„Dnes jsme se na osobním jednání se všemi stranami memoranda dohodli, že v současné době je jediným kandidátem na starostu MČ Praha 11 Jiří Dohnal (Piráti). Dále jsme se předběžně domluvili na rozložení sil v radě (...). Naše podmínka gesce školství v radě pro Zuzanu Ujhelyiovou byla stranami memoranda splněna,“ popsal ve středu Milan Minařík z Pirátů.

Další z podmínek, kterou Piráti podmínili svůj vstup do koalice, je neúčast dosavadního starosty Petra Jiravy (ANO) v radě. Jiravu, který byl starostou také v letech 1994-2002, považují za symbol staré politiky. Jakub Lepš (TOP 09) v pondělí na facebooku uvedl, že odmítají takové zasahování do personálních nominací. Možné působení Jiravy v radě bude dle Minaříka projednáno na dvoustranných jednání mezi Piráty a ANO.

Ve čtvrtek se uskuteční již třetí jednání zastupitelstva od říjnových voleb, nové vedení však pravděpodobně nezvolí. „Na zítřejším zasedání zastupitelstva MČ Praha 11 zvolení rady s naší účastí vylučujeme. Tak rychlé to bohužel nebude. Ale uděláme maximum pro to, aby byla rada zvolena na únorovém zastupitelstvu. Zároveň nemáme informaci, že by zítra měla být zvolena rada bez účasti České pirátské strany,“ dodal Minařík.

Napjaté vztahy

Sestavení koalice komplikují dlouhodobě napjaté vztahy. Volby v městské části vyhrálo HPP11 s 13 mandáty, na druhém místě skončili Piráti, kteří obsadili devět křesel. Sedm mandátů má ANO, šest mandátů koalice TOP 09 a STAN, pět křesel ODS, tři uskupení Jižní Město - náš domov a zbývající dva mandáty SPD.

Koalice Pirátů, ANO, ODS a TOP 09 se STAN by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu dohromady 27 mandátů. Po volbách usilovalo o spolupráci s Piráty Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), dohromady však neměli potřebnou nadpoloviční většinu a nepřesvědčili ke spolupráci další uskupení.

Na Jižním Městě většina stran odmítá vyjednávat s některým z dalších uskupení. HPP11 odmítá spolupracovat s Jižní Město - náš domov, SPD a ODS. Podle HPP11 jsou tři zastupitelé ODS trestně stíháni. Piráti odmítají jednat s trestně stíhanými zastupiteli i se zastupiteli, kteří kumulují funkce. S HPP11 odmítá spolupracovat ODS a volební koalice TOP 09 a STAN, která vylučuje spolupráci i s SPD. ANO říká, že je ochotno vyjednávat se všemi, v polovině října však pozastavilo rozhovory s HPP11.

Praha 11, v níž žije 77 600 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.