Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel král vystřihovánek z ABC. Richard Vyškovský (†90) vytvořil Pražský hrad i papírové „angličáky“

Autor: blv - 
2. srpna 2019
10:08

Krátce po oslavě devadesátých narozenin zemřel Richard Vyškovský, autor stovek vystřihovánek, která léta dělala radost modelářům bez rozdílu věku. O jeho skonu Blesk Zprávy informoval současný šéfredaktor časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců Zdeněk Ležák. Právě s tímto časopisem totiž „král vystřihovánek“ spojil větší část svého života. 

Vyškovský se stal vzorem pro všechny další tvůrce vystřihovánek. Osobitý styl a precizní práce papírové modelářství posunuly na úplně jinou úroveň. Jeho velkou výhodou určitě bylo, že vystudoval architekturu. Přesto mu učarovaly modely, a to nejen staveb, ale i automobilů nebo stavebních strojů. 

Jedním z jeho prvních modelů bylo historické auto. Vyrobil ho vlastně jenom proto, aby klukům z okolí udělal radost, protože kovová autíčka tzv. „angličáky“ nebyla k dostání. Fotografie se dostaly do novin a tam si jich všiml tehdejší šéfredaktor ABC Vlastislav Toman.

Vystřihovánky Richarda Vyškovského Vystřihovánky Richarda Vyškovského | Blesk

„Jako šéfredaktor jsem tehdy dostával na stůl denní noviny. A já jsem v těch novinách jednou našel reportáž o dvou pánech z jakéhosi ústavu pro rekonstrukci památkových objektů, kteří staví modely autíček. To mě hned praštilo do očí, tak jsem vzal telefon a začal jsem zjišťovat, jak je kontaktovat. Dostal jsem se k nim, pozval jsem je do redakce, popovídali jsme si a předal jsem je naším kolegům, kteří dělali přílohy, “ řekl Blesk Zprávám nedávno Toman v rozhovoru. Z vlastně náhodného setkání dvou stejně starých mužů se nakonec stala spolupráce na desítky let.

Práce Richarda Vyškovského dělala radost generacím malých kluků a některým z nich vystřihování vydrželo i v dospělosti. A mají si  z čeho vybírat: zámky, lidová architektura, závodní formule, stavební stroje a také Pražský hrad, který je zřejmě jeho největším dílem. Dalo by se říct, že Vyškovský vytvořil svůj vlastní svět.

Odchodem architekta Vyškovského jeho práce neskončila. Od roku 1997 vydává modely nakladatelství ERKOtyp, jehož spolumajitelem a jednatelem je jeho syn Richard.

 

djaba ( 10. srpna 2019 21:52 )

Geniální , zejména jeho modely staveb zdobily moje kolejiště TT .Přesto i ostatní lákaly a zejména kosmické lodě visely zavěšeny u stropu mého pokoje . Děkuji ,pane .

Mnau1 ( 3. srpna 2019 14:58 )

Skoda, moc sikovny pan. Soustrast rodine.

Vivat_Putin ( 2. srpna 2019 19:05 )

Vystrihovanky 70 let jsem miloval. Moje dětství...

Evka4 ( 2. srpna 2019 14:40 )

Můj malý syn na jeho vystřihovánkávh vyrostl, byly nádherné.Kostelíky, hrady...Časopis ABC jsme nikdy nesměli zapomenout koupit.Lepení byla piplačka, která syna nesmírně bavila a vydržel u toho celé odpoledne.

rbwtrnava ( 2. srpna 2019 13:02 )

myslite ze niekedy neco take vynajde aj nejaky moslim?

Zobrazit celou diskusi