Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svatba, fronty na vodu, přehlídka „šílenců“ i Miley Cyrus: Střípky z končícího Glastonbury

Autor: lan - 
30. června 2019
18:00

Legendární festival Glastonbury, který se uskutečnil po dvou letech ve vesnici u anglické vesnice Pilton, se chýlí ke konci. Hostil nejenom hvězdy jako Stormzyho, Janet Jackson, Miley Cyrus, Kylie Minogue, Sheryl Crow, George Ezru, Liama Gallaghera, The Killers, Chemical Brothers nebo The Cure, ale došlo během něj na další větší či menší události. Zamilovaný pár Jack a Sarah si na něm řekli své ano a pětidenní akce byla opět přehlídkou originálních masek a kostýmů i různých bizarností.

Netradiční svatbu si užil britský pár Jack Watney (32) a Sarah Adey (31), který se předloni na Glastonbury zasnoubil. Své ano si řekli v extravagantních pestrobarevných oděvech na pódiu Croissant Neuf stage, které později patřilo kapelám. Kromě jejich padesáti hostů, pro které se jim podařilo sehnat lístky, což nebylo vůbec jednoduché, přihlížely obřadu stovky návštěvníků.

Papírově se vzali už s předstihem na radnici. Ale velkolepý obřad, při kterém je „oddal“ společný přítel, si užili až na festivalu pod širým nebem. Atmosféra byla skvělá. „Abych byla upřímná, jsem úplně ohromená, nečekala jsem, že tu bude tolik lidí,“ řekla nevěsta.

Pár si v posledních letech Glastonbury v minulých letech velmi oblíbil, a proto se chtěli vzít právě zde. Ještě než se milenci políbili a zpečetili při svatební party definitivně svůj svazek, dav vytvořil kouzelnou atmosféru, když jednohlasně zpíval Wouldn't it be nice od The Beach Boys.

Netradiční festivalovou svatbu si užil britský pár Jack Watney (32) a Sarah Adey (31). Své ano si řekli v extravagantních pestrobarevných oděvech na pódiu Croissant Neuf stage, které později patřilo kapelám Netradiční festivalovou svatbu si užil britský pár Jack Watney (32) a Sarah Adey (31). Své ano si řekli v extravagantních pestrobarevných oděvech na pódiu Croissant Neuf stage, které později patřilo kapelám | Reuters

Ekologické kelímky i Greenpeace pochod

Svatebčané také ocenili, že se festival připojil k ekologickým snahám a zakázal prodej plastových lahví s vodou, kterých se na minulém ročníku v roce 2017 prodalo 1,3 milionu.

Letos zde vůbec poprvé návštěvníci pili z plastových výměnných kelímků. „Je jasné, že boj proti plastovému odpadu vedeme všichni, je to obrovský úkol a my jsme s ním poněkud pozadu, takže se musíme vydat správným směrem,“ uvedla pro ČTK Emily Eavisová, dcera zakladatele festivalu, která hudební událost spolupořádá.

Řada návštěvníků si ale stěžovala na dlouhé fronty na vodu, ve které strávili i hodinu. Nějakou dobu také byly kvůli nedostatku vody a velkému horku vypnuté sprchy. Druhý den festivalu, tedy v pátek, se také na Glastonbury uskutečnil Greenpeace pochod z Park Stage do Stone Circle, kterého se zúčastnily tisíce lidí.

Festival Glastonbury je přehlídkou pestrobarevných kostýmů, výstředností až bizarností. Návštěvníci se snaží zaujmout a nebojí si ze sebe udělat legraci Festival Glastonbury je přehlídkou pestrobarevných kostýmů, výstředností až bizarností. Návštěvníci se snaží zaujmout a nebojí si ze sebe udělat legraci | Reuters

Stylové molo z let minulých

Zakladatel festivalu Michael Eavis ve čtvrtek na otevření akce představil novou atrakci - molo s vývěskou Glastonbury-on-Sea. Stylové molo je 70 metrů dlouhé a vrací návštěvníky zpátky do přímořských prázdninových dní 50. až 70. let, nechybí lehátka a plavčíci a ta pravá letní nálada. Sám hlavní organizátor se na pódiu hudební blýskl společně se svou dcerou Emily, když zazpívali duet Somethin Stupid.

Zakladatel festivalu Michael Eavis Zakladatel festivalu Michael Eavis | Reuters

Přehlídka extravagance a bizarností

Festival Glastonbury se letos konal po šestatřicáté. Loni nebyl, poslední ročník se uskutečnil v roce 2017. Akce je vždy přehlídkou nejen hudebních, ale i tanečních, divadelních, cirkusových a kabaretních souborů.

Nechybí ani diskusní fóra s ekology a bojovníky za lidská práva. A jde také o náramnou podívanou z hlediska kostýmů, ale také výstředností až bizarností. Návštěvníci se snaží zaujmout a nebojí si ze sebe udělat srandu. 

Z hudebních vrcholů došlo na koncerty rapera Stormzyho, popové divy Janet Jackson, Miley Cyrus nebo Kylie Minogue, písničkářů Sheryl Crow nebo George Ezry, bývalého fronton Oasis Liam Gallagher či kapel The Killers, Chemical Brothers nebo The Cure.

Glastonbury 2019. U anglické vesnice Pilton se po dvou letech koná legendární festival. Glastonbury 2019. U anglické vesnice Pilton se po dvou letech koná legendární festival. | Reuters

Zobrazit celou diskusi