Z loňských komunálních voleb v Praze 11 vzešlo vítězně Hnutí pro Prahu 11 (HPP), které z 45členného zastupitelstva obdrželo 11 mandátů. Následovali Piráti (9 zastupitelů), ANO (7 zastupitelů), TOP 09 a STAN (6 zastupitelů), ODS (5 zastupitelů), Jižní Město – Náš domov (3 zastupitelé) a SPD (2 zastupitelé). Strany přitom doposud nebyly schopny se domluvit na novém vedení městské části.

Situace v nynějších dnech je taková, že uskupení ANO, ODS, TOP 09 a STAN jedná o koalici s Piráty. Ti však trvají na dodržení konkrétních bodů, které se nyní týkají už jen personální politiky. Kandidát Pirátů na post starosty Jiří Dohnal pro Blesk.cz přiznal, že dosavadní jednání se zadrhla zejména kvůli budoucímu postu stávajícího starosty Petra Jiravy (ANO), o kterém se jedná. Oba se ovšem shodují, že politické problémy tkví někde jinde.

Příkoří a „podpásovky“ minulosti

Prahu 11 sužují dlouhodobé problémy mezi politickými stranami. Podle dosavadního starosty Petra Jiravy (ANO) na tom mají svůj díl především osobní antipatie a rozepře představitelů jednotlivých stran v minulosti. Proto je podle něj tak těžké dnes „zakopat válečnou sekeru“ a umět se dohodnout na kompromisu.

„Ty problémy se táhnou prakticky od roku 2006, kdy se starostou stal Dalibor Mlejnský za ODS, který vedl městskou část svérázně,“ vysvětlil pro Blesk.cz Petr Jirava. „Tehdy došlo k rozkmotření mezi politickými stranami kvůli velkým kontroverzím, v rámci kterých padla i trestní oznámení, což je problém, který bohužel mezi členy zastupitelstva přetrvává dodnes.“

Jeho slova potvrzuje i lídr Pirátů Jiří Dohnal. „Bohužel, politická situace je daná dlouhodobou animozitou, ani ne tak mezi politickými stranami, jako spíše jejich představiteli. Jedná se zejména o osobní vztazy, které byly poškozeny například kauzou sledování komunálních politiků bezpečnostní agenturou ABL,“ vysvětluje Dohnal. Bývalý starosta Mlejnský byl podle MF Dnes právě tím, kdo ABL tímto sledováním pověřil.

Koalice na dobré cestě?

Ačkoliv nové vedení Prahy 11 nebylo na posledním zastupitelstvu schváleno, podle Jiravy i podle Dohnala je vše na dobré cestě. „Ve vyjednávání jsme učinili velký posun. Každá z jednajících stran totiž ustoupila, bylo nám přislíbeno křeslo starosty a dvou radních, domluvili jsme se, že ANO, ODS i TOP 09 se STAN budou každá držet dvě křesla v radě,“ sdělil Blesk.cz Dohnal. Dohodě však nadále brání požadavek ANO, podpořený dalšími stranami, aby Petr Jirava seděl v radě městské části. „Takovýto typ zasahování do personálních nominací jednotlivými stranami společně odmítáme,“ uvedl dříve Jakub Lepš za TOP 09.

„Členská základna Pirátů se shodla na tom, že Petr Jirava nebude v radě městské části. Důvodem je jeho dřívější působení na radnici. S ANO jsme se nicméně domluvili o možnostech, jak tuto situaci řešit,“ sdělil Dohnal s tím, že do příštího týdne nemůže být konkrétnější, protože tehdy dojde k dalším jednáním.

I tak se Jirava s Dohnalem shodují nadále v tom, že do příštího zasedání zastupitelstva už bude „hotovo“. „Nyní se dostáváme do takového období, kdy se blížíme konsensu. Dokladem je i poslední jednání zastupitelstva, kdy s námi Piráti bez problémů spolupracovali, díky čemuž jsme mohli schválit rozpočet na příští rok,“ uvádí za příklad Jirava. „V tomto ohledu jsem optimistou,“ doplňuje Jirava.  Dohnal, jeho potenciální nástupce k tomu dodává: „Pokud se Piráti s ANO shodnou na konkrétním řešení, nemělo by vzniku koalice už nic bránit.“
Fotogalerie
6 fotografií