Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Roční dítě chtěla léčit bazénovou chemií? Členka Pirátů za to čelí drsné kritice

Daniela Bílá (Pirátská strana)
Daniela Bílá (Pirátská strana)  (Autor: Facebook)
Autor: DH - 
23. ledna 2019
18:35

Zástupkyně Pirátů a členka jejich republikového výboru Daniela Bílá se na sociálních sítích prezentuje jako vyznavačka alternativní medicíny. Podle jejích slov dokonce přípravky nápadně podobné bazénové chemii sama užívá a hojně o nich s jinými příznivci diskutuje. Lékaři ale tyto přípravky považují za velice nebezpečné.

Když Daniela Bílá psala na Facebook dotaz ohledně alternativní medicíny, asi netušila, jakou vlnu negativních reakcí tím rozpoutá.

„Trápí mě problém ročního chlapečka, naší kamarádky syna, který měl v půl roce mrtvici. Bohužel na to lékaři přišli pozdě, zasáhli někdy až za tři dny. Takže má malý ochrnutou levou půlku těla. Nevíte někdo, jestli by mu nepomohlo něco z našich prostředků?“ napsala Pirátka podle Deníku N na Facebook. Členka republikového výboru Pirátské strany tím asi určitě nemyslela nic zlého, nicméně je již velice diskutabilní, zda by alternativní „všelék“ ročnímu chlapečkovi pomohl.

Experti na medicínu totiž upozorňují, že se složení „všeléku“ velice nápadně podobá bazénové chemii a průmyslovým bělidlům. Předseda České lékařské komory dokonce uživatele této látky označuje obzvláště nevybíravým způsobem. „Konzumovat dezinfekci na čištění bazénů může jenom debil, a jestli to někdo prodává k vnitřnímu užití lidem, tak je zločinec,“ řekl Milan Kubek Deníku N.

Sama Bílá ale účinky látek jako CDS a MMS označuje za léčivé. Podle jejich uživatelů se s jejich zázračnou sílou dá vykurýrovat i AIDS nebo malárie.

S tímto stanoviskem ale tak úplně nesouhlasí Státní zemědělská a potravinová inspekce, která mezi léty 2012 až 2015 intenzivně veřejnost varovala, že látky obsažené v těchto výrobcích jsou potravinářsky zakázané a zdraví nebezpečné. Ani tohle tvrzení ale fanouškům „všeléku“ nezkazilo chuť – facebooková skupinka s názvem „Užíváme CDS“ stále funguje a její členové, včetně Pirátky Bílé, čile diskutují, co na jakou nemoc použít a jak. Dokazují to i její další dotazy.

Daniela Bílá i přes tato fakta léčení látkou CDS či MMS na svých blízkých odmítá. „Nikoho jsem s tím neléčila a nikomu to nenutím,“ řekla Bílá Deníku N. Matka ročního dítěte prý podle ní o příspěvku ve skupině vůbec nevěděla, Bílá jen chtěla najít další alternativy léčby. Sama Pirátka prý CDS a MMS užívá, varování nevěří. „Není to nebezpečné. Nejde o to, jestli tomu věřím. Je to vědecky dokázané a v Maďarsku je to normálně povolený zdravotnický přípravek,“ sdělila Bílá Deníku N. Což je sice pravda, ale Maďaři látku mohou používat pouze jako dezinfekci.

Členka republikového výboru Pirátů tvrdí, že její kolegové ve straně o jejích aktivitách vědí. Strana se nyní intenzivně zabývá tím, zda je to v pořádku. „Diskuse je o tom, do jaké míry jsou členové samostatní lidé s vlastními názory a kde ta hranice končí, protože jsou věci, kde už reprezentují společný organismus,“ řekla Deníku N místopředsedkyně strany a odbornice na sociálně-zdravotní problematiku Olga Richterová.

Za Bílou se postavilo i krajské sdružení Karlovarského kraje, které uvedlo, že nemá nikdo právo soudit soukromé aktivity členky strany, které se týkají zdraví jejího či jejích blízkých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tojsemale_ctverak ( 24. ledna 2019 02:17 )

Bartošjugend - kolaboranti s eurofasistickým terorismem, vlastizrádci a nejspíše také drogový gang,už mají být dávno odlifrováni do věznic daleko za Uralem!!! "TOHLE" NESMÍ!!!! mít právo vůbec se k čemukoli verejne vyjadřovat,jakákoli vyslovená myšlenka z tlam těchto gauneru má jeden jediný cíl - rozvracení naší společnosti,za což zřejmě pobírají od teroristických sorošovských uskupení obrovské finanční prostředky.

Maria Krajnak ( 23. ledna 2019 20:04 )

Neni som zastancom Piratov, ale v tomto ma pani pravdu. Co nedokaze medicina, to dokazal pan Jim Humble....MMS,MMS2, CDS, CDH.....dnes iba to...dokaze liecit!!!

antismejd ( 23. ledna 2019 19:27 )

asi chtěla být doktorkou...ale je z ní pirátorka.

pari ( 23. ledna 2019 19:16 )

Ach jo, to jsou tedy správní lidé na správných místech.

Zobrazit celou diskusi