Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Colours of Ostrava pojede speciální vlak, posílí i MHD. Kde se dá zaparkovat?

Autor: Hana Langrová - 
10. července 2019
23:10

Největší festival v zemi Colours of Ostrava letos slaví plnoletost. Na osmnáctém ročníku, který startuje 17. července, přivítá legendární kapelu The Cure, skupinu Florence and the Machine, pianistu Ólafura Arnaldse či zpěvačky ZAZ, Rosalíu nebo Marizu. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak se na festival dostat, jestli raději zvolit autobus, vlak, nebo jet po vlastní ose autem. Plynulý pohyb po Ostravě má zajistit posílená hromadná doprava i festivalové taxíky s garantovanou cenou.

Na ostravský open air se návštěvníci mohou dostat autobusem, vlakem i automobilem. „Parkoviště u areálu už druhým rokem nemáme. Využíváme parkoviště u Ostravar areny, které pojme 700 míst. Loni ani nebylo plné. Navíc díky tomu, že se festival koná ve velkém městě, je možnost parkovat na více místech, například AVION Shopping Park nebo Nová Karolína,“ doporučil tiskový mluvčí festivalu Jiří Sedlák, který ale dodává, že pořadatelé doporučují nechat auto doma nebo využít záchytné parkoviště u ostravské areny.

„V oficiálních festivalových taxi máme garantované ceny, aby nedocházelo k podvodům s cenami. Navíc areál je tři zastávky od centra, takže je to příjemná vzdálenost i pěšky,“ dodal. Například z hlavního nádraží na festival by vás jízda měla přijít na 200 korun. 

Speciální festivalové vlaky vyjedou tři

Pokud se návštěvníci rozhodnou na festival jet vlakem, mohou jet přímo Colours expresem, který opět vypraví České dráhy. Půjde o celkem tři vlaky Colours expres: jeden z Prahy a dva z Ostravy do Prahy. Jízdenka z Prahy s povinnou místenkou vyjde na 330 Kč. Vlak bude stavět ještě v Kolíně a Pardubicích, zastávka Ostrava střed se nachází v blízkosti areálu festivalu.

Výhodou je, že si mohou fanoušci festivalu ve vlaku vyměnit pásku a nemusí stát frontu před areálem. Navíc na ně ve vlaku čeká hudební program. „Ve středu 17. července vyjede vlak z Prahy do Ostravy dopoledne v 10:45 a zpátky pojedou zvláštní vlaky hned dva. Bude to v neděli 21. července a jeden pojede ze zastávky Ostrava Střed nad ránem ve 2:50 a druhý z ostravského hlavního nádraží v 11:36. Vlaky jsou povinně místenkové a cestující bez rezervace místa je nemohou použít,“ řekl tiskový mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský.

Mluvčí ČD doplnil, že jízdné bude stát stejně jako v jiných vlacích. Rezervace do těchto zvláštních expresů je možné pořídit pouze na internetu v eshopu Českých drah.

Posílení spojů čeká i RegioJet. „Když bude zvýšená poptávka po cestování, navýšíme kapacitu. Jakmile se budou spoje vyprodávat, budeme dávat do prodeje kapacitu dalších vozů. Jsme schopni posílit vlakové spoje i několik hodin před odjezdem a děláme to vždy při vyšší poptávce,“ řekl tiskový mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Moraváci přispějí dětem z dětských domovů

Pro Moravany jsou připraveny zvláštní spoje. Residomo nabízí pohodlnou dopravu z festivalu do Ostravy-Poruby, Karviné, Orlové, Havířova a Frýdku Místku. „Výtěžek z prodeje místenek bude věnován Nadaci Residomo na podporu projektu Cesta domů, který je určen pro mladé lidi opouštějící brány dětských domovů nebo pěstounskou péči,“ uvedl Sedlák.

Město Ostrava s organizátory již řadu let spolupracuje. „V předchozích letech došlo k odladění všech potenciálních problémů, každoročně dochází k vylepšování infrastruktury,“ řekla za ostravský magistrát tisková mluvčí Andrea Vojkovská.

MHD bude na závěr nočního programu každý den posílena. „Návštěvníci mohou využít zvýhodněnou tzv. festivalovou jízdenku platnou celý týden, kterou si nabijí na festivalový náramek a vyjde na 220 Kč,“ doporučil tiskový mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Colours of Ostrava nejsou jen o hudbě

Letošní ročník festivalu nenabídne pouze hvězdy jako The Cure, Florence + The Machine, Rag‘n‘Bone Man, Years & Years, Rosalía, MØ, ZAZ, Tom Walker, Lewis Capaldi a další desítky unikátních kapel z celého světa, ale i stovky nehudebních aktivit.

Do programu tak přibyla například celá jedna workshopová scéna připravená předními choreografy a tanečníky Yemim A.D. a Angeé Svobodovou, v rámci Meltingpotu Gala pak v Multifunkční aule Gong diskuse a vystoupení úspěšných českých para hokejistů, velká debata o odkazu Leonarda Da Vinciho nebo mezinárodní exhibice slam poetry.

Scéna Alarm stage propojí Colours of Ostrava a fórum Meltingpot, návštěvníci se zde budou moci diskutovat s takovými hudebníky jako ZAZ, Xavier Rudd, Moonlight Benjamin nebo Nahko Bear. Nová scéna The Big Bang Stage fóra Meltingpot nabídne ve spolupráci s předními vědci organizace CERN témata, která jsou pro hudební festival unikátní - kvantovou fyziku, antihmotu, teleportaci, velký třesk, jadernou fúzi nebo urychlovače.

Zobrazit celou diskusi