„Jsme pro zřízení galerie a řešíme s magistrátem, jak to udělat,“ uvedl starosta. Dodal, že je potřeba dojednat otázku přístupové cesty a dalších detailů, ale samotný plácek s ateliérem je z jejich strany jasný. „Nemáme potřebu o všem nějak handlovat,“ uvedl.

Po převzetí ateliéru by jej měla do správy převzít Galerie hlavního města, která plánuje zachovat stávající podobu interiéru tak, aby ukazoval, jak umělkyně žila a tvořila. Expozici by pak mohly doplnit další krátkodobé výstavy. Zpřístupnění ateliéru veřejnosti bude předcházet nutná rekonstrukce.

Otázka ateliéru se dostala do veřejné diskuze poté, co bývalé vedení Prahy 1 pod vedením Oldřicha Lomeckého (dříve TOP 09) oznámilo záměr celý dům i s ateliérem prodat. Po odporu rodiny sochařky a části veřejnosti z toho sešlo. Poté o objekt projevil zájem magistrát, jeho tehdejší vedení však odmítlo s radnicí jednat o případné náhradě. Ministerstvo kultury mezitím ateliér prohlásilo národní kulturní památkou.

Hana Wichterlová patřila mezi nejvýznamnější meziválečné sochaře. Její bratr byl chemik Otto Wichterle. Nyní chátrající malostranský ateliér a přilehlá zahrada patřily mezi oblíbená místa setkávání českých umělců a intelektuálů. Sochařka v ateliéru v roce 1990 zemřela.

Fotogalerie
21 fotografií