Do Karlových Varů dorazila hollywoodská herečka Julianne Mooreová soukromým letadlem už ve čtvrtek krátce po jedné hodině odpoledne. Do českého lázeňského města ji z Londýna dopravilo letadlo Gulfstream miliardáře Karla Komárka. 

Českým majitelem Gulfstreamu G550 je Karel Komárek mladší, majitel investiční firmy KKCG. Ten si svůj Gulfstream, létající pod českou registrací OK-KKF, pořídil v roce 2013. 

Herečka do Česka přiletěla v roztomilém džínovém overalu a před ostrým sluncem se chránila slunečními brýlemi a kloboukem. Společnost jí kromě osobních asistentů a stylistů dělá i manžel, režisér Bart Freundlich (49) a dcera Liv (17). Rusovláska byla očividně dobře naladěná a před odjezdem do Grandhotelu Pupp dokonce zapózovala přítomným fotografům. Kromě hollywoodské hvězdy už jsou v Grandhotelu Pupp na místě i ředitel festivalu Jiří Bartoška (72) a moderátor Marek Eben (61).

Julianne Mooreová je hlavní hvězdou letošních Varů a její příjezd oznámil ředitel festivalu Jiří Bartoška na začátku června s velkou slávou. Herečka na zahajovacím ceremoniálu 54. ročníku největšího tuzemského svátku filmu obdrží Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. Americká herečka si tak do dlouhé řady ocenění, čítající mimo jiné Oscara a Zlatý glób, přidá další, tentokrát z Česka.

Festival potrvá do 6. července. Hlavní soutěž letos nemá žádný film českého režiséra, o přízeň porotců a diváků se budou ale ucházet snímky z Číny, Německa, Británie, Chile, Belgie, USA, Filipín, Turecka či Španělska.

Zahajovacím filmem festivalu bude snímek Po svatbě, který natočil Mooreové manžel, režisér a scenárista Bart Freundlich. Uvedení filmu doprovodí další z jeho protagonistů, americký herec a držitel divadelní ceny Tony Billy Crudup.

Dalším významným hostem přehlídky je americká herečka Patricia Clarksonová známá v poslední době především ze seriálu Ostré předměty. Křišťálový glóbus dostane Mooreová při zakončení festivalu. Na festival se také vrátí herec Casey Affleck, držitel Ceny prezidenta festivalu. Uvede svůj nový film Světlo mého života, který režíroval a zahrál si v něm hlavní mužskou roli.

Fotogalerie
84 fotografií