Více než rok se řeší kauza ohledně budoucnosti ateliéru sochařky Hany Wichterlové na Malé Straně, který čím dál více chátrá. Pozůstalí umělkyně požadovali po Praze 1 rekonstrukci objektu, který by podle nich měl sloužit jako muzeum. K tomu by však bylo zapotřebí nákladné rekonstrukce, a ani ta není jediným problémem „magického malostranského místa“. Situaci by mělo vyřešit převzetí budovy magistrátem a jeho galerií.

Magistrát chce ateliér zpřístupnit veřejnosti

„My si velmi ceníme díla paní sochařky Wichterlové,“ svěřil se náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „To, že Galerii hlavního města Prahy hodlá ateliér prostřednictvím magistrátu svěřit i sama rodina paní Wichterlové, je pro nás velmi potěšující.“ Problémem je však nalezení shody s Prahou 1, které patří přilehlé pozemky a která by za ateliér ráda obdržela finanční kompenzaci.

Finanční kompenzace v tomto případě nepřichází v úvahu,“ uvedl pro Blesk.cz radní pro oblast kultury Jan Wolf (KDU-ČSL). „Snažíme se s Prahou 1 vyjednat směnu některých nemovitostí, což následně musí schválit zastupitelstvo. Podstatné je, že město má o ateliér zájem, má i zájem o jeho opravu a chce jej svěřit Galerii hlavního města Prahy.“

Ateliér na zahradě, kudy do něj?

Jelikož ateliér stojí na soukromé zahradě, jedna z problematických otázek se týká i případného vstupu do něj, za předpokladu, že by jej galerie zpřístupnila veřejnosti. „Zabýváme se dvěma možnostmi. Buď by ateliér byl přístupný tak, jak je, totiž přes obydlený dům, nebo přes vrátka ze svahu Petřína,“ nastínil možnosti Jan Wolf. To je podle Prahy 1 ošemetné řešení, jelikož přímo ve svahu nad ateliérem se rozprostírá dětské hřiště.

Ateliér by měl především sloužit pro děti, nevidím proto problém, že by byl přístupný zrovna z dětského hřiště,“ vysvětlil Wolf. Podle něho by se ateliér měl stát místem, kde by se právě děti měly setkávat a trávit volný čas. Přednostní však bude oprava.
V těchto místech žila a tvořila sochařka Hana Wichterlová.
Autor: Michal Protivanský

S magistrátem o budoucnosti ateliéru komunikujeme,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. „Nejdůležitější však je geodetické vymezení pozemku, o který má magistrát zájem, a rovněž klíčové je i to, zda ministerstvo kultury prohlásí ateliér za kulturní památku. Dosud neučinilo rozhodnutí.“

Rekonstrukce za miliony

Ateliér významné sochařky od 90. let uplynulého století značně zchátral. V současné době jím prorůstá břečťan, trápí jej vlhkost a plíseň. „Rekonstrukce by v případě nezbytných úprav ateliéru sahala až k 10 milionům korun,“ upřesnila Blažková. Praha 1 by se podle ní nebránila budoucímu využití ateliéru zejména ve prospěch mladých umělců. Nejprve se však musí městská část dohodnout s magistrátem na financování oprav a konečné budoucnosti místa.

Fotogalerie
36 fotografií