské medicíně. I přesto, že jsou masáže samotné z návrhu zákona vyřazeny, měl by se člověk mít na pozoru, jestli se na masáž dostavil k profesionálovi a v případě, že jej procedura výrazně bolí, by měl zasáhnout. 

Zobrazit celou diskusi